Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Človeštvo

Zgodovina skozi prizmo optimizma
Rutger Bregman
Človeštvo
49,90 € 49,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,50 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Vida
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-95485-1-6
Naslov izvirnika De meeste mensen deugen
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Mateja Seliškar Kenda

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15,5 cm
580 g
531 strani
Tip knjige
zgodovina
Kategorije
družbene vede
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor številnih uspešnic New York Timesa Rutger Bregman prinaša »navdušujočo spodbudo, ki jo trenutno potrebujemo vsi«. Mnogi ljudje verjamejo, da dobro uspevamo v krizi in da sta naša prirojena prijaznost in sodelovanje največja dejavnika za uspeh.

Mnogi ljudje verjamejo, da dobro uspevamo v krizi in da sta naša prirojena prijaznost in sodelovanje največja dejavnika za uspeh.

Če obstaja eno prepričanje, ki združuje psihologe in filozofe, starodavne in sodobne mislece in vse ljudi na različnih polih, je to tiha predpostavka, da smo ljudje slabi. To je pojem, ki zaseda večje časopisne naslove in vodi zakone, ki oblikujejo naše življenje. Korenine tega prepričanja segajo od Machiavellija do Hobbesa, Freuda in Pinkerja. Zdaj pa so se globoko usedle tudi v zahodno miselnost. Učijo nas, da smo ljudje po naravi sebični in nas vodijo predvsem lastni interesi. Pa je res tako?

Rutger Bregman temu dejstvu nasprotuje in predlaga nov pogled na svet. V knjigi Človeštvo: zgodovina skozi prizmo optimizma ponuja drugačen pogled na zadnjih 200.000 let človeške zgodovine, s čimer dokazuje, da smo ljudje prijazni, usmerjeni k sodelovanju in zaupanju. Verovanje v človeško velikodušnost in sodelovanje ni le optimistična želja, ampak popolnoma realistično vedenje.

Recenzija Bukla

Je človek v osnovi dober ali slab, je eno ključnih bivanjskih vprašanj, s katerimi se že stoletja ukvarjajo filozofi, zgodovinarji, pisatelji in psihologi. Mnogi zločini nad človeštvom in ljudmi v zgodovini prevešajo tehtnico na »slabo« stran, vendar pa se je prodorni nizozemski zgodovinar Rutger Bregman (1988), med drugim tudi avtor knjige Utopija za realiste, odločil, da bo na zgodovino človeštva pogledal z optimistične plati. S prepletom mnogih zgodb, ki po eni strani segajo v zgodovino, po drugi črpajo navdih iz različnih literarnih del, ki jih avtor postavlja na preizkušnjo, po tretji pa se napajajo iz različnih psiholoških poskusov, Bregman v svoji globalni uspešnici Človeštvo: zgodovina skozi prizmo optimizma razvije tezo, da bi bila preprosta definicija človeka kot dobrega ali slabega res nekaj preveč poenostavljenega. Po Bregmanu je človek namreč kompleksno bitje, ki ima tako svoje dobre kot slabe plati, vedno pa se postavlja vprašanje, katera od njih se bo izrazila v konkretnih okoliš­činah. Knjiga za optimističen začetek novega leta!

Samo Rugelj, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...