Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ne škoduj!

Zgodbe o življenju, smrti in možganski kirurgiji
Henry Marsh
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba UMco
Zbirka Odkrito
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6954-93-8
Naslov izvirnika Do No Harm
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Branko Gradišnik
Urejanje Renate Rugelj, Samo Rugelj
Strokovni pregled David Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
450 g
325 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
naravoslovje > medicina
knjige umco
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Duševne in živčne bolezni, ki so povezane z različnimi degeneracijami človekovega živčevja, so eno ključnih obolenj našega časa. Zelo odmevna in kritiško hvaljena knjiga Ne škoduj! nam ponuja neposreden vpogled v delo in izzive nevrokirurga v moderni bolnišnici.

Henry Marsh, priznani nevrokirurg z dolgoletno prakso in številnimi inovacijami na področju nevroloških operacij, s svojim dramatičnim, a prizemljenim pisanjem ne želi doseči sočutja in opravičila za morebitne napake, ki se zgodijo med zdravljenjem pacientov z nevrofiziološkimi težavami, marveč se potrudi tako širši kot strokovni publiki prikazati realnost poklica nevrokirurga.

Marsh z grobo iskrenostjo in hkrati tenkočutno opisuje osebne drame, ki jih med opravljanjem različnih tipov zahtevnih operacij in odločanjem o pacientovem življenju doživlja kot na videz umirjeni in zbrani nevrokirurg. Ne škoduj! tako predstavlja izvirno delo na področju medicine, ki bralcu iz prvoosebne perspektive odstre del dramatičnosti nevrokirurškega poklica, hkrati pa z izrazito osebno noto ves čas kaže, da so tudi kirurgi zgolj ljudje iz mesa in krvi. Njen namen pa je tudi, kot pravi Marsh, da ljudi opominja na vero in neusahljivo upanje v življenje, kadar smo postavljeni pred največje in najtežje življenjske izzive.

Ne škoduj! je knjiga, ki ponuja pretanjen nevrokirurgov premislek o vrednosti in pomenu človeškega življenja.

Henry Marsh je delal kot nevrokirurg na oddelku Atkinson Morley v londonski bolnišnici St George\'s. Pred medicino se je zanimal za politiko, filozofijo in ekonomijo. Njegov lik je bil upodobljen v dveh odmevnih dokumentarnih filmih, Your Life in Their Hands in Angleški kirurg (The English Surgeon). V slednjem sledimo delu Henryja Marsha v ukrajinski bolnišnici, film pa nas sooča z moralno-etičnimi problemi in vprašanjem človečnosti. Marsh je bil leta 2010 odlikovan z nazivom viteza britanskega imperija. Knjiga Ne škoduj! je njegov prvenec, ki je doživel izjemen kritiški in bralski odmev ter predstavlja vpogled v življenje in delo nevrokirurga.

»Marsh je Knausgård nevrokirurgije: piše o napakah, ker jih želi priznati. Knjiga Ne škoduj! je dejanje pokore, anatomija napak in poskus odgovora na ultimativno vprašanje: kako lahko nekdo desetletja reže po človeških možganih in ostane cel?«

»Razorožujoče iskreni spomini kirurga, ki z veliko poštenostjo odkrivajo pogled z druge strani noža.« – The Sunday Times

»Elegantna, delikatna in nevarna knjiga, ki je polna globokega smisla.« – Ed Caesar, Sunday Times (avtor knjige Dve uri)

»Nevrokirurgija je s Henryjem Marshem dobila svojega Boswella. Avtor, boleče iskren glede napak, ki utegnejo razdejati tuje možgane, tenkočutno uglašen z drhtljivimi strunami v tiščečih prsih pacientk in pacientov, pa tako šegavo strog do teh, ki danes upravljajo naše bolnišnice, nas vleče globoko v drobovje najzahtevnejše vseh veščin, ki jih terja zdravljenje telesa, ne da bi nam pri tem pozabil povzdigovati duha. Pa kako sijajno se mu to posreči!« – Ian McEwan

»Zgodaj naslednje jutro sem ležal v postelji in mislil na tisto mlado žensko, ki sem jo operiral teden poprej. Tumor je imela v hrbtenjači, med šestim in sedmim cervikalnim vretencem, in iz operacije se je zbudila – čeprav res ne vem zakaj, kajti poseg sam je potekal po vsem videzu brez zapletov – z desnostransko paralizo. Verjetno sem si preveč prizadeval, da bi postrgal ves tumor. Očitno sem bil preveč samozavesten. Premalo me je bilo strah.

Vedel sem, da škode, ki sem jo storil mladi ženi, ne more odpraviti bridkost mojega obžalovanja. Tista klavrnost, ki sem jo čutil, ni bila seveda nič v primerjavi s tem, kar so preživljali ona in njeni. Vedel sem tudi, da bo gorje, ki sem ga zdaj občutil spričo tega, kar sem prizadel mladi ženi, sčasoma zbledelo. Spomin na to, kako je ležala v bolniški postelji s paralizirano roko in nogo, bo le še brazgotina, ne več boleča rana. Dodal jo bom na seznam svojih katastrof – še en nagrobnik na tistem pokopališču, o katerem je francoski kirurg Leriche nekoč rekel, da ga nosimo v sebi vsi kirurgi.«

– iz knjige


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...