Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kristali sreče

Avtobiografija alpinista
Andrej Štremfelj
Kristali sreče
35,00 € 35,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založništvo Neža Štremfelj
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-07-1314-2
Fotografije Andrej Štremfelj
Ilustracije Neža Štremfelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
460 g
324 strani
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
biografije in spomini
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Z alpinizmom se ukvarja mnogo ljudi, Andrej Štremfelj pa je en sam. Njegov opis otroškega hrepenenja po odkrivanju skrivnosti gora dokazuje, da tudi sedaj, ko brada postaja siva in korak počasnejši, ni nič drugače. A ko se z njim podaš v stene Julijcev, se kot na platnu zvrstijo soplezalci, življenjski ritem tistega časa in neverjetna radost življenja. In ko po vožnji s tovornjakom in kombijem v družbi Nejca Zaplotnika odkriva in tudi prepleza svoj prvi osemtisočak, Skriti vrh, se zdi, kot da doživljamo napore in srečo skupaj z njim. Prav tu, na prvi himalajski odpravi, pri rosnih dvajsetih letih, se prvič sreča s smrtjo svojega prijatelja.

Ne, ne povem vsega. Le še to, da je to knjiga o Človeku, ki življenje v polnosti živi vsak trenutek, Človeku, ki mu ni težko izraziti resnice za vsako ceno. Zlata nit, ki povezuje vse strani te knjige, pa je ljubezen v tisočerih oblikah. Naju povezuje že več kot štirideset let.

Marija Štremfelj

 

Dobili smo novo hvalnico alpinizmu, ljubezni, družini in prijateljstvu. Andrej nam opiše svojo pot, ki je peljala od Orehka k Objemu na vrhu sveta. Rdeča nit je popolna predanost alpinizmu, pa tudi globoko občutenje radosti in bolečine, ki ju ta »več kot šport« prinaša.

Andreja sem spoznal na začetku svoje alpinistične poti. Bil je moj mentor in zelo kmalu tudi zelo dober prijatelj. Prijateljstvo se je razširilo tudi na najini celotni družini. Skupaj sva preplezala veliko smeri in presmrčala (ob ne prevelikem navdušenju soplezalcev) kar nekaj noči na bivakih v naših gorah in v Južni steni Lotseja, pa tudi po številnih vojašnicah po naši lepi domovini. Občudujem ga tudi zato, ker so gore še vedno njegova strast, družina pa največja vrednota.

Andrej je Človek v sreči ob preplezanih smereh, lepih sončnih zahodih, stiskih rok z Marijo, Mkom in drugimi prijatelji na vrhovih smeri, Človek pa tudi v globoki žalosti ob izgubi Barbare in Nejca.

Andrej ostaja globoko čuteč, veren, pristen, tak, kot smo ga spoznali že v prvi knjigi. Tudi v tej nam ponuja celo vrsto literarnih biserov. Spet sta se izkazala Duh in moč. Velika sreča je, da je vse to pripravljen deliti z nami. Vzemite in berite, knjiga vas bo obogatila

Peter Markič

Recenzija Bukla

Knjiga Objem na vrhu sveta, ki jo je Andrej Štremfelj (1956) spisal skupaj z ženo Marijo in v kateri sta dvoglasno popisala skupno alpinistično pot vse do osvojitve Everesta, je bila zanj kot kaže šele ogrevanje, saj se dve leti kasneje vrača s samostojno avtobiografsko knjigo zgodnjih alpinističnih let, pomenljivo naslov­ljeno Kristali sreče (lepa naslovna metafora za solze sreče ob osvojitvi vrha, ki spolzijo za očali in na zaledeneli bradi tudi same hitro zmrznejo). Štremfelj v njej z ognjevitim pripovednim darom opiše svoje otroštvo in mladost, ko so ga začarale gore, saj se je z bratom Markom, ki so ju povezali prav hribi (imenovali so ju brata Štremfelj), pa legendarnim Nejcem Zaplotnikom in drugimi hitro začel lotevati vse bolj ambicioznih podvigov. Že kot osnovnošolec je z bratom, ki ga je kasneje poimenoval Mk, prehodil najzahtevnejši del Slovenske planinske poti od Vrat do Petrovega Brda, leta 1977 je z Zaplotnikom po prvenstveni smeri osvojil svoj prvi osemtisočak, Gašerbrum I, dve leti kasneje pa kot prvi Slovenec (Zaplotnik mu je tik pred vrhom odstopil prednost) stopil na Everest. A nevarnost na Himalaji nikoli ne počiva, saj se knjiga, ki bo gotovo dobila svoje nadaljevanje, sklene z Zaplotnikovo nesrečo leta 1983, ko ga na Manasluju nenadoma in nepričakovano odnese plaz, kar vpliva tudi na odpravo na Anapurno pol leta kasneje, ki jo predčasno zaključijo. Radostno popisano življenje alpinista, ki se je marsičesa loteval »na glavo«, a mu jo je, tudi po zaslugi žene Marije, ki je s svojim ženskim čutom blažila njegovo ne­ustavljivo željo po plezanju, uspelo ohraniti celo in bistro.

Samo Rugelj, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...