Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Mir

pater Karel Gržan
Jure Aleksič, Karel Gržan
Mir
23,00 € 23,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Chiara
Zbirka Osebno
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7060-99-7
Fotografije Katja Bidovec, Arne Hodalič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
320 g
226 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pater Karel nam v tej knjigi odstre poslednje tančice s svojega resnično posebnega življenja. 

Od odločitve, da postane duhovnik, ki je osupnila 'partizansko družino', do odločitve, da gre izza varnih zidov duhovniškega življenja med ljudi, brez vsega, v mraz, samo med stiske in trpljenje.

Od doživljanja ustrahovanj zaradi pokončne drže v cerkvenih in civilnih krogih – pa do občutkov doživljanja milosti kot največje ljubezni do vsega, kar nas obdaja. Od metuljčkov in srčkov prvih ljubezni do notranjega žarenja, ki ga preveva v tem kvantnem svetu vesoljne povezanosti.

Od tega, da so ga kot dislektika skorajda obsodili na posebno šolo in ga imeli za največjega čudaka, do tega, da je prišel do doktorata literarnih ved. Do izzivov, v katere je bil vržen sredi sočutne pomoči odvisnikom in neštetim ljudem v stiski. Od jasne izjave, da je celibat vsiljen in da lahko škodi, ter do lastne strategije, kako najti mir.

V knjigi je tudi … DARILO: čisto poseben dodatek patra Karla Gržana, tako rekoč skriti zapisi, ki so nastali, ko je bilo patru najtežje:  Mavrični angel

Mi, ki ga imamo priložnost doživljati od blizu, in to v teh res posebnih časih, imamo dragocen, nič kaj samoumeven privilegij: da lahko kdaj pa kdaj, pravzaprav kadarkoli, kot se zgodi tudi prek te res posebne knjige, poromamo k njemu, k njegovi modrosti, toplini, sočutju in razdajanju. K patru Karlu Gržanu; h Karliju.

Tako uzremo, da sredi nas živi mistik, tako dragocen, da je zaradi njegovih zgledov sij vsakdanjika bolj blagodejen, vsa opravila lahkotnejša, vse težave obvladljive. Še več: so spodbuda za … biti človeški. Pa naj bo »na blatnih, prašnih cestah sveta«, ali kjerkoli, kjer se srečamo. Spomni z vsemi celicami, s svojimi in s tistimi iz gospe Kapre, da velja zaupati v božansko v vseh nas. Zato smo tu, prav zdaj, na poti v Novi svet. Ki je že tu.

Knjiga je nastala v radovednem dialogu z novinarjem in avtorjem Juretom Aleksičem, ki je v minulih dveh letih zapisal že priljubljeni zgodbi Sanele Banović in Brigite Langerholc. Knjige se družijo v Zbirki Osebno, in v njej že zorijo zapisi novih avtoric in avtorjev.

o avtorju

Pater Karel Gržan (1958) nam odstre poslednje tančice s svojega dragocenega življenja. Je doktor literarnih znanosti, ki so mu v šoli grozili malodane s posebno šolo. Je ljubeč sopotnik gospe Kapre, njegove zveste kobile. Je fantič iz partizanske družine, ki je nekega dne začutil, zapisal, uresničil in nikoli obžaloval: »Mama, oče, postal bom duhovnik!« Spomni: Pojdimo od dvobojevanja k dopolnjevanju! Od tekmovalnosti k sodelovanju. In da je ČUDNO v resnici ČUDOVITO. Je mistik, ki živi sredi ljudi, da jim lajša stiske. Da zapoje srce. Ve, da je prihodnost v naših otrocih, ki že čutijo in razumejo Novi svet. In spomni, da vse, kar šteje, je: Ljubiti in biti ljubljeni.

foto: Arne Hodalič

Jure Aleksič je novinar in publicist s skoraj tridesetletnim stažem. Kot najstnik je začel z objavljanjem znanstveno-fantastičnih zgodb v reviji Življenje in tehnika, nakar je petnajst let pisal najbolj udarne reportaže v Mladini. V zadnjem desetletju se je kot svobodnjak specializiral za intervjuje in portrete. V dolgih letih pridnega pogovarjanja je med drugimi intervjuval Marilyna Mansona, Roberta Sapolskega in Cate Blanchett. Najraje pa ima vsebinske domače sogovornike, ki imajo rešitve za civilizacijsko gangreno, v katero smo se zaplezali. Torej natanko takšne ljudi, kot smo jih sklenili bralcem predstaviti v naši novi zbirki Osebno.

Recenzija Bukla

Prva biografska knjiga patra Karla Gržana je tokrat nastala v dialogu z novinarjem in publicistom Juretom Aleksičem. Pater Karel oziroma dr. Gržan je slovenski javnosti že zelo poznan predvsem kot cerkveni človek, ki pa ne sledi slepo naukom institucije, temveč vero razlaga bolj »človeško«; je ustanovitelj prve in edine komune za dekleta, pisatelj, diplomant teološke fakultete, sicer pa doktor na filozofski fakulteti, predvsem pa človek, ki pomaga sočloveku. Njegove knjige so uspešnice (Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?; Vstanimo, v suženjstvo zakleti! in druge), kritične so do sveta, naše družbe, a hkrati optimistične. Takšna je tudi slednja, najbolj osebna do sedaj (spoznamo namreč Karlija, ne patra, ne doktorja), v kateri pripoveduje svoje zgodbe iz daljnega otroštva (na primer, kako je postal duhovnik v partizanski družini, pa tudi o prvih ljubeznih in svojih napakah), hkrati pa nam tudi tokrat podaja širši pogled na našo civilizacijo: »Od vseh živali je človek edina žival, ki se je z lastno naravo kakor dokončno sprla.« Še ena Gržanova knjiga, ki je lahko spodbudna popotnica na poti do prebujenega Človeka.

Ajda Vodlan, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...