Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Blišč in beda tehnokapitalizma

ali odpisani, osamljeni in odstavljeni
Zdenka Kristan
Blišč in beda tehnokapitalizma
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Ciceron
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7192-00-1

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
340 g
289 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Živimo v najboljšem od vseh možnih svetov, kot zatrjujejo nekateri. Nikoli v zgodovini nismo bili tako bogati, pa vendar ljudje marsikje na svetu trpijo pomanjkanje in živijo v bedi ali stalni negotovosti. Ekonomsko gledano smo bogatejši, uživamo svoboščine in ugodnosti, ki jih še pred nekaj generacijami ni bilo, a je vse več individualne in družbene patologije. Mnogi govorijo o 'epidemiji' depresije in drugih duševnih motenj. Ali smo se kot biološka bitja v zadnjih desetletjih res toliko spremenili ali pa ima s temi tegobami kaj opraviti tudi širše okolje?

V novi monografiji je v ospredju raziskovanje in kritično ovrednotenje sodobne družbe in naših vsakdanjih življenj v njej. Avtorica se loteva velikih vprašanj teorije in aktualnega družbenega razvoja z različnih, a povezanih zornih kotov, mestoma pa tudi z določeno mero ironije, ki še poudari temeljne probleme in dileme ter izpostavi prav tisto, kar bi bilo treba naprej podvreči kritiki in poskusiti čim prej spremeniti ali odpraviti. V tem širšem okviru se monografija Blišč in beda tehnokapitalizma osredotoči na kritično osvetlitev družbenih protislovij v času kapitalizma našega časa in postavi v ospredje prevlado neoliberalizma v domala vseh segmentih sodobne družbe in ekonomske produkcije, s katero je povezan.

Delo prinaša veliko svežine in pomemben prispevek k refleksiji, kritiki in mogočemu vplivu na osnovne determinante in aktualne okoliščine družbenih in individualnih patologij, pa tudi življenja v sodobni družbi nasploh, in je hkrati zgleden primer vključevanja sodobnih filozofskih smeri v analizo, razlago in demokratizacijo naših vsakdanjih življenj. To je še posebej pomembno v obdobju, v katerem je skrb za življenje posameznikov in populacije nekaj, kar naj ne bi bilo le v domeni (in prevladi) ekonomske politike. Filozofija in humanistika morata zastavljati vprašanja, odpirati dileme in težiti k spremembam, ki bodo prihodnjim generacijam omogočila življenje onstran “tehnofilskega, postbiološkega raja”, ki nas nagovarja v tudi naših vsakdanjih življenjih. (prof. dr. Eva D. Bahovec)

o avtorju

Avtorica monografije Blišč in beda tehnokapitalizma Zdenka Kristan je filozofinja, prevajalka in publicistka, ki se več desetletij posveča poglobljenemu raziskovanju raznih področij humanistike in družboslovja in ohranjanju kritične tradicije v filozofiji, kritični teoriji in sodobnih filozofskih smereh. Avtoričin prispevek k oblikovanju kritične misli je postajal z leti vse bolj pronicljiv, kot se je mogoče prepričati iz njene nove monografije, pa zaradi izredne aktualnosti tudi domala nepogrešljiv.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...