Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ljubil sem slovenski narod

Črtice o zavednem primorskem duhovniku Virgilu Ščeku
Ivan Sivec
Ljubil sem slovenski narod
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Zbirka Slovenski narodni buditelji
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-04-0806-2
Fotografije Ivan Sivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 16,5 cm
540 g
224 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
biografije in spomini
leposlovje
zgodovina
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Da je Slovenija uspela na Primorskem ohraniti svoj narod, jezik in ozemlje, gre zasluga pokončnim narodnim buditeljem, ki so v ljudeh ohranjali upanje in vero v narodov obstoj. Najbolj zaslužni so bili duhovniki, povezani v tajno društvo Zbor svečenikov sv. Pavla. Med njimi je najpomembnejši prvi tajnik, Virgil Šček (1889-1948), poslanec v rimskem parlamentu, soustanovitelj Goriške Mohorjeve družbe, izdajatelj tednika Mali list in publicist.

Sivčev roman je prvi v vrsti knjižne zbirke Slovenski narodni buditelji, ki pri Založbi Družina nastaja na pobudo Vilija Kovačiča: "Gre za pozabljene in zamolčane čedermace, ki so s svojo duhovno in intelektualno močjo pomagali ohraniti materni jezik in slovenski značaj okupirane in zatirane slovenske Primorske in Krasa. Ti ljudje so svojo poklicanost dojeli kot klic k uporu, ko je Slovence fašistična oblast hotela oropati lastnega jezika. Ta klic je v poplavi sodobnega zanikanja narodnih pravic, celo v lastni domovini, vse bolj pomemben tudi danes."

Recenzija Bukla

Na pobudo družbenega aktivista in velikega slovenskega domoljuba Vilija Kovačiča je pri založbi Družina nastala nova zbirka Slovenski narodni buditelji. Kot prva knjiga v tej zbirki je izšla knjiga Ljubil sem slovenski narod Ivana Sivca, s podnaslovom Črtice o zavednem primorskem duhovniku Virgilu Ščeku. V knjigi ni zbranih samo štiriindvajset domišljenih črtic, temveč tudi bogato slikovno in dokumentarno gradivo o tem velikem Primorcu, ki je preživel vse tri totalitarne sisteme in nasploh velja za enega bolj zaslužnih, a premalo znanih mož, ki so pripomogli k temu, da se je Primorska vrnila k matični domovini. Janko Kos je knjigo prebral še v rokopisu, o njej pa je med drugim zapisal: »Delo, ki ga pisatelj Ivan Sivec preskromno imenuje 'črtice' o Virgilu Ščeku, se po Bevkovem Kaplanu Martinu Čedermacu uvršča med redka nova dela o primorski duhovščini, ki je z velikim pogumom in odgovornostjo ohranjala slovenstvo v času italijanske okupacije in pod Mussolinijevim fašizmom.« Pisatelj Boris Pahor pa je vzkliknil: »To je eden največjih tržaških Slovencev! Zelo prav je, da ste o njem, gospod Sivec, napisali knjigo!« Pahor ga je namreč še osebno poznal in dopisoval v njegove publikacije kot mladenič. Šček se je rodil v Trstu leta 1889, umrl pa v Ljubljani leta 1948. Še eno vsestransko aktualno Sivčevo delo, ki opozarja na prehitro pozabljene slovenske narodne buditelje!

Renate Rugelj, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...