Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kako sem postal, kar sem

Psihiatrovi spomini
Irvin D. Yalom
Prelistaj
Kako sem postal, kar sem -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Odkrito
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7050-15-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Becoming myself
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Helena Marko
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
540 g
399 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
knjige umco
psihologija in psihiatrija
psihologija in psihiatrija > psihoterapija
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Irvin D. Yalom, eden najboljših psihiatrov sedanje dobe, vsekakor pa najboljši pisatelj med njimi, saj je tudi avtor kar nekaj odmevnih romanov, je vse svoje živ­ljenje posvetil raziskovanju notranjega življenja svojih klientov. V svojih dolgo pričakovanih spominih je tokrat preobrnil svoje terapevtsko oko nase. S pogledom v knjigi Kako sem ­postal, kar sem, se je usmeril na človeške odnose, ki so ga oblikovali kot osebnost, in na razvoj svojega strokovnega dela, s katerim je zaznamoval pod­ročje ­psihoterapije po vsem svetu.  
Kot potomec ruskih Judov je odraščal v neperspektivni soseski nižjega razreda v Washingtonu, tam pa se je že zgodaj odločil, da bo ubežal okolju, ki je omejevalo vsakr­šen razvoj. Svoje sile in sposobnosti je tako uprl v načrt, da postane zdravnik. V naslednjih desetlet­jih je sledil nesluten osebni karierni in osebni vzpon: bil je priča nastanku Stanfordske medicinske fakultete, ene najbolj spoš­tovanih univerz na svetu, aktivno je sodeloval v kulturnih gibanjih šestdeset let, svoj začetek pisanja leposlovja pa je imel za nadaljnje raziskovanje človekove psihe, kar mu je prineslo tudi mednarodno ­prepoznavnost.
Yalom v svoji knjigi Kako sem postal, kar sem osvetljuje in analizira svojo delo pri ustvarjanju modela skupinske psihoterapije, in to, kako je postal praktik eksistencialne psihoterapije, pri kateri je vseskozi črpal iz modrosti največjih mislecev vseh časov.

V občuteno izpisanih spominih Yalom pred bralcem razkriva inspiracije za mnoga svoja ključna knjižna dela, od Rablja ljubezni do Ko je Nietzche jokal, v katerih je zlil filozofijo in psihologijo, s tem pa izpričal izvirno nove vpoglede v različna skrajna človekova stanja. Yalom v svoji knjigi spretno prepleta zgodbe o klientih, ki so pri njem pustili najbolj trajen vtis, z osebno pripovedjo o ljubezni in obžalovanju, s čimer svojim bralcem ponuja neposreden vpogled v svojo terapevtsko tehniko, svoj proces pisanja in tudi svoje osebno življenje. Kako sem postal, kar sem je zato unikatna mešanica (avto)biografije in terapevtskega priročnika.

»Ko Yalomu izide ­kaka knjiga – ­katerakoli  – jo kupim, saj nikoli ne razočara. Je izjemen pripovedovalec zgodb, ­krasen ­pisatelj, odličen in sočuten mislec in – kot naročeno – eden najbolj vplivnih svetovnih praktikov za duševno zdravljenje.«
Nicola Barker, Guardian

»Ko beremo Yaloma, on bere nas.« 
– dr. Manca Košir

»Modri in topli spomini opisujejo dobro preživeto življenje.«
– Campus Circle

Avtor uspešnic Rabelj ljubezni, Darilo terapije in Strmenje v sonce.

Irvin-d-yalom

Dr. IRVIN D. YALOM (1931) je ameriški profesor psihiatrije na Stanfordski univerzi, avtor mnogih cenjenih učbenikov in knjig, med drugim Eksistencialne psihoterapije in Teorije in prakse skupinske psihoterapije ter odmevnih ter tudi pri nas prevedenih knjig Rabelj ljubezni in druge psihoterapevtske zgodbe, potem Darilo terapije in nazadnje Strmenje v sonce: kako premagati grozo pred smrtjo. Poleg prispevka k učenju o skupinski psihoterapiji je razvil tudi model eksi­stencialne psihoterapije, ki temelji na štirih danostih človeškega stanja: neizbežnost smrti, svoboda pri oblikovanju svojega življenja, osamljenost ali izolacija in odsotnost pomena oziroma smisla življenja. Za svoje psihoterapevtsko in strokovno delo je prejel različne nagrade, njegova dela pa so prevedena v številne jezike. Njegova knjiga Kako sem postal, kar sem je njegovo najnovejše in najbrž poslednje delo.

o knjigi v drugih medijih

Poslušajte intervju z dr. Irvinom D. Yalomom o pisanju avtobiografije Kako sem postal, kar sem, preteklemu ustvarjanju in karieri ter načrtih za prihodnost.

Recenzija Bukla

Irvin D. Yalom (1931), avtor prevedenih knjig, kot so Rabelj ljubezni, Darilo terapije in Strmenje v sonce, je eden najboljših psihiatrov sedanje dobe, vsekakor pa najboljši pisatelj med njimi, saj je tudi avtor kar nekaj odmevnih romanov, je vse svoje življenje posvetil raziskovanju notranjega življenja svojih klientov. V svojih dolgo pričakovanih spominih je tokrat preobrnil svoje terapevtsko oko nase. S pogledom v knjigi Kako sem postal, kar sem, se je usmeril na človeške odnose, ki so ga oblikovali kot osebnost, in na razvoj svojega strokovnega dela, s katerim je zaznamoval področje psihoterapije po vsem svetu. Kot potomec ruskih Judov je odraščal v neperspektivni soseski nižjega razreda v Washingtonu, tam pa se je že zgodaj odločil, da bo ubežal okolju, ki je omejevalo vsakršen razvoj. Svoje sile in sposobnosti je tako uprl v načrt, da postane zdravnik. V naslednjih desetletjih je sledil nesluten karierni in osebni vzpon: bil je priča nastanku Stanfordske medicinske fakultete, ene najbolj spoštovanih univerz na svetu, aktivno je sodeloval v kulturnih gibanjih šestdesetih let, svoj začetek pisanja leposlovja pa je imel za nadaljnje raziskovanje človekove psihe, kar mu je prineslo tudi mednarodno prepoznavnost. Yalom v svoji biografiji osvet­ljuje in analizira svoje delo pri ustvarjanju modela skupinske psihoterapije ter razvoj te vede v drugi polovici prejšnjega stoletja, in seveda to, kako je postal praktik eksistencialne psihoterapije, pri kateri je vseskozi črpal iz modrosti največjih mislecev vseh časov. To poglabljanje vase pa počne z nenavadno pripovedno spretnostjo, saj pri spominjanju na pretekle osebne prigode za osnovo pogosto jemlje utrinek, ki se mu porodi ob srečanju s kakim klientom, dogodek iz sedan­josti, ki v njem zbudi modrost, ki se je potrdila skozi življenje ipd., s čimer ta knjiga ni samo zapis o življenju nekega psihiatra, temveč je obenem tudi priročnik za to, kako čim bolje živeti in preživeti življenje, v Yalomovem primeru življenje, v katerem se je posvečal pomoči drugim.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...