Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Harro in Libertas

Zgodba o ljubezni in odporništvu
Norman Ohler
Harro in Libertas
34,99 € 34,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Premiki
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-01-6519-4
Naslov izvirnika Harro & Libertas
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Neža Božič

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
610 g
359 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
zgodovina
leposlovje > zgodovinski roman

Povej naprej

Založnik o knjigi

Harra Schulzeja-Boysna, 23-letnega izdajatelja časopisa Gegner, aprila 1933 aretira SS in ga hudo muči. Njegov tesni prijatelj, Jud Henry Erlanger, mučenja ne preživi. Ko leta 1934 spozna Libertas iz stare nemške plemiške družine, to srečanje ni usodno le za njiju.

Norman Ohler, avtor uspešnice Popolna omama: droge v tretjem rajhu, je tokrat ustvaril literarni portret para Hanna in Libertas, pozabljenih idealistov, ki sta kljubovala Hitlerju. Njuna tragična zgodba ponuja edinstven vpogled v svet mladih in liberalno usmerjenih Berlinčanov, katerih življenjski slog je bil vse bolj ogrožen, ko so nacisti zaostrovali oblast.

Tvegala sta vse in izgubila vse

Kljub temu, da sta navzven ustrezala zahtevam nacistične diktature – Hanno Schulze-Boysen je delal v obveščevalni službi ministrstva za letalstvo Reich, njegova žena Libertas Hass-Heye pa je bila družinska prijateljica Hermanna Göringa – sta se skupaj s široko mrežo prijateljev in zaveznikov odločila, da se upreta širjenju nacizma. Postopoma zraste odporniško omrežje, ki se zoperstavi nasilju nacionalsocialistične države, podpira preganjane Jude in politične nasprotnike, razširja letake in izvede spektakularno akcijo lepljenja lepakov. Med več kot sto petdesetimi člani so delavci, uradniki, intelektualci, umetniki, mladi in starejši. Dve petini je žensk, kar je posebnost v nemškem odporu. Obenem imata Libertas in Harro svobodomiseln življenjski slog in ljubezensko zvezo, ki ju nista pripravljena podrediti rigidni nacionalsocialistični morali.

Berlin, mesto za katerega sta se borila

Pri nastajanju te dokumentarne biografije berlinskih upornikov je bil avtorju Normanu Ohlerju v veliko pomoč dostop do arhivskega gradiva, ki ga zgodovinarji še niso obravnavali, vključno z osebno zbirko družine Schulze-Boysen in kopijami ruskih dokumentov v arhivu KGB v Lubyanki. Ti dokumenti so mu omogočili, da ni ustvaril le literarnega portreta uporniškega para, ampak tudi portret Berlina, mesta, za katerega sta se s prijatelji borila in pri tem umrla.

»Zgodovina je predragocena, da bi jo prepustili zgodovinarjem«, Norman Ohler

Novinar in pisatelj Norman Ohler je obiskoval hamburško šolo za novinarje ter študiral kulturologijo in filozofijo. Njegov prvenec Količinski stroj (Quotenmaschine) iz leta 1995 velja za prvi roman, objavljen na spletu. Napisal je še dva romana, Sredina (Mitte) in Mesto zlata (Stadt des Goldes), ter nekaj filmskih scenarijev. Po uspešnici Popolna omama, ki odkriva pretresljiva odkritja o zlorabi drog v tretjem rajhu, je avtor nadaljeval z raziskovanjem nacizma.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...