Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Petelinje jajce

Kurji pastir, druga knjiga
Feri Lainšček
Petelinje jajce
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-284-905-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
530 g
343 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Petelinje jajce ni le odlično nadaljevanje romana Kurji pastir, ki je bil leta 2021 najbolje prodajana knjiga naše založbe, nominiran pa je bil tudi za nagrado kresnik, temveč je obenem samostojno literarno besedilo. V drugem delu načrtovane trilogije, v kateri pisatelj na izviren način tematizira svoje otroštvo, spremljamo dečkovo življenje v predšolskem obdobju. Njegovo magično doživljanje sveta in vztrajno iskanje odgovorov na prva bivanjska vprašanja pisatelju omogočata zanj značilno poetično in s simbolno govorico poglobljeno besedilo. Prvine magičnega realizma, ki so sicer značilne za Lainščkova najboljša romaneskna dela, tako tokrat še posebej izstopajo. Svojevrsten preplet arhaičnega in pravljičnega, krščanske mitologije in komunistične ideologije ter neobičajne vsakdanjosti se zlijejo v sugestivno besedilo, ki nas ne nagovori le kot prispevek za avtorjevo biografijo, temveč tudi kot literarna mojstrovina.

o avtorju

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček (1959) živi in ustvarja v Murski Soboti. Njegova bibliografija obsega več kot 100 samostojnih knjižnih enot, med katerimi je 25 romanov, ki so večinoma že prevedeni v tuje jezike. Za svoja dela je prejel številne nagrade: leta 1995 je za roman Ki jo je megla prinesla prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2021 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Kresnika je prejel dvakrat, leta 1992 za roman Namesto koga roža cveti in leta 2007 za roman Muriša. Večernico je prejel leta 2001 za knjigo pravljic Mislice, desetnico leta 2012 za knjigo Pesmi o Mišku in Belamiški. Z romanom Kurji pastir je bil znova uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik. Feri Lainšček je tudi slovenski pisatelj, čigar literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij (Halgato, Mokuš, Petelinji zajtrk, Šanghaj …).

Recenzija Bukla

Z avtobiografsko trilogijo Kurji pastir, kakor je naslov njenemu prvemu delu (izšel leta 2020), in tudi z nadaljevanjem Petelinje jajce slovenski pisatelj, pesnik in scenarist Feri Lainšček (1959) izpisuje ambiciozno odo Prekmurju in svojemu tamkajšnjemu odraščanju v drugi polovici dvajsetega stoletja. Ravnice, melanholija, v naravo in družbo ujeti ljudje ter mladi Fêrek s svojimi starši in mladostnimi vprašanji so osrednje gibalo drugega romana, ki vas že po prvih straneh nepovratno potegne vase. Vprašanja o angelih in njihovem obstoju (in o njihovih morebiti zlomljenih krilih), o bogu (zakaj se ta nikoli ne smeje), o župnikovi prezgodnji smrti (in zakaj ga je bog tako hitro vzel k sebi, ko je imel še toliko postoriti, marsikoga, ki ne počne nič, pa še kar pusti na Zemlji), o dušah, ki jih Fêrek vidi v dimu (zaradi česar bo treba paziti nanj), so nekatere od tistih pazljivo in disciplinirano izpisanih tem, iz katerih se rojeva Fêrekov pogled na svet. Ta pa je seveda tudi ujetnik družbene realnosti tako njegovih staršev – oče želi zgraditi novo hišo in priganja svojo družino, da se z njim sprehaja po prazni parceli – kot oznovcev, ki skrbijo za to, da ljudje tudi na prekmurskih ravnicah razmišljajo in govorijo po Titovih željah. Šegavo, literarno domišljeno in z Lainščkovo avtorsko patino nezgrešljivo zgneteno pisanje.

Samo Rugelj, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...