Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pesem za Nagasaki

zgodba Takashija Nagaija, znanstvenika in spreobrnjenca, ki je preživel eksplozijo jedrske bombe
Paul Glynn
Pesem za Nagasaki
23,90 € 23,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-04-0138-4
Naslov izvirnika A song for Nagasaki
Leto izdaje izvirnika 1988
Prevod Klementina Logar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
340 g
279 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

9. avgusta 1945 ob 11.02 je bombnik B-29 odvrgel atomsko bombo na krščansko četrt Nagasakija, na Urakami. Opisi prič so strašni. Prava podoba pekla. Mrtvih je bilo brez števila. V univerzitetni bolnišnici, sedemsto metrov stran od epicentra je umrlo 80 odstotkov osebja in bolnikov. Dr. Takashi Nagai je ranjen pohitel domov k ženi. Otroka sta bila že tretji dan s staro mamo na varnem v gorah. S težavo je v razvalinah in pepelu našel dom. Naletel je na zoglenelo truplo svoje žene. Pokleknil je in jokal. Nenadoma je skozi prah zagledal v njeni desni roki rožni venec …

Dr. Takashi Nagai, strokovnjak za radiologijo in spreobrnjenec iz šintoizma v katoliško vero, se je odločil, da bo pomagal številnim obupanim žrtvam jedrske eksplozije. Čeprav je vedel, da se izpostavlja smrtonosnemu sevanju, je z medicinskim znanjem služil žrtvam v opustošenem mestu. Zbolel je za radiacijsko boleznijo in kratek preostanek življenja preživel priklenjen na posteljo. Zaradi vere v Kristusa je sredi jedrskega opustošenja ohranil umirjeno srce, ni čutil zamere do nobenega človeka niti ni preklinjal Boga.

Recenzija Bukla

Glynn (1928) je avstralski duhovnik in pisatelj, ki je svoje ustvarjalno življenje posvetil prijateljstvu in spravi med Avstralijo in Japonsko, knjiga Pesem za Nagasaki iz leta 1988 pa je njegovo najbolj znano delo. Gre za tenkočutno izpisano biografijo japonskega znanstvenika za radiologijo Takashija Nagaija (1908– 1951) in kasnejšega spreobrnjenca iz šintoizma v katoliško vero. Ta se je prevelike doze sevanja navzel že v procesu svojih raziskav v tridesetih letih prejšnjega stoletja, uničujoče pa ga je zaznamovala, hkrati pa tudi prebudila jedrska eksplozija bombe, ki so jo Američani 9. avgusta 1945 vrgli na Nagasaki, natančneje na katoliško četrt Urakami. Glynn nam življenjsko zgodbo Nagaija postavi v širši družbenozgodovinski kontekst, doživeto nam predstavi tradicionalno (družinsko) ureditev japonske družbe, odraščanje junaka in njegov medicinski študij, v katerem se je kljub tveganju zaradi takrat še neznanih učinkov odločil za radiologijo. Nadaljuje z opisom časa, ki ga je kot zdravnik preživel v japonsko-kitajski vojni, in življenja v letih med drugo svetovno vojno, ki kulminira v jedrski kataklizmi. Kljub napredujoči levkemiji je Nagai jedrsko bombo namreč presenetljivo preživel ter povojna leta posvetil pisanju večinoma spiritualističnih knjig. Nekatere med njimi, denimo Zvonovi Nagasakija, so doživele velik odmev in so po njih posneli tudi filme. Izvrstna biografija Nagaija se tako bere kot opomin in posvetilo.

Samo Rugelj, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...