Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kljub vsemu reči življenju da

Psiholog v koncentracijskem taborišču
Viktor E. Frankl
Kljub vsemu reči življenju da
19,50 € 19,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,59 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-278-098-2
Naslov izvirnika ... trotzdem ja zum Leben sagen
Prevod Miriam Drev, Jože Stabej
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
200 g
176 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Iz pekla holokavsta – pričevanje upanja
»Bil sem povsem ›običajen‹ zapornik – nič več kot zgolj številka 119– 104.« Viktor E. Frankl (1905– 1997), utemeljitelj logoterapije ali tretje dunajske psihoterapevtske šole, poroča o edinstveni izkušnji psihologa, ki je svojo znanstveno metodo preizkusil in potrdil na lastni koži. Ob njegovih zapisih o razčlovečenosti življenja v koncentracijskem taborišču nam v vsej jasnosti prikaže vprašanja o smislu, človečnosti in neodtujljivi temeljni človekovi svobodi, na katera vsakdo izmed nas – vede ali nevede – odgovarja s svojim življenjem.

Avtor v tem izjemnem delu opisuje doživljanje taboriščnega razčlovečenega življenja skozi oči psihologa, utemeljitelja tretje dunajske psihoterapevtske šole, imenovane logoterapija, ki postavlja logos – smisel kot temeljno življenjsko vodilo. Njegovo pričevanje ni prvenstveno pričevanje o okrutnosti koncentracijskih taborišč, temveč avtor v njem poda svojo življenjsko filozofijo.

Kaj stori človek, ko nenadoma spozna, da razen »golega življenja« nima več kaj izgubiti? Lakota, poniževanje, strah in globoka občutja jeze in krivice pa tudi v najhujših okoliščinah postanejo znosni, ko si v spomin prikliče podobe ljubljenih oseb, ob ujeti lepoti trenutka, npr. ob pogledu na drevo v zahajajočem soncu.

Če je življenje smiselno, potem sta smiselna tudi trpljenje in umiranje, trdi Frankl. Vendar mora vsak človek smisel svojega življenja najti sam. Tudi v taboriščnih razmerah se je izkazalo, da je človeku vselej dostopna tista poslednja svoboda, da zavzame svoje stališče do okoliščin, na katere sicer ne more vplivati. Prenekateri ljudje so tudi v tistem nečloveškem okolju dokazali, da se je človek zmožen dvigniti nad svojo usodo. Avtorja pa kot psihiatra zanima, kako naj ljudem pomaga doseči to sposobnost.

Za razliko od številnih eksistencialistov Frankl ni ne pesimističen ne protiverski. Prav nasprotno: izkusil je najhujše trpljenje in največje zlo, a kljub temu poln upanja upira pogled v človekovo zmožnost preseganja usodnosti. Drobna in najširši javnosti namenjena knjižica prinaša napeto pripoved in tudi za naš čas prepotrebno pričevanje, ki se loteva ključnih vprašanj človekovega obstoja.

Recenzija Bukla

Znani dunajski profesor nevrologije in psihiatrije, dr. Frankl, je opisal osebno izkušnjo življenja v Dachauu, Auschwitzu in drugih koncentracijskih taboriščih, kjer je med drugo svetovno vojno preživel tri leta. Poleg vseh pritiskov, ki jih je terjal težek taboriščni vsakdan, je veliko razmišljal o ohranjanju človečnosti in iskanju smisla človeškega bivanja. Druga, dopolnjena izdaja avtobiografske zgodbe zato nosi še dodatek z naslovom Temeljna načela logoterapije (logos je smisel). V skladu z logoterapijo je prizadevanje po iskanju smisla v življenju glavna gonilna sila človeka.

Renate Rugelj, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...