Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Verjeti v zveri

Nastassja Martin
Prelistaj
Verjeti v zveri -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Odkrito
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-7136-39-5
Naslov izvirnika Croire aux fauves
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Mimi Podkrižnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12,5 cm
200 g
149 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
biografije in spomini
leposlovje
družbene vede > etnologija in antropologija
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Verjeti v zveri je avtobiografsko-literarizirano premlevanje travmatične izkušnje nasilnega srečanja med medvedom in Francozinjo Nastassjo Martin na antropološki odpravi na Kamčatki. Pospremljeno je s pretanjenimi premišljevanji o bolečini, strahu in življenju. Skozi štiri letne čase, ki spremljajo pripovedovalkin notranji proces predelovanja travme, se izrisuje izkušnja soočanja z divjostjo zveri, skrajnim dogodkom onkraj meja vsakdanjega razumevanja, ki je povod za niz telesnih, čustvenih in miselnih pretresov.

Avtorica, ki se v okviru svojega antropološkega dela posveča vprašanjem animalizma in filozofsko obarvanim tematikam odnosa človeka do narave, se na Kamčatki ne znajde naključno, saj se pri svojem delu poskuša približati življenju avtohtonega prebivalstva severa. Nasilni napad medveda jo prizadene čustveno in telesno, vpliva pa tudi na njeno strokovno pridobljeno znanje, saj v njej budi občutja divjosti, neukročenosti in nečloveškosti, zaradi katerih se ravnovesje njenega sveta poruši.

Po številnih operacijah obraza, zasliševanjih tajne policije in vrnitvi v Francijo, ostaja potreba po premišljevanju in razumevanju nove identitete, ki ji evensko ljudstvo Kamčatke pravi mjedka, z njim pa označuje ljudi, ki so preživeli napade medveda in tako obstali v stanju vmesnega med živaljo in človekom. Skrbno lovljenje ravnotežja med svetovoma in vrnitev na kraj dogodka ji naposled dovoli sprejeti svojo preobrazbo. Unikatno delo o človekovi notranji in zunanji preobrazbi.

O AVTORICI

Nastassja Martin (1986) je francoska pisateljica in antropologinja, ki se v svojih raziskavah osredotoča na preučevanje arktičnega prebivalstva. V okviru svojih študij se je večkrat podala na različne konce sveta, leta 2015 pa jo je na odpravi na Kamčatki napadel medved in ji iznakazil obraz. Je avtorica eseja Divje duše (Les âmes sauvages, 2016) in soavtorica dokumentarnega filma. Verjeti v zveri je njen prozni prvenec, v katerem prvoosebno popisuje travmatično izkušnjo medvedjega napada in prvi prevod v slovenščino.


Drugačen način življenja: kaj se lahko naučimo od šamanov in medvedov


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...