Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Točka brez vrnitve

Okrog sveta z ultralahkim letalom
Matevž Lenarčič
Točka brez vrnitve
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-274-731-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
450 g
224 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
leposlovje > potopisi
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na tem potovanju svetovno prepoznavni letalec Matevž Lenarčič srečuje ljudi, ki nam pomagajo razumeti učinke črnega ogljika na naše okolje. Njegovi podvigi so mu prinesli svetovno prepoznavnost, vendar sam ohranja skromnost in ponižnost pred mogočno silo narave. Zaupa svojemu letalu, svojim izkušnjam, občutkom in soljudem. Mnogo jih je spoznal na svojih poteh in številni, tudi zgolj naključni znanci, so mu priskočili na pomoč, ko se je znašel v težavah. Na svojih poletih meri količine črnega ogljika z različnimi napravami, ki jih je njegov prijatelj in raziskovalec Griša Močnik priredil za majhno letalo. Matevž za svoja potovanja izbira predele sveta, kjer lahko zabeleži ta onesnaženja. Tako skupaj z raziskovalno ekipo ustvarjajo eno največjih baz podatkov o tem, kje se ti delci zadržujejo. Njegova delo in prizadevanje je treba razumeti kot svarilo in opozorilo, da smo z nebrzdano rastjo proizvodnje, s svojim pohlepom po vse več in več materialnih dobrin, od katerih mnogih sploh ne potrebujemo, kot civilizacija nevarno zabredli. Smo prišli do točke brez vrnitve? O vsem tem brez olepševanja spregovori v pričujoči knjigi, v kateri nas med drugim popelje tudi skozi lepote zemlje in neba. 

Iz knjige

Ker sem prišel na letalsko sceno pri svojih tridesetih letih, nisem imel nobenih želja, načrtov za profesionalno prometno kariero, za letenje z velikimi potniškimi ali manjšimi poslovnimi letali. Uniforme sem vedno sovražil, tudi pilotska ni izjema. Človeka spravi v ozek predal, mu vzame identiteto, kreativnost in ga spremeni v številko, podrejenega pripadnika organizacije, ki jo ta obleka pooseblja. Vojaška, policijska, letalska, gasilska, vse jemljejo svobodo in zahtevajo pripadnost. Službo v uniformi oziroma službo pravil, ki jih moraš spoštovati, takoj ko oblečeš uniformo, bi težko opravljal.

Prometno letalstvo ima natančne urnike, v katere je ujeto življenje pilota. Ker je moja glavna valuta čas in ne denar ali ugled, je jasno, da v kabino potniškega letala ne sodim.

Recenzija Bukla

Na potovanju po nenavadnih krajih svetovno znani letalec Matevž Lenarčič srečuje ljudi, ki bralcu pomagajo razumeti učinke črnega ogljika na okolje. Njegovi podvigi so mu prinesli veliko slavo, vendar sam ves čas ohranja skromnost in ponižnost pred mogočno silo narave. Zaupa svojemu letalu, svojim izkušnjam, občutkom in soljudem. Na svojih poletih meri količine črnega ogljika z različnimi napravami, ki jih je njegov prijatelj in raziskovalec Griša Močnik priredil za majhno letalo. Matevž za svoja potovanja izbira predele sveta, kjer lahko zabeleži ta onesnaženja. Tako skupaj z raziskovalno ekipo ustvarjajo eno največjih baz podatkov o tem, kje se ti delci zadržujejo. Njegovo delo in prizadevanje je treba razumeti kot svarilo in opozorilo, da smo z nebrzdano rastjo proizvodnje in svojim pohlepom po vse več in več materialnih dobrin, od katerih mnogih sploh ne potrebujemo, kot civilizacija nevarno zabredli. Smo prišli do točke brez vrnitve? Matevževa razmišljanja po besedah Bogdana Biščaka bralcu vsaj za nekaj časa pričarajo upanje, da je možen tudi svet, v katerem našega ubogega planeta ne bomo požgali, ampak se bomo raje začeli samoomejevati, namesto da bi vse stavili na tehnološke čudeže, ki jih nikoli ne bo. 

Beti Hlebec, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...