Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Uka Brizani

Glasbeni genij: življenje in delo mojega očeta
Imer Trajo Brizani
Uka Brizani

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2019
ISBN 978-3-7086-1055-9
Prevod Vinko Ošlak
Spremna beseda Boštjan Žekš

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17,5 cm
840 g
231 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
umetnost > glasba

Povej naprej

Založnik o knjigi

Imer Trajo Brizani je glasbenik romskega rodu iz Prištine, ki že desetletja živi s svojo družino v Ljubljani, kjer glasbeno deluje kot komponist, aranžer, vokalist in instrumentalist na področju sodobne jazzovske glasbe, v kateri pa ostajajo najplemenitejši sledovi bogatega romskega glasbenega izročila. Da pa zgodovina njegovega rodu, ki je v XX. stoletju potekala v Prištini, glavnem mestu Kosova, ne bi padla v pozabo, se je odločil, da v biografskem zborniku prikaže življenje in delo svojega očeta Uke Brizanija, ki je bil v času svojega aktivnega glasbenega življenja ena največjih glasbenih osebnosti ne le na Kosovu, ampak v vsej Jugoslaviji, pa tudi zunaj nje. Knjiga prikazuje Uko Brizanija s treh vidikov: glasbenega, značajskega in romskega.

Primer Uke Brizanija naj bo spodbuda tudi za vse ljudstvo, iz katerega prihaja rod Brizanijev, da se najprej emancipirajo od lastne vdanosti v »usodo« preziranega ljudstva in po poti, ki jo je tako prepričljivo začrtal Uka Brizani, kljubujejo nasprotovanju od zunaj, še prej in še bolj pa nasprotovanju iz slabih pobud v sebi.

Recenzija Bukla

Prikaz življenja in dela Uke Brizanija (1936–2017) za ljudi, ki so ga poznali, glasbenega genija romskega rodu, je v knjižno obliko shranil najprimernejši za to nalogo, njegov sin in naslednik. Imer Trajo Brizani, drugače kot oče, izšolan glasbenik, a tudi sam skladatelj, poliinstrumentalist, pevec, glasbeni aranžer in pedagog, uveljavljen predvsem na področju sodobne jazzovske glasbe, je s prispevki mnogih, ki so bili blizu njegovemu prvemu učitelju in vzorniku, ustvaril spoštljiv, večplasten portret. Izrisal ga je kot ponosno osebnost, ki ni bila le izjemen glasbenik, temveč tudi človek, ki je znal kljubovati diskriminaciji, predsodkom in številnih drugim oviram ter se v vseh predelih nekdanje Jugoslavije pa tudi onstran njenih meja povzpeti v spoštovanega ustvarjalca. Natis povzetka vsebine na množici dokumentov in pričevanj utemeljene knjige ne le v slovenščini, temveč tudi v jezikih še šestih okolij, v katerih se je gibal in ustvarjal Uka Brizani, je svojevrstna potrditev, da je znal tako s svojo glasbo kot osebnim nastopom in zgledom preseči vse stvarne in duhovne meje na svoji poti skozi življenje.

Iztok Ilich, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...