Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Škrbine

Gašper Kralj
Škrbine
22,00 € 22,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,66 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Zelena zbirka
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-257-126-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Ana Geršak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
300 g
249 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Roman 20. stoletja je roman časa, roman 21. stoletja je roman prostora.« S temi besedami je urednik pri založbi Gallimard Thomas Simonnet konec maja 2018 sklenil svoj nastop na 16. evropskem festivalu romanesknih prvencev v nemškem Kielu. Svojo misel je podkrepil s primeri iz kanonske literature 20. in 21. stoletja, poseben pomen prostora znotraj izvirnih narativnih postopkov pa je razbral tudi v romanih Géographie d’un adultère (2018) Agnès Riva in Rok trajanja (2016) Gašperja Kralja.

Zdi se, da Simonnetov lucidni uvid še toliko bolj velja za Kraljev novi roman Škrbine. Drsenje skozi prostore, notranje in zunanje, njih skrbno opazovanje in beleženje v skicah, zapiskih, kratkih opisih, alinejah, detajlih, krokijih, to neumorno iskanje orientacije in ravnotežja znotraj nezanesljivih miselnih tokov, ustvarjanje (p)osebne topografije skozi premik(anj)e, (iz)puščanje drobnih sledi, (iz)ris(ov)anje orientacijskih točk, vsaj navideznih oprijemališč-… to so konstitutivni elementi oseb in (medosebnih) razmerij (tudi) v pričujočem romanu. Prostor je tisti, ki osebam v Škrbinah daje občutek vsaj navidezne varnosti in je obenem temeljno vezivo pripovedi. (Današnji) čas, ki tem osebam pripada, je namreč sila negotov in – dezorientiran. Ves zamujeni, odtekli, izgubljeni čas Kraljevih protagonistov pa se skozi eliptično večglasje, skozi izpuste in zamolke v kontrapunktirani zgostitvi (kakor v glasbeni fugi) naposled prizemlji in uprostori. (Amelia Kraigher)

Gašper Kralj (1974) je pisatelj in prevajalec, rojen v Ljubljani. Doktoriral je iz socialne antropologije, aktivizem pa ga je iz Slovenije popeljal tudi v Mehiko in Gvatemalo. Leta 2010 je odpotoval v Španijo, obiskal Katalonijo in tam ostal več let. V Kataloniji se je ukvarjal z raziskovanjem sodobne književnosti in snovanjem svojega prvega romana Rok trajanja (2016), s katerim se je uvrstil v najožji izbor za nagrado kresnik in med finaliste za najboljši literarni prvenec. Od leta 2017 živi v Novem mestu. Prevaja iz španščine. Škrbine so njegov drugi roman.

Recenzija Bukla

Drugi roman Gašperja Kralja, prevajalca iz španščine in pisatelja, ki je bil s svojim prvencem Rok trajanja (2016), detajlno pripovedjo o skrbi za umirajoče uvrščen v finale kresnika, je nekak­šno narativno nadaljevanje prvenca, ki pa je tokrat izpisano dvoglasno v prvih osebah. V Škrbinah nas pripovedovalec, precej podoben avtorju (nekdanji aktivist in prevajalec), odpelje na neko konferenco v Barcelono, kjer naj bi sodeloval kot prevajalec, tam pa se zaplete s Claro, ki se podpisuje kot Klara. Pritegne ga njena zgodba, Clara mu pove, da je štiri leta preživela v zaporu, saj so jo na trajektu dobili, ko je v podvozju audija tihotapila hašiš. V nadaljevanju pa se njuna zgodba odigra kot nenavadna (ljubezenska) igra, položena na drsenje skozi notranje in zunanje prostore in zato ključna tudi za njuno razmerje. Roman o nastajanju zgodbe.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...