Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zgodovina medicine 20. stoletja

Prispevki k prikazu razvoja medicinske stroke in zdravstvenega sistema
Gregor Pivec
Zgodovina medicine 20. stoletja
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6817-63-9
Urejanje Zala Pivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 26,5 cm
1.520 g
471 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Danes v naši civilizaciji dojemamo medicino kot znanstveno disciplino, celo eno najbolj propulzivnih in razvojno naravnanih. Njen način dela in njen filozofski pristop sta izrazito empirična – od časov Clauda Bernarda temelječa na eksperimentu kot edinem znanstveno utemeljenem principu dela.

V knjigi avtor išče odgovore na vprašanja, ki si jih človek postavlja ob dojemanju vloge medicine. Nudi nam torej širok pogled razgledanega humanista.

Gre za izredno kompleksno delo, saj medicina v tem obdobju beleži po eni strani največ in najpomembnejše dosežke, po drugi pa je vstopila v obdobje občutljivih medkomunikacijskih razmerij, odnosov, pričakovanj in dilem. Avtor nam v monografiji ponuja pregled in razvoj posameznih strok, posega tudi v širše gospodarsko, znanstveno in družbeno dogajanje ter nas seznanja s stanjem in dosežki stroke v slovenskem prostoru. Posebnost knjige je tudi vpogled v razvoj zdravstvenega sistema pri nas, ki je pregleden in kaže avtorjevo temeljito poznavanje problematike. Strokovni pregled gradiva je nadzoroval prof. dr. Eldar Gadžijev.

Recenzija Bukla

Potem ko je leta 2009 izšla Zgodovina medicine Petra Borisova, ki je medicino v 20. stoletju predstavila predvsem v njenih začetkih, smo zdaj dobili še obsežen dodatek v obliki samostojne knjige, ki pokriva samo to stoletje. Avtor, sicer dolgoletni direktor Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru (ki se je v to razvil v času njegovega vodenja iz Splošne bolnišnice Maribor), znani kirurg, se je tudi tega projekta lotil ambiciozno in na široko. Pregled razvoja medicine v tem obdobju je zasnoval po različnih tematikah, kot so, recimo, virologija, prioni in imunologija v okviru poglavja Živi in neživi delci, rentgenski žarki, sevanje, ultrazvok, računalniška tomografija, nuklearna magnetna resonanca, zdravljenje z obsevanjem, kardiološke meritve in endoskopija v okviru poglavja Pogled v telo, razvoj psihiatrije in psihologije v poglavju Pogled v dušo itn. Po tem, ko Pivec v nadaljevanju obdela tudi stranpota medicine 20. stoletja (denimo zakonodajo v nacistični Nemčiji, medicinske poskuse na ljudeh in zločine v drugih državah ter tudi nürnberške procese v povezavi s medicino) in etično kodifikacijo medicine (Svetovno zdravniško združenje ter organizacija, humanitarne organizacije), se proti koncu posveti še specifiki in razvoju slovenskega zdravstva. V podpoglavjih, kot sta Organizacija zdravstva na Slovenskem in Zdravstveno zavarovalništvo na Slovenskem, pred nami razpre zgodovino slovenskega zdravstva, ki jo potem še nadgradi z pregledom razvoja ljubljanske in mariborske medicinske fakultete, s pregledi razvoja posameznih medicinskih področij pri nas (od psihiatrije do interne medicine) in s pregledom razvoja posameznih zdravstvenih ustanov, tako geografsko (ljubljanski Univerzitetni klinični center) kot vsebinsko (od bolnišnic za zdravljenje pljučnih bolezni do specialnih psihiatričnih bolnišnic). Na koncu doda tudi zapise o medicinskem zgodovinopisju, zdravniškem društvu in zbornici, sklepno poglavje pa je posvečeno slovenskemu zdravstvu v vojnih časih, od sanitetne službe Maistrove vojske do vojnih poškodb med osamosvojitveno vojno v Sloveniji. Delo, ki z Zgodovino medicine tvori obvezni knjižni paket za vse medicinske navdušence!

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...