Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vihar odmevov

Zrcalka, 4. knjiga
Christelle Dabos
Vihar odmevov
21,00 € 21,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,63 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Fantazija
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-274-649-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika La tempête des échos
Podnaslov izvirnika La passe-miroir. Vol. 4
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Živa Čebulj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
650 g
424 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
leposlovje
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Svet je že skoraj padel s tečajev. Oboki so se začeli krušiti in sesuvati. Uničenje je mogoče preprečiti le na en način: treba je najti krivca. Treba je poiskati Drugega. Toda kako, če nihče ne ve niti, kakšen je? Ofelija in Thorn se skupaj odpravita po sledi odmevov, nenavadnega pojava, za katerega se zdi, da je ključ do rešitve skrivnosti. Spustiti se bosta morala globoko v zakulisje Babilona in še globlje v svoj lastni spomin. Medtem pa bi si na Podmilonebju Bog lahko prilastil moč, po kateri tako hlepi. Bog ali Drugi, kdo izmed njiju je hujša grožnja svetu fantazije?

Tetralogija Zrcalka, ki jo je unisono navdušenje bralcev in kritikov po izidu bliskovito izstrelilo med francoske mladinske uspešnice in se je, podobno kot Harryja Potterja in Gospodarja prstanov, ne branijo niti odrasli bralci, pred očaranimi očmi razgrne nenavadni svet, v katerem so se ljudje ustalili na številnih obokih. Ti po razbitju Zemlje na koščke krožijo okoli starega sveta, vsak pod zaščitništvom nesmrtnega Družinskega duha. Zgodbo, ki jo odlikuje pretanjen smisel za psihologijo in čudežno, oživlja prisotnost le navidez krhke, v resnici pa nadvse bistre in prisebne junakinje, katere notranje moči kljub temu, da se znajde sredi mračnih srednjeveških spletk in dvomljivih zavezništev, ni moč razbiti na koščke. S svojim razkošjem zapletov in preobratov ter pozornostjo, posvečeno narativnim detajlom, zgradi pripovedni lok, preko katerega se ta roman iskrivega francoskega esprija zavihti na knjižno polico ob najimenitnejša dela fantazijskega žanra, v njem pa se odzrcali tudi nadih belle epoque.

In nenazadnje, ko opisuje sesutje starega sveta, kataklizmično rušenje obokov, prežanje Praznine pod oblaki, Zrcalka bistveno odseva svet tu in zdaj. Kako se soočiti s tem, kar se iz fantazijske knjige že jutri lahko preseli v našo resničnost – kolikor se to ni že zgodilo? Katero zrcalo pokaže resnično naravo in kateri odsevi so lažni? Za katerim zrcalom se boči svet, ki ga je častno sanjati in ustvariti? In kakšna naj bosta zrcalka in zrcalec, da jima bo dano preiti skozenj? Morda pa je drža v tem, da se ne priklonimo pred silami, ki uničujejo življenje Zemlje, temveč se od njih odklonimo, kot se to zgodi z nekaterimi ključnimi junakinjami in junaki Zrcalke.
Ali pa storimo še kaj več.

 

V zrcalu tetralogije se svetlikajo številne nagrade. S prvo knjigo Zrcalke je avtorica postala zmagovalka natečaja Gallimard Jeunesse za najboljši prvenec ter prejela Gallimardovo prestižno nagrado Grand Prix de l´Imaginaire (2016). Zmagoslavje po bolezni, med katero je pisala, se je nadaljevalo, ko je fantazijski kristal postal Amazonova naj knjiga leta v kategoriji fantazijske književnosti, prav tako je bila uvrščena na seznam izstopajočih crossover literarnih dosežkov New York Timesa (2018). Nominirana je bila še v kategoriji najboljše mladinske knjige, ki jo podeljuje knjigarna Waterstones (2019). Zrcalka je bila opažena tudi v slovenskem prostoru, žirija Pionirske – Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo jo je nagradila z zlato hruško. 

Recenzija Bukla

Četrta knjiga Zrcalke povezuje niti prvih treh in zbirko zaključi v velikem finalu, ko padajo maske. Viharna zgodba Ofelije in Thorna je dozorela v strastno ljubezen, toda mladoporočenca jo morata skrivati, če hočeta preživeti. Ona je brezpravna tujka, on je prevzel lažno identiteto Lorda LUX. Skupaj skušata razvozlati skrivno božjo kodo v upanju, da bosta še pravočasno preprečila krušenje obokov, izginjanje ljudi in dokončno uničenje svetov. Naloga se zdi nemogoča, saj ne vesta, kdo je njun nasprotnik, čeprav prisotnost srhljivega Drugega, ki se je iztrgal iz brezčasja medzrcalja, vedno bolj očitno oddaja odmeve. Ofelija v upanju, da bo odkrila izvor skrivnostnih odmevov, prostovoljno vstopi v najstrožje varovano institucijo Babilonije, kjer proučujejo zamenjance. Toda prostovoljno sodelovanje v krutih eksperimentih, ki spominjajo na nacistična mučenja, jo potiskajo na rob smrti. V zadnjem delu fantazijska tetralogija nadgradi iskanje odgovora na vprašanje »Kdo smo?« z zaostrovanjem distopičnih vzporednic aktualnim okoljskim, družbenim in socialnim vprašanjem. Christelle Dabos (1980) je s prvo knjigo iz serije v velikem slogu vstopila v mednarodno areno kot prejemnica prve nagrade Gallimardovega natečaja za fantazijsko literaturo in nagrado kritikov ZDA za najboljšo knjigo leta.

Maja Črepinšek, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...