Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vebrov učenec

Primer Klement Jug; osebnost, diskurz, legenda
Tomo Virk
Vebrov učenec -50%
19,50 € 39,00 € Prihrani 19,50 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,59 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6952-12-5
Urejanje Matevž Kos

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13,5 x 19 cm
620 g
578 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje
biografije in spomini
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tomo Virk (1960) je litearrni zgodovinar in teoretik, esejist in prevajalec, redni profseor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete.

Za zbirko esejev Ujetniki bolečine (Mihelač, 1993) je prejel nagrado Marjana Rožanca, za knjigo Bela dama v labirintu: idejni svet J. L. Borgesa (LUD Literatura, 1994), ki je leta 2013 izšla tudi v hrvaškem prevodu, nagrado zlata ptica, za znanstveno monografijo Strah pred naivnostjo: poetika postmodernistične proze (LUD Literatura, 2000) pa zlati znak ZRC SAZU.

Vebrov učenec je Virkova dvanajsta samostojna knjiga - in njegova daleč najobsežnejša doslej.

Kot opozarja v uvodu, je pravzaprav nastala "iz opombe k neki drugi, ki obravnava razmerje med Klementom Jugom in Vladimirjem Bartolom in še nastaja".

Glavni junak monografije je dr. Klement Jug (1898 - 1924), slovenski filozof, alpinist in najboljši učenec dr. Franceta Vebra, najpomebnejšega slovenskega filozofa iz obdobja med obema svetovnima vojnoma.

Virkova knjiga je prvo celovito branje Jugovega "življenja in dela". Glede na to, da je podoba Klementa Juga (pri svojih petindvajstih letih je 11. avgusta 1924 s severne triglavske stene med samostojnim plezalskim vzponom omahnil v smrt), kot se je skoz desetletja utrdila v slovenski javni zavesti, nemalokrat idealna in oblikovana ob pomoči postopkov mitizacije, legendarizacije in literarizacije, je moral Virk začeti na - začetku.

Z Jugovo biografijo, njegovo življenjsko teorijo in prakso. Pomemben del knjige je (kritična) analiza Jugovega filozofskega diskurza in, ne nazadnje, samorazumevanja.

Razumeti Vebrovega učenca bolje, kot se je razumel sam - to hermenevtično vodilo ves čas spremlja Virkovo potrpežljivo in natančno analizo različnih področij Jugovega delovanja. Kolikor je potrebno, pa tudi filozofskega opusa Jugovega učitelja.

Ob tem pa gre ne le za razumevanje življenjske in intelektualne poti enega najbolj nadarjenih Vebrovih učencev in Bartolovega prijatelja (Jug je ravno prek avtorja Alamuta in Al Arafa vstopil v svet slovenske literature), ampak tudi za vpogled v kulturno zgodovino slovenskega 20. stoletja, njegovih mitov in legend, protislovij in antagonizmov, ki tako ali drugače živijo tudi še na začetku novega, tj. 21. stoletja

Recenzija Bukla

Virkova dvanajsta samostojna knjiga je monumentalna študija, v kateri se domišljeno in izvirno pretaka analiza življenja in dela dr. Klementa Juga (1898– 1924), alpinista in filozofa ter skoraj mitskega lika, ki je po svoji prezgodnji smrti pri 25 letih navdihoval tako mislece kot tudi umetnike, in dr. Franceta Vebra, najpomembnejšega slovenskega filozofa med obema svetovnima vojnama, ki mu je bil Jug najboljši učenec. Virk v svojem predgovoru pravi, da je ta knjiga sicer neke vrste opomba k njegovemu preučevanju razmerja med Vladimirjem Bartolom in Jugom (morda najdaljša opomba vseh časov, dodajam jaz), ne glede na to pa se Virk, sicer redni profesor na ljubljanski primerjalni književnosti zagrizeno, hkrati pa znanstveno zgledno in osebno zavzeto, s citiranjem dostopnih Jugovih in Vebrovih dokumentov, poda na pot vzporejanja Jugovega življenja in njegovega intelektualnega razvoja. Ta pot je bila polna notranje zadržanosti ter premišljevanja, napajala se je iz Vebrove filozofije, to pa si je, ne glede na alpinistovo mladost, Jug prizadeval tudi nadgraditi oziroma celo poraziti. Jugovo filozofsko odličnost je Veber priznaval tudi s tem, da ga je v svojih knjigah zelo hitro začel citirati. Virk, tudi alpinist, pa z natančnim sledenjem filozofske misli obeh svojih junakov ter njunim seciranjem bralcu ponudi veličastno razpravo, na katero bodo planili predvsem filozofski navdušenci.

Samo Rugelj, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...