Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kaj prestajaš

Sigrid Nunez
Kaj prestajaš
21,90 € 21,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,66 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Aktivni mediji
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-96038-1-9
Naslov izvirnika What are you going through
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Petra Anžlovar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
280 g
200 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pripovedovalka opisuje niz srečanj z različnimi ljudmi v svojem vsakdanjem življenju: z bivšim, na katerega naleti na javnem predavanju, z lastnico stanovanja Airbnb, ki ni prepričana, kako naj ravna s svojimi gosti, z neznancem, ki potrebuje pomoč pri oskrbi ostarele matere, z mladostno prijateljico, ki je hospitalizirana zaradi neozdravljivega raka. V vsakem od teh ljudi prepozna splošno človeško potrebo: vzgib, da govorijo o sebi in imajo občinstvo za svoje izkušnje. Zbor teh glasov orkestrira sicer večinoma nedejavna poslušalka, (potopljena v svet misli), zlasti ko eden od njih izreče posebno prošnjo.

 

O AVTORICI

Sigrid Nunez se je rodila v New Yorku nemški materi in kitajsko-panamskemu očetu. Njuno življenje je navdihnilo njen prvi roman A Feather on the Breath of God (1995). Sledili so romani Salvation City, The Last of Her Kind, A Feather on the Breath of God, For Rouenna, The Friend (Prijatelj), za katerega je dobila ameriško državno nagrado (National Book Award) in What are you going through (Kaj prestajaš). Je tudi avtorica knjige Sempre Susan: A Memoir of Susan Sontag.

Prejela je več nagrad, med njimi Whiting Award, The Rome Prize in Literature, torej nagrado za književnost Ameriške akademije v Rimu, in Berlin Prize Fellowship – štipendijo Ameriške akademije v Berlinu za ustvarjanje v tem mestu. Živi v New Yorku. 

Njena dela so prevedena v več kot dvajset jezikov.

 

Recenzija Bukla

Ameriško pisateljico Sigrid Nunez (1951) v slovenščini že poznamo po njenem romanu Prijatelj, za katerega je leta 2018 prejela ameriško državno nagrado, Kaj prestajaš pa je njena najnovejša leposlovna stvaritev, ki je izvirno izšla leta 2020, postav­ljena pa je v podobno (akademsko) okolje kot Prijatelj. Osnovni zaplet romana je preprost: ženska, obenem tudi prvoosebna pripovedovalka zgodbe, obišče prijateljico, ki umira za rakom, ta pa jo prosi, če bi jo spremljala na dopustu, med katerim bi nenapovedano zaužila smrtonosno tableto in umrla na svoj način in ob času, ki si ga je zamislila sama. Ženska ji ugodi, roman pa se sčasoma preobrne v meditacijo o življenju in kako ga prav živeti vse do dobrega konca, ob tem pa je zgodba ves čas prepredena z vsebinami drugih knjig in filmov ter utrinki iz njenega preteklega življenja (skupaj s ponovnim druženjem z nekdanjim ljubimcem), ki bogatijo duševni svet pripovedovalke in roman na trenutke prevesijo v eruditski esej o vprašanjih človekove minljivosti. Roman za zimski čas in jesen življenja.

Samo Rugelj, Bukla 170

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...