Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nikola Tesla, izumitelj za tretje tisočletje

Aleksandar Milinković
Nikola Tesla, izumitelj za tretje tisočletje
19,90 € 19,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ara
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-6005-94-4
Prevod Rado J. Vouk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 12,5 cm
280 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje
biografije in spomini

Povej naprej

O knjigi

Predgovor avtorja

Mnogi Teslovi dosežki v tej knjigi prvič prihajajo pred širšo javnost. Za to sem posebej hvaležen strokovnjakom Teslovega muzeja v Beogradu, zlasti še pokojnemu profesorju dr. Veljku Koraću, prvemu direktorju muzeja, in poznejšim direktorjem: dr. Aleksandru Marinčiću, Branimirju Jovanoviću, pokojni Mariji Bešić in sedanjemu direktorju Vladimirju Jelenkoviću. Vsi ti so mi ljubeznivo omogočili boljši vpogled v Teslovo življenje in delo tudi tako, da sem lahko analiziral Teslove rokopise. Dolg bi bil seznam tudi drugih ustanov in posameznikov, ki so omogočili pisanje te knjige.

Posebno spoštovanje pa čutim do gospoda Jožeta Vetrovca, direktorja založbe Ara iz Ljubljane, ki je prvo izdajo te knjige objavil v Ljubljani aprila 1997. Zahvaljujem se veleposlaništvu Kraljevine Velike Britanije v Beogradu, ki mi je pomagalo pri zbiranju mnogih dragocenih informacij v britanskih arhivih in mi omogočilo srečanja z vrhunskima znanstvenikoma svetovnega slovesa, s Stephenom W. Hawkingom in z Rogerjem Penrosejem. Z njima sem med drugim imel priložnost razpravljati o nekaterih vidikih Teslovega dela.
Upam, da bom s to knjigo vsaj delno prispeval k popolnejšemu vpogledu v Teslove izume in k drugačnemu razumevanju nekaterih zmot o Teslovem delu. Knjiga se skromno pridružuje prizadevanjem vse številčnejših znanstvenikov, da bi nekatere Teslove postavke, v njegovem času nerazumljive in nemogoče, postale uresničljive, s čimer bi ustvarili pogoje, da obrnemo novo stran v razvoju znanosti in tehnike.
Od prve izdaje te knjige leta 1997 je minilo že kar nekaj let. Odšlo je celo tisočletje in začelo se je novo, tretje, tisto, za katero smo v naslovu predvideli, da bo pripadalo Tesli. Teslovo delo se seveda v tem času ni spremenilo, obogatilo pa se je človeško spoznanje. Zdaj na primer vemo, da človeška vrsta in vsi naši živalski in rastlinski sopotniki z vsem ekskluzivnim materialnim delom vesolja predstavljajo samo štiri odstotke celote. Vse preostalo je temna »snov« in neka vrsta energije. Pravzaprav smo spoznali, da na nekatera pomembna vprašanja nikoli ne bomo dobili odgovorov, ker »v svetu obstajajo take skrivnosti«, je zapisal Shakespeare, »o katerih, gospod moj, niti sanjali niste«. Kar zadeva Teslo, lahko z vse večjo gotovostjo zapišemo, da on v resnici je »izumitelj za tretje tisočletje«. Spomnimo se, da je že pred sto leti predvidel in opisal vse alternativne vire energije, na katere nas danes napeljuje življenjska nuja. Govoril je o dobi robotov in umetne inteligence, ki prihaja, o času globalnih informacij, o človeškem bitju, ki bo končno osvobojeno materialnih stisk in pripravljeno razumeti in dopolniti svoj duhovni vzpon. Z drugimi besedami, Tesla je bil tisti človek in znanstvenik, ki je v svojem času govoril to, o čemer njegovi sodobniki »niti sanjali niso«. In odnos do Tesle je v zadnjih letih doživel pomembno preobrazbo. Teslovo delo je prišlo tudi v tiste učbenike, v katerih ga nikoli ni bilo, ameriške na primer. Združeni narodi so 10. julij, dan njegovega rojstva, razglasili za »Dan Nikole Tesle«. V mnogih vodilnih svetovnih časopisih je Tesla uvrščen med sto najpomembnejših umov v zgodovini človeštva. Arhiv Muzeja Nikole Tesle v Beogradu je bil z odločitvijo Unesca sprejet v svetovno dediščino. Danes bi težko našli znanstvenika, ki bi si upal priznati, da ne ve, kdo je Nikola Tesla. Srbi in Hrvati so končno skupaj obeležili 150. obletnico (leta 2006) njegovega rojstva in molče sprejeli dejstvo, da je bil Srb po poreklu, Hrvat pa po kraju rojstva.
Dejstvo je, da stare razprtije o Teslovem imenu in delu še trajajo. Eni pravijo, da je pretiraval v svojih znanstvenih obljubah, drugi, da sploh ni bil znanstvenik, tretji, da je bila njegova spolnost čudaška, in četrti, da s kupa denarja, s katerim je občasno razpolagal, nikoli ni vzel niti centa za pomoč svojim najbližjim in prijateljem. Celo svoje domovine, pravijo, ni imel rad, niti ji ni pomagal, ko ji je bilo v prvi in drugi svetovni vojni najteže. Pričevanja Teslovih sodobnikov in poznejše raziskave povedo seveda povsem nasprotno, vendar v narodu, ki vam zmore oprostiti vse razen uspeha, drugače tudi biti ne more.
Ta knjiga ne vsebuje tovrstnih dilem in je v bistvu z vso pozornostjo namenjena mladim ljudem. To je občinstvo, s kakršnim se je avtor vrsto let družil na straneh nekdanje revije Galaksija, potem revij Tajne, Kosmos ter Planeta in ob tem spoznal, da ga velja nagovarjati z največjo pozornostjo in spoštovanjem. Veselo upam, da bo ta knjiga vzbudila njegovo vedoželjnost, kar mi bo najlepše zagotovilo, da je uspela.
* * *
Knjigo posebej posvečam tudi »bivšemu« otroku, zdaj že »resnemu dekletu« – Sanji, Aleksandri Milinković
Avtor


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...