Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pučnik

Rosvita Pesek
Pučnik
19,90 € 19,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2013
ISBN 978-3-7086-0753-5
Leto izdaje izvirnika 2013
Fotografije Tone Stojko, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
492 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga o dr. Jožetu Pučniku, velikem Slovencu 20. stoletja.


"Zgodovina bo dr. Jožeta Pučnika pomnila in obravnavala kot osamosvojitelja. Kot motor slovesnke demokratizacije in snovanja nove države. Zame je dr. Jože Pučnik veliko več. Je navdih in vzor.
Njegova veličina ni le v njegovih zrelih letih, ko je zapustil varno zavetje zdomske Nemčije in prišel v negotovo Socialistično federativno Republiko Jugoslavijo, kjer je para že dvigovala pokrov. Njegova veličina je v njegovi mladostni zagnanosti, idealizmu in nepopustljivosti. V njegovi trdni veri, ki jo je v spominih na očeta opisal Gorazd Pučnik z besedami: "Stvari v Jugoslaviji gredo narobe, in treba jih je popraviti."

In dokler "stvari" ne gredo prav, jih je treba popravljati vedno znova in znova! In v tem je jedro, bistvo in aktualnost Jožeta Pučnika še danes. Povsem jasno nam mora biti, da niso šle zgolj v Jugoslaviji in takratnem enopartijskem komunističnem sistemu "stvari narobe", ampak nam tudi demokracija v samostojni Sloveniji ni bila položena v naročje kot brezmadežna in idealna enkrat za vselej. Tudi v naši demokraciji je treba marsikaj popraviti.
Tudi ona je ranljiva in pokvarljiva, sploh v svojih mladih letih, ko vanjo še posegajo lovke "totalitarnega".
In danes naravnost kliče po Pučnikih. Kliče po ljudeh trdne volje, osebne hrabrosti, neizmerne notranje moči, ki ne poznajo oportunizma in popustljivosti in ki so v imenu skupnega dobrega pripravljeni biti tudi "glas vpijočega v puščavi". Ne glede na osebno ceno, ki jo zato plačajo!

- Rosvita Pesek

Recenzija Bukla

Zgodovinarka in televizijska voditeljica Rosvita Pesek je po skupinskem portretu prve poosamosvojitvene vlade, v kateri je imel Jože Pučnik eno ključnih vlog, zdaj izrisala še povsem njegovo portretno študijo. Prikaže ga kot človeka, ki je po več kot šestih letih politično motiviranega zapora odšel v Nemčijo, tam znova začel na dnu in se, ko je začutil, da bo doma mogoče nekaj spremeniti, vrnil ter začel jasno, odločno in brez preračunljivosti razglašati zahtevo po osamosvojitvi Slovenije. Pučnik je bil osebnost, pri kateri je bilo, po vseh krivicah, podlostih in ponižanjih, ki jih je doživel, v javnih nastopih čutiti nekaj zagrenjenosti, ne pa tudi maščevalne želje po poravnavanju računov – kar so mu podtikali nasprotniki, posebno takrat, ko se je lotil raziskovanja povojnih pobojev. Spotikali pa so ga tudi nekateri politični sopotniki, da bi prikrili lastnim ambicijam in koristim podrejena ravnanja. Avtorica je svojo misel, da je bil Jože Pučnik prevelik za čas in sodobnike, med katerimi je živel, zgovorno ilustrirala že na začetku knjige z opisom zakulisnih dogajanj ob njegovi smrti, ko so nekatere skupine celo s poslovniškimi zadržki nasprotovale pogrebu z državniškimi častmi.

Iztok Ilich, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...