Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Višji klic

Resnična zgodba o boju in viteštvu sredi razklanega neba druge svetovne vojne
Larry Alexander, Adam Makos
Višji klic
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-278-341-9
Prevod Martin Petrovčič
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
480 g
409 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
biografije in spomini
leposlovje > vojni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Klic vesti, glasnejši od hrumenja vojne

Pet dni pred božičem leta 1943 se je hudo poškodovan ameriški bombnik trudoma skušal obdržati v zraku nad vojno Nemčijo. Upravljal ga je enaindvajsetletni pilot. Pol njegove posadke je bilo ranjene ali mrtve. Vračali so se s svojega prvega bojnega poleta. Iznenada se je bombniku za rep približal lesketajoč se temen obris – nemški lovec messerschmitt. Še huje, nemški pilot je bil as, zmožen uničiti ameriški bombnik s pritiskom sprožilca. Kar je sledilo, presega najbujnejšo domišljijo in bo pozneje postalo znano kot »najbolj neverjetno srečanje med sovražnikoma v drugi svetovni vojni«.
To je resnična zgodba o dveh pilotih, katerih življenji sta tistega dne trčili v zraku: o Američanu, drugem poročniku Charlieju Brownu, prej kmečkem fantu iz Zahodne Virginije, ki je postal poveljnik B-17, in o Nemcu, drugem poročniku Franzu Stiglerju, prej potniškem pilotu z Bavarske, ki se ni želel bojevati v drugi svetovni vojni.
Višji klic spremlja Charliejevo in Franzovo strašno poslanstvo. Charlie bo priča vzletom nad gorečimi razbitinami letál svojih tovarišev, protiletalskim strelom tako blizu, da bodo eksplozije razsvetlile njegovo kabino, in jatam sovražnih lovcev, ki bodo krožili okrog njegovega letala kot jastrebi. Franz pa peščenim viharjem v puščavi, samotnemu strmoglavljenju na morju in prizoru tisoč bombnikov, vsakega z enajstimi strojnicami, ki bodo čakali na njegov napad.
Nazadnje bosta Charlie in Franz čez zaledenelo nebo zrla drug drugega. Ameriško 8. zračno poveljstvo bo dogodke med njima pozneje označilo kot »strogo zaupne«. Franz bo moral o svojem dejanju molčati, saj bi ga sicer čakal strelski vod.
Srečanje je Charlieja in Franza preganjalo dobra štiri desetletja, dokler nista kot stara moža poiskala drug drugega – za zadnjo nalogo, ki jima je za vedno spremenila življenje.

Recenzija Bukla

Makos, avtor velike biografske uspešnice iz leta 2013, se je z bratom in sestro v mladih letih entuziastično lotil revije o letalskih pustolovščinah med drugo svetovno vojno, izdajali pa so jo kar doma. Zaradi povpraševanja se je projekt sčasoma prelevil v pravo revijo in dobival celo pohvale zvezdnikov, kot sta Tom Hanks in Harrison Ford. Zavezani ameriškemu patriotizmu se uredniki revije na veteranskih letalskih mitingih seveda niso nikoli želeli pogovarjati z nemškimi piloti, saj so jih imeli za naciste in dosmrtne sovražnike. Vse to pa se je spremenilo nekega dne, ko je Adam želel opraviti intervju z ameriškim letalskim veteranom Charliejem Brownom, ki naj bi imel na zalogi dobro vojno zgodbo, na nenavaden način povezano z nemškim pilotom Franzem Stiglerjem. Makos je poklical Browna, vendar ga je ta najprej usmeril k Nemcu. »V tej zgodbi sem samo igralec,« je rekel Brown, »pravi junak je Franz Stigler.« Osem let kasneje je iz tega stavka nastala knjiga Višji klic, napeto in čustveno poročilo o tem, kaj se je zgodilo leta 1943, ko se je Brown s sesutim letalom vračal z bojnega poleta nad Nemčijo in se mu je za hrbet prilepil nemški lovec, ki ga je pilotiral Stigler ...

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...