Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Paul Preuss: Gospodar prepada

Življenje in smrt ob rojstvu prostega plezanja
David Smart
Paul Preuss: Gospodar prepada
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Arna
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-96044-0-3
Naslov izvirnika Paul Preuss: Lord of the Abyss
Podnaslov izvirnika Life and Death at the Birth of Free-Climbing
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Gorazd Pipenbaher

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 15 cm
530 g
248 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Biografija priznanega avstrijskega alpinista Paula Preussa ki je dosegel mednarodno prepoznavnost tako s svojimi izjemnimi solo vzponi kot z zagovarjanjem etično »čistega« alpinizma brez vsakršnih tehničnih pripomočkov.

Mladi avstrijski plezalec je na začetku dvajsetega stoletja naredil popolno revolucijo v plezanju in alpinizmu. Še danes njegova zgodba navdušuje in navdihuje plezalce po celem svetu. Od Dunaja in Münchna, svetovljanskih predvojnih mest, do najimpresivnejših alpskih sten; od bolnega otroka do izurjenega športnika, ki je postal prvi profesionalni plezalec v zgodovini, nam David Smart odkrije neverjetno življenjsko zgodbo Paula Preussa, ki je bil tako zgled kot predmet polemik.

Njegovo izjemno početje je tukaj prikazano v novi luči, ki nam prikazuje razvoj tega zapletenega in paradoksalnega lika ter, onkraj herojske in karizmatične figure, korenine njegovih globokih motivacij. V zadnjih mesecih pred smrtjo leta 1913, ko je med prvenstvenim solo vzponom na severni greben Mandlkogla padel več kot tristo metrov v globino, je Preuss s predavanji o svojih plezalnih avanturah pritegnil pozornost najširših množic, ki so polnile koncertne dvorane v Avstriji, Italiji in Nemčiji.

Ko se je pri sedemindvajsetih letih pri plezanju brez klinov in vsakršnega varovanja smrtno ponesrečil, ni imel naslednika. Brez njegovega drznega stila bi plezanje morda ostalo brez etičnega jedra, brez bistva, ki ga še danes osmišlja. A tudi najbolj zagrizeni tradicionalisti se še vedno ne morejo odločiti: naj ga častijo ali naj pozabijo nanj, ker je bil v najslabšem primeru blaznež, v najboljšem pa sporna tema, ki se ji je bolje izogniti?

Knjiga je bila uvrščena v ožji izbor za nagrado Boardman Tasker Prize 2019 ter prav tako v ožji izbor za nagrado festivala gorniške literature Banff Mountain Book Award 2019.

Recenzija Bukla

Slovenija ima častitljivo tradicijo prevedenih alpinističnih knjig in tej zbirki se je zdaj pridružil še prevod knjige o avstrijskem plezalcu Paulu Preussu (1886–1913), ki je v svojem času postavil nove etične standarde za premagovanje najtežjih sten. Navdahnjene knjige o njem se je lotil David Smart, avtor plezalskih vodnikov in ustanovitelj plezalskih revij, v njej pa je raziskal Preussovo življenje in korenine njegove odločitve za »čisto« plezanje brez klinov in drugih dodatnih pomagal, s čimer je že v svojem času sprožil mnogo polemik, si pridobil mnogo privržencev, a tudi nasprotnikov, po prezgodnji smrti med prvenstvenim vzponom pa za seboj pustil plezalsko dediščino, ki je preživela vse do današnjih dni. Avstrijski prvak alpinizma Reinhold Messner je zaradi Preussovega kladiva zgradil muzej in ustanovil fundacijo, ki nosi Preussovo ime, Alex Honnold, virtuozni plezalec, ki je v solo vzponu pred nekaj leti brez varoval v prostem slogu preplezal »nepremagljivi« El Capitan, pa ima Preussa za enega svojih vzornikov. Navdušujoča knjiga o alpinistični legendi.

Samo Rugelj, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...