Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Legenda

Marcos Tavares
Boštjan Narat, Janja Vidmar
Legenda
29,90 € 29,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Pivec
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7103-75-5
Fotografije Mojca Pepelnik, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 17 cm
1.030 g
317 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
šport in zdravje
šport in zdravje > nogomet

Povej naprej

Založnik o knjigi

Življenjska pot kapetana mariborske enajsterice, Legende, Marcosa Tavaresa, je posuta s kamni. A zdi se, da so prav te prepreke tisto, kar Tavo žene naprej. Vznemriljivo, zanimivo in navdušujoče branje.
»Vedno je možno uresničiti sanje. Ni važno, od kod prihajaš.

Če trdo delaš, lahko dosežeš vse, kar si želiš.«

Marcos Tavares

 

Od dečka, ki spi z žogo, do strelskega rekorderja slovenske lige.

Od favele do Lige prvakov.

Od lakote do diete.

Vzponi, padci, upanje, romantična in neomajna ljubezen z ženo Leticio, duhovniški poklic, nepozabna tekma s Celticom, vera, največ nastopov za svoj klub, znoj, najhitrejši gol v zgodovini slovenske lige, trdo delo, mentorstvo za življenje, disciplina, Vijol’čni bojevnik mesta, Nogometna akademija Marcos Tavares, otroci, dobrodelništvo, samba. Vse to in še mnogo več je Marcos Tavares. Marcos, ki je na ti z marsikom, tudi z Jezusom, Ronaldinhem in Zlatkom Zahovićem. Nogometaš prisrčnega nasmeha in morilskega instinkta. Človek, ki pozna bitke, tako z nasprotnim moštvom kot z lastnimi napakami. Tisti Brazilec, ki je v resnici Mariborčan. Topla in lepa oseba, zaradi katere je Ljudski vrt že več kot desetletje še za odtenek bolj ljudski kot sicer. V mestu, ki mu negotovost ni tuja, je od leta 2008 ena stvar kristalno jasna: vsi vedo, kdo nosi na hrbtu 9. Marcos Tavares. Kapetan. Legenda

Recenzija Bukla

Brez okolišenja. Življenjska zgodba Marcosa Tavaresa, najboljšega strelca v zgodovini slovenske nogometne lige in brazilske legende NK Maribor, je z naskokom najboljša športna biografija, napisana v slovenskem jeziku. Z naskokom!
Prvi, konstitutivni del knjige, ki se odvija v Braziliji, se hkrati bere kot forenzičen roman in filmska knjiga za sijajen dokumentarni film (lahko tudi igrani). Avtorja se s pomočjo podrobne izpovedi sijajnega nogometaša brez kakršne koli patetike ali kulturnega šoka poglobita v Tavaresovo odraščanje v revščini, življenju v faveli, nogometno obsesijo (individualno in kolektivno), zapletene družinske odnose, ozadje nogometnega posla in pasti zgodnje slave. Opisi so tako zelo živi in natančni in neprizanesljivo resnični, da iz njih vejejo vonji, zvoki in celostne podobe Marcosove Brazilije. Bralec, ki mu je nogomet blizu, se zategadelj lahko tudi na drugem delu sveta skoraj popolnoma poistoveti z ne le nogometnimi čustvi, ki prevevajo prav vsako stran te knjige. Ko v Tavaresovo zgodbo kot nogometni in žurerski mentor vstopi veliki Ronaldinho, ob Tavi legenda postane tudi – knjiga.
Karakter je usoda in Tavaresova nogometna – in z njo seveda tudi življenjska – zgodba se v domovini močno zaplete in Tava je primoran oditi v tujino. Ne v Real ali Ajax, pač pa v nogometno povsem eksotično Malezijo. Vrtiljak ga meče okoli sveta in lastne osi. V nogometnem svetu se, osebno šibak, slabo znajde. Na Cipru pade tudi z rezervne klopi. V popolno nogometno anonimnost. A – filmska zgodba se nadaljuje – sledi odrešitev. V podobi Zlatka Zahoviča, najboljšega strelca slovenske nogometne reprezentance vseh časov in edinega velikega nogometnega guruja v Podalpju.
Ko je Zlatko – kot športni direktor – prevzel vodenje NK Maribor, se je začel skoraj čudežni vzpon kluba, ki je bil na robu bankrota in obskurnosti. In pri tem vzponu je skoraj od začetka sodeloval tudi Tavares. Sledi vsem nam, ki smo tesneje povezani z nogometom, zelo znana zgodba. Če je Zahovič odrešil Tavaresa, je Tavares odrešil Maribor. Velika, še zdaleč ne le športna zgodba svoj vrhunec doživi v ligi prvakov in v Marcosovi osebnostni preobrazbi iz brazilskega uličnega gavnarja in skoraj pijandure do izjemnega športnika in verskega fanatika.
Avtorja prve prave slovenske nogometne knjige, knjige o nogometu, Janja Vidmar in Boštjan Narat, pišeta dokumentarno, a mehko; ves čas sta zelo blizu bralcu in s popolno odsotnostjo vrednostnih sodb in močno empatijo ravno dovolj blizu tudi svojemu (anti)junaku.
A popolnost je sovražnik odličnosti: če kaj, v Legendi pogrešam prisotnost ključnih ljudi (razen v fiktivnem, a na resničnih pogovorih utemeljenih uvodu in zaključku), ki so obeležili Tavaresovo življenje in bi s svojo pripovedjo (ne le v senci) knjigi lahko dodali še malce kredibilnosti. Predvsem seveda slovenski del (Zlatko Zahovič, Darko Milanič …). Da bi se o Tavi razgovoril Ronaldinho, še en ujetnik last­nega karakterja, bi pa bilo verjetno že preveč. A tu sem kot bralec postal izrazito pohlepen.
Sijajna žanrska knjiga, ki bralca brez milosti posrka vase.

Boštjan Videmšek, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...