Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Čas lepih žensk

Jurij Hudolin
Čas lepih žensk
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-015-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
390 g
224 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Jurij Hudolin se tokrat predstavlja z romanom Čas lepih žensk, ki že v naslovu nakazuje na vitalizem, sproščenost in igrivost. Protagonist romana je Oskar Aracki, ki se preživlja z oddajanjem podedovanih stanovanj in lokala, medtem pa pohajkuje po mestih in se prepušča, seveda, času lepih žensk.

Avtor Jurij Hudolin ob tem razlaga: »Čas lepih žensk je roman o dekletih, s katerimi se druži protagonist. Minu, Irena, Alenka, Romina, Alina, Rozita, Ariela in Hana so le nekatere, s katerimi se Aracki tako ali drugače zaplete. Toda ne gre mu kot po maslu, kakor bi pomislili, če bi skočili v kožo donjuanovske vizije: dekleta se mu skrijejo, nekoliko zaradi njegove nespretnosti in cincanja, najbolj pa zaradi ležernosti. V Času lepih žensk gre za nizanje humoresknih dialogov, ki se največkrat pletejo med Ljubljano in mediteranskim sočivjem. Obiskati protagonista na njegovem domu je težko, saj je ves čas na poti in na preži, a se tudi zdi, da ga bolj zanima hrepenenje kakor empirija. Čas lepih žensk je navkljub temu, da je glavni junak moški, predvsem knjiga o nežni ženski duši, ki pa zanesljivo ve, kaj hoče.« 

Protagonist je pravi uživač, ki obožuje življenje in si želi čim manj problemov in zagat, zato se noče vezati. V nekem trenutku pomenljivo izjavi: »Nisem z njo, z nobeno nisem. Svoboden sem kot galeb ali jastog, dokler ga ne ujamejo in živega skuhajo.« Zaveda se, da se včasih znajde na spolzkem ledu, saj se ženske vsake toliko srečajo ali celo poznajo, a to ga ne odvrne od poskusov in zapeljevanj, ki so bolj ali manj uspešna. Ničesar si ne žene preveč k srcu, temveč ostaja optimist. Svetla in izjemno berljiva knjiga pa ne ostaja le na površini ljubezenskih peripetij, temveč slika tudi čas epidemije, protestov in družbenih napetosti. Roman zaznamujejo prijetno in sproščeno vzdušje ter humorne situacije, v katerih se znajde (ali malo manj znajde) protagonist, ki je kljub navidezni lagodnosti kompleksen, zanimiv, presenetljiv in včasih prav trmasto molčeč ali odrezav – a nikoli čemeren ali obupan. Knjiga, ki pričara pravo poletje!

o avtorju

Jurij Hudolin (1973) je slovenski pesnik, pisatelj, kritik, kolumnist in prevajalec, ki je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral primerjalno jezikoslovje. Od leta 1995 je svobodni književnik; piše poezijo, prozo, scenarije in kolumne. Bil je urednik literarne revije Apokalipsa, nekaj časa je bil tudi glavni urednik založbe VBZ. Njegova dela so bila prevedena v hrvaški, srbski, makedonski, češki in angleški jezik, revijalno v več kot trideset jezikov.

Prevaja iz hrvaškega, srbskega in bosanskega jezika; doslej je prevedel več kot 25 knjig, na primer dela Miljenka Jergovića, Draga Glamuzine, Igorja Štiksa, Zorana Ferića, Branka Čegeca, Mileta Stojića, Jasmina Imamovića, Pavleta Goranovića, Lucije Stamač, Sima Mraovića, Roberta Perišića, Miroslava Mičanovića, Krešimirja Bagića in druge.

Recenzija Bukla

Kateri je čas lepih žensk? Če vprašate pisatelja Jurija Hudolina (1973) oziroma pripovedovalca romana Čas lepih žensk Oskarja Arackija, ki je »po naključju« rojen ravno na isti dan kot avtor tega eliptičnega romana, je to vsak čas, v katerem prebiva posamezen moški. »Kadar si z žensko, moraš lepo ravnati z njo« je stavek, ki nas uvede v ta roman o ženskah, in Hudolin, mojster romanov, v katerih vešče prepleta avtobiografske elemente in fikcijo, se po njem tudi ravna. Oskar pred nas naniza paleto svojevrstnih ženskih likov in svojih odnosov z njimi. Nekatere so njegove dolgoletne prijateljice, druge ljubimke, ene je srečal na tržnici, druge ga čakajo na sodišču. Vsem pa je skupen Oskar, ki vsako sprejema na svoj način, se jim približuje, a se od njih tudi odmika, če se mu tako zazdi, ne naredi vsega tistega, kar pričakujejo od njega, včasih pa naredi tudi kaj, kar jim ni všeč. Tekoče spisan Hudolinov roman, ki je izšel ob njegovi 50-letnici, v njem pa Oskar zase pravi, da bo po petdesetem letu začel resneje pisati, morda tudi debele romane. Morda. Morda pa tudi ne – marsikaj je odvisno tudi od tega, kaj se bo Oskarju Arackiju v prihodnosti dogajalo z njegovimi ženskami. 

Samo Rugelj, Bukla 173–174

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...