Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zeitoun

Dave Eggers
Prelistaj
Zeitoun -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka 'S terena'
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6954-56-3
Naslov izvirnika Zeitoun
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Helena Marko
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
500 g
349 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
leposlovje
knjige umco
biografije in spomini
družbene vede
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Zeitoun je zgodba o dveh največjih polomijah ameriške politike v tretjem tisočletju: o vojni proti terorju in odzivu na orkan Katrina. Prejela je številne nagrade. Med drugim je bila razglašena za knjigo leta s strani časopisnih hiš The Guardian in The New Yorker, obeta pa se ji tudi filmska različica.

Orkan Katrina, ki je divjal avgusta 2005, je še danes najsmrtonosnejši in najbolj uničujoč orkan v zgodovini Združenih držav Amerike. Zahteval je več kot tisoč smrtnih žrtev in povzročil ogromno materialno škodo. V kriznem območju, ki ga je prizadel orkan, se je znašel tudi junak zgodbe, Abdulrahman Zeitoun, preprost podjetnik sirskih korenin iz New Orleansa, mož in oče treh hčera, ki se je odločil ostati na kraju katastrofe še potem, ko je njegova družina že odpotovala na varno. Ko je orkan naredil svoje, je Zeitoun v najdenem kanuju samoiniciativno veslal po mestu, reševal življenja sosedov in njihovo imovino. Mislil je, da je najhuje že za njim.

Potem pa so ga oblasti nekaj dni kasneje brez razloga in kakršnegakoli pojasnila aretirale zaradi suma terorizma. Medtem, ko je v pridržanju preživel skoraj mesec dni, so se njegovi najbližji spraševali, kaj se mu je zgodilo. Zeitounu namreč niso dovolili stopiti v stik z družino, prav tako mu niso nudili zdravniške pomoči.

Eggersova pripoved opisuje življenje Zeitouna in njegove družine s številnimi pobliski v preteklost, v otroštvo in mladost glavnega junaka ter ljubezensko zgodbo Kathy in Abdulrahmana. Vse to pa uravnoteži s težavami in preizkušnjami, s katerimi se je družina Zeitoun soočala po priporu Abdulrahmana pa tudi kasneje.

Zgodba o Abdulrah manu Zeitounu je postavljena v divjanje orkana Katrina in se sooča tako s posledicami orkana kot z ravnanjem ameriških oblasti, ki so Zeitouna po tem, ko je v poplavljenem mestu pomagal pri reševanju, aretirale zaradi suma terorizma. Zeitoun je dandanes še kako aktualna zgodba, ki govori tudi o rasizmu, do katerega prihaja na podlagi človekovega pripadanja posamezni religiji.

Dave Eggers (1970) se je rodil v Chicagu in diplomiral iz novinarstva. Je ustanovitelj neodvisne založniške hiše McSweeney ter avtor dvajsetih knjig, med katerimi je bil v slovenščino preveden kritiško hvaljen biografski roman Srce parajoče delo neizmerne globine (Cankarjeva založba, 2015), s katerim je postal tudi finalist Pulitzerjeve nagrade. Kasneje je Eggers svoj talent razvijal v različnih smereh, od odmevnih knjižnih uspešnic The Circle (2013) do izjemnih neleposlovnih reportažnih biografij, položenih na resnične dogodke, kot je Zeitoun.

»Čez petdeset let, ko bodo ljudje želeli vedeti, kaj se je zgodilo z nekoč velikim mestom med sramotno epizodo naše zgodovine, bodo še zmeraj govorili o družini Zeitoun.«

– The New York Times Book Review

»Osupljiva resnična zgodba in kratka zgodovina začetka 21. stoletja. Naravna katastrofa, za katero je v celoti odgovoren človek, se v opustošenem New Orleansu med orkanom Katrina sreča s sistematiziranim rasizmom, \'guantanamizacijo\' Amerike, državnim terorjem in izničenjem osebnih svoboščin v imenu svobode.«

– Boštjan Videmšek, DELO

»Zeitoun je napeta in fascinantna zgodba, ki osvetljuje tragedijo orkana Katrina, postenajstseptembrsko življenje Arabcev in muslimanov in čudovito naravo ameriške multikulturne družbe.«

– Yousef Munayyer, politični analitik

»Mojstrovina strastnega pripovedovanja o sramotnem času naše zgodovine.«

– The Oprah Magazine

Knjiga leta po izboru: The Guardian, The New Yorker, San Francisco Chronicle, Chicago Tribune, The Huffington Post itn.

... Ahmad je vedel, da se nima smisla prerekati z Zeitounom. Kljub temu je želel svojega brata opomniti, da čeprav se njemu zdi, da je zdaj na varnem, se lahko v hipu pojavi nevarnost. Po mestu se potikajo tolpe oboroženih moških, je rekel. To je vse, o čemer mediji govorijo – da je tam kot na divjem zahodu. Ahmad se je počutil nemočnega in sovražil je ta občutek. Vedel je, da njegov brat zanj misli, da je preveč pazljiv. »Mar res ne bi razmislil o odhodu zaradi svoje ljube družine, preden se ti kaj hudega zgodi?« Zeitoun je v rokah držal kos papirja, na katerem je bila napisana Kathyjina telefonska številka v Phoenixu. Mora jo poklicati, še preden jo začne skrbeti. Že deset minut je zamujal. Hotel je že zaključiti pogovor z Ahmadom, ko je z verande zaslišal Nasserjev glas. Z nekom se je pogovarjal zunaj. »Zeitoun!« je poklical Nasser. »Kaj?« je vprašal Zeitoun. »Pridi sem,« je rekel Nasser. »Tile moški sprašujejo, če potrebujemo vodo.« Zeitoun je sklepal, da gre za moške, kot sta on in Nasser – može v čolnih, ki se vozijo po mestu in pomagajo drugim. Ko je končal klic, je spodaj na verandi zagledal skupino moških – vsi so bili oboroženi in družno so planili v hišo. Zeitoun je odložil slušalko in stopil proti vratom ...

(iz knjige)

Recenzija Bukla

Literarni žurnalizem vrača udarec

Literarni žurnalizem, desetletja vrhunec pisnega novinarstva, je hitro izumirajoči žanr. Pospešen razvoj informacijskih tehnologij, socialna omrežja, digitalna demenca, razpršena (skrajšana) pozornost in posledično krhanje ali celo izginjanje tradicionalnih medijskih platform so odtujili (spremenili) občinstvo, uredniki in lastniki medijskih hiš pa so se, z redkimi izjemami, priklonili zeitgeistu resničnostnih šovov, instantnih zgodb(ic) in specialnih učinkov hipnega roka trajanja.

To je globalen proces, katerega posledice je v zadnjih letih mogoče opaziti tudi v najboljših knjigarnah – vrhunske, literarno-žurnalistične zgodbe, ki presegajo okvire časopisov in revij, se le še poredkoma pojavijo na knjižnih policah, kjer so nekoč kraljevali Ryszard Kapuściński, Tiziano Terzani, Martha Gellhorn in tudi George Orwell.

Knjiga Zeitoun je – tudi iz naštetih razlogov – izjemno darilo ljubiteljem ogrožene žanrske vrste. Veliki David Eggers, dolgoletni novinar in avtor dvajsetih knjig, od katerih je bila do zdaj v slovenščino prevedena le Srce parajoče delo neizmerne globine (Cankarjeva založba, 2015), je v zgodbi Sirca Abdulrahmana Zeitouna prepoznal vse ključne elemente (post)moderne Amerike in jih v briljantni, scenaristično-romaneskni in na trenutke skoraj stripovski pripovedi povezal v morda najbolj neposredni prikaz današnjih Združenih držav.

Zgodba sirskega migranta Abdulrahmana Zeitouna je osupljiva resnična zgodba in kratka zgodovina začetka 21. stoletja. Naravna katastrofa, za katero je v celoti odgovoren človek, se v opustošenem New Orleansu leta 2005 po orkanu Katrina (in med njim) sreča s sistematiziranim rasizmom, »guantanamiziacijo« Amerike, državnim terorjem, nekompetentno vladavino Georgea W. Busha in njegove neokonservativne administracije, brutalnim kršenjem človekovih pravic in izničenjem osebnih svoboščin v imenu … svobode, razrednim bojem, korporativizmom in, posledično, osebnim junaštvom ter z veliko osebno in družinsko dramo, ki nemudoma preseže polje političnega in poseže v srž družbe in države.

Eggers, velemojster, ki se mora počutiti precej osamljeno, je s pisanjem stvarne literature dejansko napisal veliki (po)ameriški roman.

Boštjan Videmšek, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...