Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

M. Sin stoletja

Antonio Scurati
M. Sin stoletja
34,00 € 34,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,02 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-298-010-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika M. il figlio del secolo
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Tea Štoka

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
940 g
943 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Italijanski pisatelj Antonio Scurati (1969) se tokrat v slovenščini predstavlja z zgodovinskim romanom M. Sin stoletja, prvim od štirih romanov, ki sestavljajo kvartet o italijanskem fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju.

Za obsežno delo na skoraj tisoč straneh je avtor prejel prestižno italijansko nagrado strega. M. Sin stoletja se začne leta 1919, ko je bila ustanovljena fašistična stranka Italije, in se zaključi januarja 1925 s slovitim govorom v skupščini, kjer se Mussolini razglasi za diktatorja Italije.

Prevajalka Tea Štoka takole opiše to izjemno delo: »Roman se opira na zgodovinska dejstva, avtor z odličnim ter podrobnim poznavanjem takratnega časa, družbenih silnic, ljudi in dogodkov ustvari pretresljivo 'fresko' fašističnega gibanja z mrežo številnih protagonistov. Nedvomno gre za močno besedilo, kljub temni in moreči tematiki Mussolinijevega brezkompromisnega vzpona in prevzema moči. Roman nam približa zagonetno, večplastno in paradoksalno osebnost Benita Mussolinija, ki je s svojimi odločitvami, ambicijami in ustanovitvijo fašističnih enot močno zaznamoval 20. stoletje.«

Scurati v romanu podrobno, doživeto, razplasteno in s pomočjo množice resničnih zgodovinskih likov nariše obdobje, ko je Italija doživljala velike spremembe, ob tem pa med strani ujame duha časa in razčleni genezo vzpenjajoče se diktature. Neverjetno je, kako avtorju uspe na nevsiljiv in organski način podati zgodbo o manipulacijah, mahinacijah, ustrahovanju in apatiji – vse to je pomagalo ustoličiti zlo, ki se ni pojavilo čez noč, temveč je počasi in vztrajno pridobivalo moč. M. Sin stoletja pa ni le roman, s katerim razgrnemo preteklost, temveč aktualno delo, ki opozarja na možnost ponovitve napak, sploh v času, ko se ponovno krepijo radikalna gibanja in populizem. Scurati z vsem svojim pripovednim zamahom opozarja, da tega mračnega obdobja nikoli ne smemo pozabiti. Ambiciozna literarna mojstrovina!

o avtorju

Antonio Scurati (1969), sodobni italijanski pisec in esejist, je v Milanu študiral filozofijo, šolanje pa nadaljeval na elitni Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Visoki šoli družboslovja) v Parizu. Deluje kot profesor na univerzi v Bergamu, kjer se med drugim ukvarja z značilnostmi medijskega govora o zgodovinskih dokumentih. Kot esejista ga privlačijo teme zla, nasilja, manipulacije in sprevračanja, kar potrjujejo njegovi eseji.
Scurati je za prvi del kvarteta zgodovinskih romanov o Benitu Mussoliniju – začne se leta 1919, zaključi pa v letu 1945 – dobil prestižno nagrado strega. Takoj ob izidu so prodali pol milijona izvodov. Pripravljajo se prevodi v 39 jezikov in po romanu bo posneta televizijska serija. Septembra 2020 je izšel drugi del tetralogije z naslovom L’uomo della provvidenza (Mož previdnosti), ki pripoveduje zgodbo o Mussoliniju med letoma 1925 in 1932. V slovenščino je Janko Petrovec nedavno prevedel roman Nezvesti oče (Mladinska knjiga, 2016).

Recenzija Bukla

Najbolj razvpite svetovne osebnosti pogosto dobijo najbolj monumentalna literarna dela. Spomnimo se samo Norvežana Karla Owa Knausgårda (1968), ki je svoj šestdelni avtobio­grafski opus Moj boj naslovil po ­Hitlerjevi kontroverzni knjigi, v zad­njem delu, ki ima skoraj tisoč strani, pa mu posvetil skoraj polovico knjige. Italijanski pisatelj Antonio Scurati (1969) je šel v svojem portretiranju italijanskega diktatorja Benita Mussolinija (M. iz naslova) še nekaj korakov naprej, saj se je odločil, da njegovemu aktivnemu javnemu življenju posveti serijo obsežnih dokumentarnih romanov, ki pa so mestoma izpisani tudi v visokem literarnem jeziku (najprej je načrtoval tri romane, potem štiri, morda jih bo celo pet). Scurati, ki ga v slovenščini že poznamo po njegovi romaneskni uspešnici Nezvesti oče, je epos o Mussoliniju zastavil kronološko in svojo pripoved o njem prepleta s fragmenti iz časopisov in izjav tistega časa. Tako v prvem delu, ki se začne leta 1919 (izvirno je izšel leta 2018 in potem prejel nagrado Strega, do zdaj so izšli trije deli), ko je bilo prvo zborovanje Italijanske zveze bojevnikov, pokaže, kako se je začel postopen vzpon fašizma, kako je prišlo do političnih nemirov in tekmovanja strank ter ideologij, kar je doseglo vrh z brutalnim umorom socialista Giacoma Matteotija, zaključi pa se s slovitim Mussolinijevim govorom italijanskim poslancem v parlamentu, ki v nadaljevanju postane temelj izgradnje prave fašistične diktature. Roman za ljubitelje zgodovine in literature, za katerega upamo, da bo tudi v slovenščini dobil nadaljevanja.

Samo Rugelj, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...