Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Žalost zemlje

Zgodba o Buffalu Billu Codyju
Éric Vuillard
Žalost zemlje
16,00 € 16,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,48 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Varia
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-257-162-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Tristesse de la terre
Podnaslov izvirnika Une histoire de buffalo bill cody
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Suzana Koncut

Tehnične lastnosti
mehka vezava
18 x 11,5 cm
200 g
139 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini
zgodovina
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Žalost zemlje je kratka pripoved o tem, kako se je skozi mednarodno uspešno predstavo Wild West Show oblikoval junaški mit osvajanja Divjega zahoda. Buffala Billa, avtorja te velike predstave, ki jo je v 20 letih videlo 60 milijonov gledalcev, imamo dejansko lahko za izumitelja množičnega razvedrila ali spektakla, prvega »reality showa«. V Wild West Showu so namreč nastopali pravi Indijanci, ki jih je Buffalo Bill tako morda rešil pred genocidom, ki je medtem še potekal v ZDA. Ob njih pa tudi pravi kavboji, ki so se nekoč tudi res bojevali proti njim. Z nizom priredb in potvorb (neprijetnih) zgodovinskih dejstev se je dejanski genocid nad Indijanci na odru spremenil v dobičkonosen spektakel, ki je z močjo simulakra ustvarjal neko novo »resnico« ter predelano ali popolnoma izmišljeno podobo Indijanca. Ti stereotipi pa so se pozneje brez vsake kritične distance prenesli v vesterne. Éric Vuillard s svojo ostro pisavo po eni strani razkriva delovanje nastajajoče družbe spektakla, po drugi strani pa razgrajuje junaško legendo o nastanku ZDA, za katero se skrivata pohlep in okrutna brezobzirnost.

o avtorju

Éric Vuillard (1968) je francoski pisatelj in filmski režiser. Njegovi literarizirani zgodovinski eseji so prevedeni v številne jezike, zanje je prejel več prestižnih francoskih in mednarodnih nominacij in nagrad, leta 2017 tudi Goncourtovo nagrado za literaturo.

Recenzija Bukla

Francoskega pisatelja in režiserja Érica Vuillarda (1968) v slovenščini že poznamo po izvrstni knjigi Dnevni red, prejemniku goncourta za najboljši francoski roman, v kateri je v literarno izbrušenem slogu obdelal nekatera manj znana poglavja druge svetovne vojne, denimo sestanek pri Hitlerju, ko so ga podprli ključni nemški industrialci. Žalost zemlje je njegova podobno hibridna knjiga iz leta 2014, v kateri Vuillard s svojim navdušujočim pristopom odstira manj znano poglavje iz ameriške zgodovine. V osrčju knjige ja namreč predstava z imenom Wild West Show, ki je ob koncu 19. stoletja začela potovati po Ameriki (potem tudi drugod) in je denimo 1893 med Svetovno razstavo v Chicagu vsak dan imela dve ponovitvi za osemnajst tisoč gledalcev – šlo je za spektakelsko uprizoritev zgodovine osvajanja Divjega zahoda. Vuillard s svojim pisanjem seveda pogleda v zakulisje, osvetli Buffala Billa kot kreatorja te predstave, analizira zabavljaške prijeme in vključevanja pravih indijanskih poglavarjev vanjo itn., ter briljantno pokaže, kako je taka predstava vplivala na dojemanje resnične zgodovine.

Samo Rugelj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...