Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zbrano delo

9. knjiga
Edvard Kocbek
Zbrano delo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-254-855-1
Urejanje Mihael Glavan, Andrej Inkret

Tehnične lastnosti
trda vezava
480 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

V skladu z uredniško zasnovo je pred nami prva in edina knjiga Kocbekovih esejev, kakor jo je avtor sam pripravil za Mohorjevo družbo ob svoji sedemdesetletnici. Dodajamo še manj obsežno, a vendarle samostojno knjižno V komentarju osvetljujemo rokopisne, tipkopisne in v periodiki objavljene različice esejev in na osnovi dnevniških zapiskov izrisujemo genezo knjige ter njeno recepcijo v kulturni javnosti.
Lok esejistike, zbrane v tej knjigi, se vzpenja od Kocbekovih križarskih študentskih let pa skoraj vse do konca ustvarjalnega obdobja, vendar prevladujejo besedila iz povojnega časa. Dramaturgija izbora se pri predvojnih besedilih dosledno drži časovnega načela, povojna pa so razvrščena po vsebinskih sklopih z nedvomno dramaturškim vrhom v zadnjem eseju Kdo sem? Glavni naslov je širokopomenski in opozarja na razpetost človeka v nenehnem dramatičnem naponu med subjektivno svobodo in objektivno (družbeno) nujnostjo, kratek podnaslov pa opozarja na osebno angažirano refleksijo kristjana, umetnika in politika.

Recenzija Bukla

Zbirka Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev je v več pogledih edinstven kulturni dosežek in založniški projekt. V sedemdesetih letih, kolikor z občasnimi težavami in premori izhaja, je zamenjala kar tri založnike in samo tri glavne urednike; zapuščino akademikov Antona Ocvirka in Franceta Bernika je leta 2011 prevzel dr. Matija Ogrin, ki je zbirko pod okriljem izdajatelja, Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, pripeljal do 264. zvezka.
To zaporedno številko nosi 9. knjiga zbranega dela Edvarda Kocbeka, ki jo je uredil in z opombami opremil Mihael Glavan. Vsebinsko je razdeljena v dva dela: prvi, Svoboda in nujnost, vključuje Kocbekove eseje in publicistične spise – med njimi tudi prelomna Premišljevanja o Španiji – , kakor jih je izbral sam avtor, ter esej Eros in seksus, leta 1974 objavljen v samostojni brošuri.
V 16. knjigi zbranega dela, ki v zbirki nosi številko 263, so objavljeni dnevniki iz let 1936, 1937, 1940, 1944 in 1945. Njen sourednik in soavtor je ob Mihaelu Glavanu še Andrej Inkret. Gre za že peto knjigo dnevnikov, ki se od prejšnjih povezanih (1931– 1935) razlikuje predvsem po tem, da so osebne, delovne in politične turbulence v tem obdobju Kocbeku preprečevale redno sprotno zapisovanje dogodkov, kaj pa se je morda tudi izgubilo. Posebno zanimivi sta zadnji leti, ki ju je avtor na navidezno pomembnih položajih preživel v Beogradu.

Iztok Ilich, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...