Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Zločin in kazen
39,50 € 39,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,19 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Neminljivi
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-278-589-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Prestuplenie i nakazanie
Leto izdaje izvirnika 1866
Prevod Marjan Poljanec
Soavtor Urša Zabukovec

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13,5 cm
720 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ali cilj res opravičuje sredstva?

Zločin in kazen je eno najpomembnejših del svetovne literature. Dostojevski v ospredje postavi notranji boj, ki se odvija v glavnem protagonistu, Raskolnikovu. Ideja, da je pod pretvezo višjega dobrega z aktivnim izstopom iz pasivne množice upravičen do zločina, ga naredi anti-junaka. A ker sam ni zmožen ponotranjiti ideje Nadčloveka, se na koncu zaradi umora in ropa preda oblastem ter sprejme kazen in pokoro.

Psihološki roman Zločin in kazen je bil prvič objavljen leta 1866, ko je v nadaljevanjih izhajal v časopisu Ruski vestnik. Literarnozgodovinsko se ga uvršča v obdobje realizma, Dostojevski pa je zgodbo postavil v kontekst ruske družbe druge polovice 19. stoletja. V ospredju je protagonist Raskolnikov, ki se spopada z vprašanjem o Nadčloveku in upravičenosti zločina. Pri njem ima že ime simbolno vrednost, saj ponazarja razklanost med pozitivnim in negativnim, dobrim in zlim/slabim, mirom in nemirom, življenjem in smrtjo. Delo je v slovenski jezik prvi prevedel Vladimir Levstik, tokratna izdaja pa je pregledan in dopolnjen prevod Sovretovega nagrajenca, Marjana Poljanca, za katerega je spremno besedo napisala dr. Urša Zabukovec.

»In ali res misliš, da sem šel tja kakor bedak, brezglavo? Šel sem kakor bister človek in prav to me je pogubilo! In ali misliš, da na primer nisem vedel vsaj tega, da pravzaprav niti nimam pravice imeti oblast, če se kar naprej sprašujem, ali imam pravico imeti oblast. In če si zadam vprašanje, ali je človek uš, potem človek najbrž ni uš zame, ampak je uš za tistega, ki na to še pomisli ne in ki si na svoji poti ne zastavlja vprašanj … Če sem se toliko dni mučil s tem, ali bi Napoleon to storil ali ne, sem torej jasno čutil, da nisem Napoleon … Prestal sem vso muko vsega tega blebetanja, Sonja, in sem se je hotel znebiti enkrat za vselej: hotel sem ubiti brez kazuistike, Sonja, ubiti zaradi sebe, samo zaradi sebe! Pri tem nisem maral lagati niti samemu sebi! Nisem ubil zato, da bi pomagal materi – to je neumnost! Nisem ubil zato, da bi postal dobrotnik človeštva, potem ko pridobim sredstva in oblast. Neumnost! Ubil sem kratko in malo zaradi sebe, zaradi samega sebe: v tistem trenutku mi je bilo najbrž vseeno, ali bom postal dobrotnik kogar koli ali pa bom vse življenje kakor pajek lovil vse ljudi v svojo mrežo in vsem izsesaval žive sokove. In predvsem nisem potreboval denarja, Sonja, ko sem šel ubijat; bolj kakor denar sem potreboval nekaj drugega … Zdaj vse to vem … Razumi me: če bi šel po isti poti, umora mogoče ne bi ponovil nikoli več. Moral sem zvedeti nekaj drugega, nekaj drugega me je napeljalo k temu: takrat sem moral ugotoviti, in to čim prej, ali sem uš kakor vsi ali sem človek. Bom zmogel prestopiti mejo ali je ne bom zmogel? Si bom upal skloniti se in pobrati ali ne? Ali sem trepetajoče bitje ali pa imam pravico …« - IZ KNJIGE

O AVTORJU

Dostojevski je bil v drugi polovici štiridesetih let 19. stoletja blizu zgodnjemu socializmu, zaradi česar je bil leta 1849 prijet, obsojen najprej na smrt, nato pa – po spremembi kazni – na ječo in Sibirijo, od koder je bil izpuščen leta 1859. Njegova pisateljska kariera se je začela že leta 1844, vendar so njegova glavna dela (Zločin in kazen, Idiot, Besi ter Bratje Karamazovi) nastala šele v 60. in 70. letih. Dostojevski je zaznaval in prikazoval konflikte, v katerih je pristal »moderni« človek. Napisal je devet romanov, številne novele in črtice ter veliko število neleposlovnih besedil. Njegov umetniški opus opisuje politične, socialne in duhovne razmere v času Ruskega imperija. S svojim bratom Mihailom je ustanovil dva časopisa: Vremja in Epoha.

Recenzija Bukla

Če povprašate po slovenskih antikvariatih ali pa spletno pobrskate po njihovih internetnih različicah, boste hitro ugotovili, da je dobro ohranjen in integralen prevodni izvod romana Zločin in kazen, prvega velikega romana Dostojevskega (1821–1881) iz leta 1866, ko je bil mesečno objavljan v Ruskem vestniku, v knjižni obliki pa je izšel leto kasneje, izjemno težko dobiti. Po kar nekaj letih je ta izjemni roman, klasika psihološkega realizma z arhetipskim naslovom, avtentična in napeta, hkrati pa virtuozna literarna zgodba o enem najbolj tragičnih likov svetovne književnosti (o umoru, ki ga zagreši Razkolnikov in njegovi dilemi, ali naj se naznani), spet v celoti in prevodu Marjana Poljanca na voljo slovenskemu bralstvu (obstaja namreč kar nekaj skrajšanih različic ali pa takšnih z majhnim besedilom, ki ga je težko brati). Tokrat mu je izčiščeno besedo dodala Urša Zabukovec, ki Dostojevskega še kako dobro pozna, saj je v zadnjih letih poskrbela za nekaj novih prevodov romanov Dostojevskega ali pa novih prevodov njegovih del sploh. Romaneskna klasika je izšla v zbirki Neminljivi in res spada na polico vsakega pravega ljubitelja knjig.

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...