Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

CoDex 1962

Sjón
CoDex 1962
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Goga
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-277-379-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Augu thín sáu mig – ástarsaga
Prevod Andrej Peric

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 13 cm
450 g
252 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kometi so prhljaj angelov, ki zgori v najbolj zunanjih plasteh ozračja, pepel pa pade na zemljo, kjer se preobrazi v duhove varuhe najmanjših živali, rastlin in rudnin, kot tudi ognjeniški pepel z gore Hekle izvira iz ogorkov, ki se vrtinčijo iz brade hudiča, kadar ni preveč skrben pri peklenskih ognjih, ki se zato spremenijo v demone, bojevnike zoper dobre duhove za oblast nad vsemi živimi stvarmi.

 

V izmišljenem nemškem mestecu se med drugo svetovno vojno pojavi shirani tujec s skrivnostno torbo, ki ga neopazno nastanijo v skrivni sobici gostišča sumljivega slovesa. Za njegovo oskrbo je zadolženo nekoliko naivno, a srčno mlado dekle Marie-Sophie, ki se še ne zaveda pomembnosti svoje vloge. Marie-Sophie bo skrivnostnemu tujcu namreč pomagala narediti živega človeka iz gline, ta pa ne bo nihče drug kot pripovedovalec celotne zgodbe, ki je za svoje rojstvo potreboval več kot dvajset let.  Prvi del Sjónove trilogije CoDex 1962 je mnogo več kot zgolj sodobna različica legende o golemu. Je zgodba o stvarjenju kot tudi o sodnem dnevu in bizarnih skušnjavah nadangela Gabrijela; je poezija in dramolet, zbirka pravljic in sanj. Kajti v resnici gre za divji in fantastični vrtinec zgodb, ki ga duhovito napleta nekoliko nezanesljivi pripovedovalec, nagnjen k zastranitvam in refleksiji samega akta pripovedovanja. Kajti pri Sjónu je vsaka zgodba zgodba v zgodbi. Ne nazadnje: zgodba o nikoli zaključeni zgodbi, ki je nenehni boj med dobrim in zlim. 

o avtorju

Sjón (1962), vsestranski nagrajeni islandski pisatelj, je avtor več romanov in pesniških zbirk, libretov, scenarijev in besedil za popevke, med drugim za Björk. Trilogija CoDex 1962 je avtorjevo najkompleksnejše in najdrznejše delo; v izvirniku je prvi del izšel leta 1994, tretji pa šele leta 2016, dobrih dvajset let kasneje.

Recenzija Bukla

Sjón (1962) je eden izmed najbolj prepoznavnih sodobnih islandskih pesnikov, pisateljev in tekstopiscev. Redno sodeluje s pevko Björk, skupaj z režiserjem Robertom Eggersom je napisal scenarij za vikinški epski film Severnjak (The Northman, 2022). V slovenščini smo ga lahko brali že leta 2016 v dvojni knjižni izdaji Modra lisica in Fant, ki ga ni bilo (Cankarjeva založba), letos pa se pri založbi Goga predstavlja s prvim delom trilogije CoDex 1962, naslovljenim Tvoje oči so me videle. Gre za fascinantno hibridno delo, ki vključuje zgodbe v zgodbah, zapiske iz sanjskih knjig, psalme, dramolet, pesmi in še kaj, pripoveduje pa jo bitje, ki skozi roman tudi nastane – v nekem gostišču v izmišljenem nemškem mestecu se namreč pojavi skrivnostni prišlek, skrb zanj pa prevzame dekle Marie-Sophie, in skupaj ustvarita otroka iz gline. Predelava legende o golemu vključuje tudi zgodbo nadangela Gabrijela, delo pa je, kot smo pri Sjónu vajeni, zamotano in razdrobljeno, a toliko bolj nagrajujoče, ko se po koščkih sestavi v imeniten mozaik človeštva.

Veronika Šoster, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...