Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Alojz Rebula 1924-2018

Dokumentarna monografija
France Pibernik
Alojz Rebula 1924-2018
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladika Trst
Leto izdaje 2019
ISBN 978-88-7342-280-8

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 24,5 cm
810 g
117 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dokumentarno monografijo sestavlja sedem poglavij, ki so tematsko in časovno zaokrožena, in segajo od zgodnjega otroštva preko študija v Ljubljani, delovanja na Tržaškem, pisateljevanja do literarnega vzpona z romanom V sibilinem vetru pa še do prijateljevanja z Edvardom Kocbekom, potovanj v Združene države Amerike po sledeh misijonarja Barage, novih literarnih in esejističnih del ter zadnji let, ki jih je pisatelj preživel v svojem tuskulumu v Loki pri Zidanem Mostu skupaj z ženo, pisateljico Zoro Tavčar.

Imenitno monografijo bogatijo številne fotografije iz zasebnega in javnega življenja Alojza Rebule.

Recenzija Bukla

Dokumentarna monografija pripoveduje o cenjenem pisatelju, dramaturgu, esejistu in prevajalcu Alojzu Rebuli. Predstavi njegovo družino, oriše življenje zamejskih Slovencev v časih italijanskega fašizma in odhod bistrega fantiča na gimnazijo v goriškem semenišču ter nato v Ljubljano na študij klasičnih jezikov, čeprav se je takoj po vojni ta študij zdel brezperspektiven. Ob študiju je Rebula pričel lastno ustvarjanje in tkal znanstva s pomembnimi intelektualci, kot sta Edvard Kocbek in Lino Legiša. Srečal pa je tudi študentko slavistike in bodočo ženo Zoro Tavčar, ki je vse življenje podpirala njegovo delo. Sam je zapisal, da bi se brez nje težko izvlekel iz hude depresije, ki ga je zajela v času po diplomi. Kriza ga je vsega pregnetla, spremenila njegov pogled na svet z globoko versko izkušnjo in ga preusmerila v ustvarjanje leposlovja, med katerim izstopata romana Senčni ples in V Sibilinem vetru. Pripoved o plodnem in ustvarjalnem življenju bogatijo avtentični dnevniški odlomki in premišljeno izbrani odlomki iz avtorjevih fiktivnih del (z avtobiografsko noto), ki jih dopolnjujejo fotografije in dokumenti iz družinskega albuma. Celota učinkuje, kot da bi bralcu o svojem življenju intimno spregovoril sam avtor.

Maja Črepinšek, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...