Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovina medicine

Poskus sinteze medicinske misli
Peter Borisov
Zgodovina medicine
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-6494-93-9

Tehnične lastnosti
trda vezava
662 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Vse, kar vemo, je tako rekoč nič v primeri s tem, kar je treba še storiti.« so besede Renéja Descartesa, ki jih je avtor zapisal na uvodno stran edine monografske Zgodovine medicine, ki jo premoremo v slovenskem prostoru. Od prvega izida je minilo že več kot dve desetletji, medicina je medtem naredila velik razvoj, potreba po sintetičnem in kronološko preglednem zapisu vsega pomembnega, kar se je dogajalo na tem področju, pa ostaja. Vse več ljudi se namreč zaveda pomembnosti in sporočilnosti zgodovinskega zapisa.

Zgodovina medicine torej prinaša sistematičen pregled razvoja medicine od praskupnosti do danes. V skladu z zahtevami sodobnega založništva bo knjiga izšla v barvnem tisku z bogatim slikovnim gradivom, imenskim in stvarnim kazalom, dodali pa smo tudi nekaj zgodb iz življenja velikih osebnosti, ki se navezujejo na medicino.
Na ta način prenovljeno in posodobljeno delo namenjamo vsem, ki se z medicino ukvarjajo strokovno, tistim, ki jih bolj zanima zgodovinska stroka in vse številnejšim bralcem, ki iščejo pregleden prikaz dogajanja na tem področju človekovega ustvarjanja in delovanja.

Recenzija Bukla

Antibiotiki, rentgen, cepiva, kirurške operacije, kemoterapije  in slikanja z magnetno resonanco so sedaj že skoraj običajen del našega življenja, razvoj medicine pa ima dolgo zgodovino od prazgodovinskih časov. Nekatere medicinske vede, denimo psihiatrija , so se bolje razvile šele v zadnjih dveh stoletjih, saj so duševne bolezni še sredi osemnajstega stoletja skoraj izključno zdravili podobno kot v prazgodovini, torej z izganjanjem zlih duhov (eksorcizem), vrači pa so pri zdravljenju že v tistih časih solidno uporabljali učinek placeba, ki ga uporabljajo tudi sodobni zdravniki. Obsežna ,  s stvarnim  in imenskim kazalom opremljena knjiga upokojenega profesorja zgodovine medicine (sicer druga, dopolnjena in razširjena izdaja, ki je prvič izšla pred četrt stoletja), nas v šestih poglavjih (Medicina v praskupnosti, antiki, srednjem veku, zgodnjem novem veku, v 19. stoletju in v začetku 20. stoletja) strokovno, a dostopno popelje skozi najpomembnejša odkritja pri zdravljenju različnih človeških bolezni  in drugih neprijetnosti, pri tem pa navaja in opisuje tudi glavne osebe, ki so pomembno prispeval e  k razvoju medicinske vede. Knjiga bo kmalu dobila dodatek v obliki Zgodovine medicine v 20. stoletju. 

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...