Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Evforija

Roman o Sylvii Plath
Elin Cullhed
Evforija
32,99 € 32,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,99 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-01-6882-9
Naslov izvirnika Eufori
Podnaslov izvirnika En roman om Sylvia Plath
Leto izdaje izvirnika 2021
Prevod Lucija Stupica

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
420 g
298 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
biografije in spomini
leposlovje
švedsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sijajna upodobitev briljantnega uma slavne pesnice Sylvie Plath v poslednjem letu svojega življenja. Za nadčasovno zgodbo o ženski ujetosti med različne socialne vloge je avtorica prejela najvišjo švedsko književno nagrado.

Kaj ni njena zgodba tudi naša?

Vedno bi morala živeti, kakor da je naslednji trenutek zadnji. Te besede se zapišejo Sylvii Plath, pesnici, ženski, materi, ženi. V njej vre želja po ustvarjanju, ljubezni, svobodi, rada bi bila, imela, naredila vse in še več. A v njeno življenje, ki prekipeva od ustvarjalnosti in navdiha, posežejo zahteve drugih, dušijo jo pričakovanja in dolžnosti, njena svoboda postane ujetnica želja njenega moža, otrok, družbe.

Sylvia Plath kot pesnica, mati, žena … univerzalna ženska.

Leta 1960 se noseča Sylvia Plath z možem in hčerko preseli na angleško podeželje; po težkem obdobju si tu slika družinsko idilo, v kateri bosta oba s Tedom lahko ustvarjala. Sylvia bi rada živela, ljubila in pisala, iz nje vre življenjska sla, ki se lahko meri le z njeno ustvarjalno željo. A ob rutinskih materinskih dolžnostih in družinskih opravilih, ki se kmalu zgrnejo nanjo, se Sylvia vse bolj izgublja. Njeno najbolj plodovito obdobje je obenem prežeto z vse hujšo depresijo; vrtinec njenih čustev botruje njenim največjim literarnim zmagam, nazadnje pa najhujšemu porazu.

»Kot da bi se znašla v eni od pesmi Sylvie Plath in iz nje, kot skozi okno, gledala v njeno življenje.« - Irena Štaudohar

O avtorici

Švedska pisateljica Elin Cullhed (1983) je za literarizirano pripoved o poslednjem letu življenja Sylvie Plath prejela najvišjo švedsko književno nagrado. Kot pisateljica in mati majhnih otrok, žena drugega pisatelja, ki se trudi najti prostor in čas za lastno delo, se je znašla v podobnem položaju kot Sylvia.

Recenzija Bukla

Pred nekaj leti je pri nas izšel prevod romana nizozemske pisateljice Connie Palmen Ti si rekel, v katerem je avtorica na svoj način, preko njegove prvoosebne pripovedi tematizirala »vzpon in propad« razmerja med angleškim pesnikom Tedom Hughesom in ameriško pisateljico ter pesnico Sylvio Plath, ki je pri tridesetih tragično naredila samomor (od tega je minilo ravno šestdeset let). Zdaj pa smo dobili še literarizirano prvoosebno pripoved Sylvie Plath, ki jo je z romanom Evforija napisala švedska pisateljica Elin Cullhead (1983). V svojem odmevnem in že v mnogo jezikov prevedenem delu iz leta 2021 se osredotoči na zadnje leto Sylviinega življenja in skuša z bogatim literarnim jezikom kar se da verno poustvariti psihološke tančine utesnjenosti Plathove v Angliji, kamor se je le-ta preselila iz Amerike, zdaj pa tam lovi nitke svojega časa med vsakodnevnimi obveznostmi, ki jih ima z majhnima otrokoma, svojo depresijo, vse bolj razpadajočim zakonom in omejeno zmožnostjo, da uresniči svojo željo po pesniškem ustvarjanju. Roman o književnici, ki je obenem tudi zgodba o marsikateri sodobni ženski!
Ob Evforiji je ponovno izšel tudi Stekleni zvon, najbolj znan roman Sylvie Plath, ki ga je avtorica objavila leta 1962 le nekaj tednov pred smrtjo pod psevdonimom. Že pred leti ga je vešče prevedel Andrej Blatnik, v njem pa avtorica na tankočuten način izpoveduje svojo osamljenost in spone, ki se jih želi znebiti. Roman, ki mu leta ne pridejo do živega, saj nagovarja vedno nove generacije bralcev. 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...