Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Psihiater na kavču Bojane Leskovar

Poklicna avtobiografija
Bojana Leskovar, Gorazd V. Mrevlje
Psihiater na kavču Bojane Leskovar
34,00 € 34,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,02 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-007-8
Fotografije osebni arhiv

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
650 g
Tip knjige
dnevnik
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Psihiater na kavču Bojane Leskovar je nastajala dve leti. Gorazd V. Mrevlje se je poslovil tik pred načrtovanim izidom knjige, 1. marca 2023. 21. marca bi bil star 77 let. Kot od portretiranca izvemo v uvodni besedi, naslov ni naključen, saj je knjiga nastajala v pogovorih z njegovo dolgoletno in dragoceno prijateljico Bojano Leskovar Bojči. »Bila je moj superego, in ne le sogovornica.« Knjiga o enem izmed naših največjih sodobnih psihiatrov, psihoterapevtov in sodnih izvedencev je nastala z zamenjavo vlog, saj se je psihiater spremenil v pripovedovalca, izpraševalka pa si je ob njegovem pripovedovanju zapisovala, zahtevala pojasnila in ni skrivala navdušenja nad slišanim. Bojana Leskovar je ob tem dodala: »Knjiga Psihiater na kavču je knjiga o človeku, ki je živel psihiatrijo. In bil psihiater ves dan. Poznala sva se več kot štirideset let, a dveh let, ko sva delala knjigo, ne bom nikoli pozabila. Ure in ure sva se pogovarjala, ne samo o tem, kar je v knjigi, o vsem. Ker je o vsem imel svoje mnenje, zelo specifično. Njegov pogled je bil pogled z drugega zornega kota, s kota psihiatra. Vsi smo ravno zato uživali v pogovorih z njim. In kot pravi v knjigi, ljudje so ga tudi poslušali.« Knjiga je vsebinsko in vizualno zelo razgibana. Pokriva številna področja in obdobja njegovega delovanja, od tega, zakaj psihiatrija (»nikoli niti za hip nisem podvomil ali se pokesal, da sem se odločil za ta poklic. Poklic, ki mi je omogočil, da sem lahko nenehno širil in poglabljal odnos do okolja in sveta, spremljal in tudi poglabljal odnos do sebe.«), do časov specializacije in predstojništva na Centru za mentalno zdravje. Gorazd V. Mrevlje v knjigi med drugim pripoveduje o mentorjih in učiteljih, razvoju psihiatrije in psihoterapije po razpadu Jugoslavije, današnji strukturi in organizaciji slovenske psihiatrije, specializantih, predstojništvu ipd. Po eni strani knjiga ponuja povsem strokovne sodbe in razmisleke, po drugi pa tudi zelo osebne teme, zato portretiranca predstavi z vseh zornih kotov in mu zgradi veličastno obeležje.

o avtorjih

Psihiater, psihoterapevt, sodni izvedenec za psihiatrijo, skupinski analitik, učitelj individualne analitične psihoterapije, predavatelj psihologije umetnosti na AGRFT so oznake, ki samo delno zajamejo osebnost in delo Gorazda V. Mrevljeta (1946–2023). Zelo težko je namreč zajeti skoraj pet tisoč sodnih mnenj, omeniti vse ljudi, ki so potrkali na njegova vrata, ali našteti vse njegove članke in izjave, ki so postavljale na noge psihiatrično stroko naše mlade države. Rojen v Celju je več kot pol stoletja živel v Ljubljani. Upokojeni primarij je bil strasten bralec in sovražnik računalnikov. Pisal je s svinčnikom na roko in tako napisal tudi svojo poklicno biografijo Psihiater na kavču Bojane Leskovar.

Bojana Leskovar ima sicer pravniške korenine, ki pa so se hitro razvile v medijsko, novinarsko in uredniško delo na Delu, Mladini, Teleksu, Studiu City, Ars Vivendiju in Vivi. Njene veje so se razširile na odnose z javnostmi v agenciji Pristop in različnih ministrstvih, v Mercator, na Gospodarsko zbornico in Banko Slovenije. Ves čas pa so cvetele njene ljubezni: knjige, pogovori, intervjuji in zvedavost, ki je pripeljala tudi do urejanja in soavtorstva knjig. Knjiga Gorazd V. Mrevlje, Psihiater na kavču Bojane Leskovar je sedma v vrsti.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...