Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Feministični manifest v petnajstih predlogih

Ljuba Ijeawele
Chimamanda Ngozi Adichie
Prelistaj
Feministični manifest v petnajstih predlogih -10%
15,21 € 16,90 € Prihrani 1,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,46 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-15-9
Naslov izvirnika Dear Ijeawele
Podnaslov izvirnika A feminist manifesto in fifteen suggestions
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Špela Vodopivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
130 g
80 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
biografije in spomini
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pred nekaj leti je Chimamanda Ngozi Adichie, avtorica romanov, kot so Amerikanka, Škrlatni hibiskus in Polovica rumenega sonca, dobila pismo od prijateljice iz otroštva, v katerem jo je ta spraševala, kako naj svojo hčerko vzgoji v feministko. Knjižica z naslovom Ljuba Ijeawele je pismo, s katerim je Adichie odgovorila prijateljici.

V njem je petnajst neprecenljivih nasvetov, ki so neposredni, navihano hudomušni in spodbudni, vsi pa imajo enak namen: kako opolnomočiti hčerko, da postane močna in neodvisna ženska. Ljuba Ijeawele je besedilo, ki dregne neposredno v srce spolnih politik v 21. stoletju, s tem pa spodbuja močno potrebno debato o tem, kaj danes pomeni biti ženska.

»Adichie premore virtuoznost, neskončno empatijo in neizprosno družbeno ostrino.« – Dave Eggers, avtor knjige Zeitoun

»Naš svet je poln moških in žensk, ki ne marajo močnih, vplivnih žensk. Tako smo navajeni razmišljanja, da je moč v domeni moških, da se zdi močna ženska kot neko čudno odstopanje. In zato jo je treba preveriti. O njej sprašujemo: Ali je skromna? Ali se nasmehne? Je dovolj hvaležna? Ima tudi družinsko življenje? Takih vprašanj ne sprašujemo o vplivnih možeh, kar kaže na to, da nimamo težav s samo močjo, temveč z ženskami. Močne in vplivne ženske sodimo ostreje kot močne in vplivne moške. In lahki feminizem to omogoča.«
– iz knjige


O AVtorici

Chimamanda Ngozi Adichie je odraščala v Nigeriji. Njena dela so prevedena v trideset jezikov in objavljena v raznovrstnih publikacijah, od New Yorkerja do revije Granta. Je avtorica romana Škrlatni hibiskus, za katerega je prejela nagradi Commonwealth Writers’ Prize in Hurston/Wright Legacy Award. Za svoj roman Polovica rumenega sonca je dobila prestižno britansko literarno nagrado Orange. Z romanom Amerikanka je postala dobitnica nagrade National Book Critics Circle Award, časniki New York Times, Washington Post in Chicago Tribune ter revija Entertainment Weekly pa so roman izbrali za najboljšo knjigo leta. Živi v Združenih državah Amerike in Nigeriji.

 

 

 

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

Nataša Zupanc o knjigi Ljuba Ijeawele: Feministični manifest v petnajstih predlogih na portalu Metropolitan

"Predlogi v knjigi so skratka polni življenjskih prilik, ki dajejo misliti, in hudomušnih anekdot, ob katerih bo tudi sleherniku postalo jasno, da je seksizmu v 21. stoletju davno odklenkalo."

-Nataša Zupanc

Recenzija Bukla

Svetovno priznana nigerijsko-ameriška pisateljica, avtorica romanesknih uspešnic, kot so Amerikanka, Škrlatni hibiskus, Polovica rumenega sonca in sveže prevedene knjižice Zapiski o žalovanju, se tokrat podpisuje pod neleposlovno knjigo, ki sliši na ime Ljuba Ijeawele. Piska, znana zagovornica pravic žensk, ki se zanje javno izpostavlja tudi v svojih člankih, govorih in nastopih, v pričujočem besedilu odgovarja na prijateljičino vprašanje, kako naj svojo hčer vzgoji v feministko. Da bi presegla teoretično obarvane razlage in svoja razmišljanja karseda
prepričljivo podkrepila s primeri iz stvarnega življenja, spregovori na sistematičen in pregleden način ter se loti vprašanj o gospodinjskih opravilih, partnerskih odnosih, službi, pomembnosti branja in izobraževanja, športu ter drugih ključnih vidikih vsakdanjika. Skrbno (i)zbrane teme nagovarjajo bralke (kot tudi bralce) vseh starosti
in nas usmerjajo k refleksiji o našem lastnem delovanju kot tudi o ustroju sveta in omejujočih posledicah družbenih norm, ki jih imajo te na razvoj in življenje posameznice. Knjižno besedilo, katerega telo tvori petnajst neprecenljivih in dragocenih nasvetov, kako opolnomočiti mlado žensko in jo oblikovati v močno in neodvisno osebo, se neustrašno zoperstavi spolnim politikam 21. stoletja in opozori na nesmiselno delitev družbenih vlog glede na spol. Delo, ki nas uči ravnanja za pravičnejši in bolj enakopraven jutri.

Tanja Božić, Bukla 165

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...