Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Osvobojena

Spomini
Tara Westover
Osvobojena

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-01-5906-3
Naslov izvirnika Educated
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Danica Križman

Tehnične lastnosti
trda vezava
439 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
biografije in spomini > avtobiografija
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tara je odrasla v posebni ameriški družini: oče avtoritativen, karizmatičen verski gorečnež, mama tiha, sposobna ženska z zdravilskim darom in Tara kot najmlajša od sedmih otrok, ki so se vsi rodili doma, niso hodili v šolo in dolgo niso imeli niti rojstnih listov. Živeli so na hribovski kmetiji in delali na očetovem odpadu, prepuščeni njegovi svojeglavosti in nezaupanju do družbe. Toda z Indijanske princese, divje gore, pod katero je odraščala, je Taro vabil drugačen svet, ki ni živel po verskih dogmah njenega očeta: svet, v katerem se ljudje niso pripravljali na konec sveta, ampak so se družili, hodili v knjižnice, gledališče ... in v šolo. Na lastno pest in z neverjetno zagrizenostjo je naredila sprejemni izpit in s 17 leti prestopila prag univerze. In spoznala, zakaj lahko izobrazbo enačimo s svobodo.

Kot 30-letna doktorica zgodovine z britanskega Cambridgea je napisala spomine na odraščanje, ki bralcu jemljejo sapo. Postali so velika svetovna uspešnica in se uvrstili med knjige leta 2018. V izkušnji izolacije, ki se je zarezala v naša življenja, je njihovo sporočilo še jasnejše: kako neprecenljiva je svoboda znanja, gibanja, dela, mišljenja in izražanja lastnega mnenja.

»Še boljša, kot ste slišali. Neverjetna in resnično navdihujoča zgodba.« - Bill Gates

»Njen glas me je docela prevzel, njena energija in odločnost navdihnili. Izjemna življenjska pot, opisana na izjemen način.« - Nicholas Sparks

O avtorici

Tara Westover, 33-letna doktorica zgodovine z britanskega Cambridgea, je napisala spomine na odraščanje, ki bralcu jemljejo sapo. Postali so velika svetovna uspešnica in se uvrstili med knjige leta 2018.

Tara Westover je odraščala v mormonski družini v Idahu kot najmlajša od sedmih otrok. Živeli so na hribovski kmetiji v primežu avtoritativne vzgoje versko blaznega očeta. Otroci so se rojevali doma, niso hodili v šolo, dolgo niso imeli niti rojstnih listov. Delali so na očetovem odpadu, prepuščeni njegovi svojeglavosti in nezaupanju do družbe. Toda Tara je ves čas slutila, da obstaja tudi drugačen svet, v katerem se ljudje niso pripravljali na konec sveta, ampak so se družili, hodili v knjižnice, gledališče ... in v šolo. Zlagoma se je izvila iz družinskega verskega fanatizma, naredila sprejemni izpit na univerzi in spoznala, zakaj lahko izobrazbo enačimo s svobodo.

Recenzija Bukla

Ena najpresunljivejših življenjepisnih zgodb zadnjih let, ki skoraj dve leti po izidu še vedno vztraja na lestvici najbolje prodajanih knjig v Ameriki, o tej deželi pa pove veliko več kot vsakodnevna poročila, in ima vse, kar je potrebno za uspešnico: dramatično in unikatno življenjsko pripoved (s srečnim koncem), potem izvrsten pripovedovalski talent, ki je obenem tudi knjižni prvenec avtorice, kar pomeni nepopisan list, ki so se ga knjižni recenzenti in knjižne oddaje v Ameriki občasno zelo lotijo. Avtorica, rojena leta 1980, je svojo mladost preživljala v podeželskem Idahu v prav posebni družini, saj štirje od sedmih otrok niso imeli rojstnega lista in niso hodili v šolo, temveč so živeli na mogočni gori Buck's Peak, ki jih je oblikovala in učila. Razlog za tak način življenja je bil predvsem Tarin oče Gene (to je psevdonim), kljubovalni in marsikdaj psihotični nasprotnik oblasti z lastnim pristopom do bivanja in preživetja, ki je verjel v konec sveta ter se z zalogami hrane in orožja pospešeno pripravljal nanj, Taro pa je želja po izobraževanju in spoznavanju sveta okoli sebe sčasoma zvabila izpred domačega ognjišča. Enkratna zgodba o vezeh družine in njihovem osvobajanju!

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...