Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Umetnost svobode

Življenje in plezalni vzponi Voyteka Kurtyke
Bernadette McDonald
Umetnost svobode
29,99 € 29,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Didakta
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-261-553-6
Naslov izvirnika Art of Freedom
Podnaslov izvirnika The Life and Climbs of Voytek Kurtyka
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Gorazd Pipenbaher

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
660 g
326 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem

Povej naprej

Založnik o knjigi

Voytek Kurtyka ostaja eden največjih alpinistov vseh časov. Rodil se je leta 1947 in bil eden najvidnejših akterjev zlate dobe poljskega himalajizma. S svojim vizionarskim pristopom je opravil mnoge pomembne vzpone: prečenje celotnega masiva Broad Peaka, bliskovito hitra vzpona na Čo Oju in Šiša Pangmo v »nočnem golem« slogu in zahodna stena Gašerbruma IV v alpskem slogu, kar je morda njegov največji dosežek. Njegova smer na Gašerbrum IV, ki so jo mnogi poimenovali »vzpon stoletja«, je še vedno brez ponovitve. Na vrv se je najpogosteje navezal z alpinističnimi legendami svojega časa: poljskim himalajcem Jerzyjem Kukuczko, švicarskim gorskim vodnikom Erhardom Loretanom in Britancem Alexom MacIntyrejem.

Po dolgotrajnem nagovarjanju, naj vendarle sprejme zlati cepin za življenjsko delo (najvišje priznanje za alpinistične dosežke na svetu), mu je bila nagrada spomladi leta 2016 nazadnje le podeljena. Kot posameznik, ki goreče brani svojo zasebnost, je zavrnil številne intervjuje ter vabila na predavanja in festivale, kljub temu pa je pristal na sodelovanje z mednarodno priznano in večkrat nagrajeno kanadsko pisateljico Bernadette McDonald in nastala je pričujoča, dolgo pričakovana biografija.

V knjigi Umetnost svobode, ki je brez dvoma velik dogodek za alpinistično skupnost, bodo uživali vsi bralci, ki sanjajo o gorskih pokrajinah in hrepenijo po dotiku neba.

"Odmevna knjiga, ki bo obogatila ne le slovensko alpinistično literaturo, pač pa tudi celotno slovensko knjižno tržišče." Vladimir Habjan, urednik

o avtorici

Bernadette McDonald je avtorica desetih gorniških knjig, tudi v slovenščino prevedenih Alpskih bojevnikov (2015) in Iskalcev svobode (2011). Za slednjo je prejela več mednarodnih nagrad: glavno nagrado festivala gorniške literature Banff Mountain Book Festival (Kanada), nagrado Boardman Tasker Prize (Združeno kraljestvo), nagrado H. Adams Carter, ki jo podeljuje Ameriški alpinistični klub, in številne druge. Med njena odmevnejša dela sodijo tudi Tomaž Humar (2008), Brotherhood of the Rope: The Biography of Charles Houston (2007) in Keeper of the Mountains: The Elizabeth Hawley Story (2012). Njene knjige so bile prevedene v osem jezikov in zanje je prejela številne mednarodne nagrade, med drugimi tudi italijansko nagrado ITAS (2010) in indijsko nagrado za gorniško literaturo Kekoo Naoroji Award (2008, 2009 in 2011). Nagrajena je bila z odlikovanji Alberta Order of Excellence (2010), Summit of Excellence Award (2007) in King Albert Award (2006) za izjemen prispevek na področju gorniške kulture in okolja. Bila je ustanovna podpredsednica Centra za gorsko kulturo v kanadskem Banffu, od leta 1988 do 2006 pa je delovala kot direktorica tamkajšnjega gorniškega festivala.

Recenzija Bukla

Voytek Kurtyka je Poljak, ki je med sedemdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja izstopal s svojimi alpinističnimi in himalajskimi vzponi. Bil je eden začetnikov alpskega sloga vzponov na osemtisočake, kar pomeni vzpon brez pritrjenih vrvi in postavljanja vmesnih taborov. Kurtyka v alpinističnih krogih velja za posebneža. Že iz podnaslova (Življenje) spoznamo, da se je avtorica desetih gorniških knjig, Kanadčanka Bernardette McDonald, ki jo poznamo tudi slovenski ljubitelji alpinizma (Tomaž Humar, Mladinska knjiga, 2009, Alpski bojevniki, Sidarta, 2016), lotila tudi tega vidika Kurtyke. Od njegovih plezalskih začetkov čez visoke stene osemtisočakov pa do »vzpona stoletja« v Gašerbrumu IV in neverjetnih dosežkov v športnem plezanju že v njegovih zrelih letih spoznamo Kurtyko kot alpinista, ki je bil daleč pred časom obseden s slogom, kjer je pot pomembnejša od cilja in mu tudi vrh, pa čeprav osemtisočak, po običajnem pristopu ni predstavljal nobenega izziva; kot izredno intuitivnega plezalca, ki je z goro gradil naravnost mističen odnos, saj mu je alpinizem omogočal drugačno stopnjo zavesti, kot jo čutimo v nižinah, pa tudi kot človeka, ki se želi približati lepoti gora in s tem postati sam del te lepote; ki mu gore pomenijo pustolovščino, prodiranje v neznano, prijateljstvo in ustvarjalne izzive. Knjigo ravno zaradi izredno pestrega življenja, ki ne bo zanimivo le alpinistom, beremo kot napeto kriminalko. Voytek Kurtyka je živa legenda, ki ima neposreden vpliv in je vzornik številnih mladih rodov plezalcev tudi pri nas.

Vladimir Habjan, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...