Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Delo in energija za gospodarski in kulturni razvoj Slovenije

Organizacija dela
Natan Bernot
Delo in energija za gospodarski in kulturni razvoj Slovenije

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Chiara
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94342-4-6
Leto izdaje izvirnika 2018

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zakaj ni dela, novih delovnih mest, zakaj je dodana vrednost dela in družbe nizka?

To so vprašanja sodobne dinamike razvoja znanja in s tem dela človeka z njegovo lastno, notranjo energijo, in dela z zunanjo energijo, energijo okolja ob sodelovanju družine, šole, prijateljev, kolegov in sodelavcev, ki s pomočjo orodij, instrumentov,aparatov, strojev, avtomatov, računalnikov in robotov ustvarjajo novo dodano vrednost. To nujno vodi v prenovo izobraževalnega in raziskovalno-razvojnega dela, ki je za lepo in zdravo življenje ljudi neizbežna.

V knjigi, ki jo je avtor ustvarjal kar nekaj časa, je skrbno zbral ogromno pomembnih podatkov, katerih manjši del je mogoče zaslediti v slovenski literaturi, še več jih je iz tujejezičnega področja, dosegljivi pa so tudi na internetu. Vendar nikjerni mogoče najti energetskih informacij, zbranih po kriteriju izkušenega strokovnjaka inženirja, srčnega človeka, ki ima neverjetno sposobnost oceniti, kaj bi morali danes mladi in manj mladi menedžerji prebrati in si vsaj del tudi zapomniti, če želijo suvereno sodelovati pri oblikovanju slovenske družbe.

O avtorju:

Natan Bernot se je rodil leta 1931. V času osnovne šole je opravljal delo kurirja,v času srednje šole pa je bil aktiven v različnih mladinskih delovnih brigadah. Žetedaj je, medtem ko je še iskal svoj poklic, delal v Konstrukcijskem biroju Letalskezveze Slovenije in bil aktiven športnik tudi med študijem na univerzi. Na InstitutuJožefa Štefana je med letoma 1957 in 1968 opravljal raziskovalno delo. Raziskovalnodelo na IJŠ (1957– 1968). Univerzitetno diplomo iz termodinamike je pisal podmentorstvom profesorja Zorana Ranta. Podiplomski študij in specializacijo iz jedrsketehnike je opravil v ZDA (1961– 1962). Vodil je gradnjo eksperimentalnega reaktorjana IJS in predaval na podiplomski šoli. Med letoma 1962 in 1968 se je posvečalraziskovalnemu delu o varnosti in ekonomiki jedrskih elektrarn in jedrske energije, obenem pa je vodil odsek za reaktorsko tehniko na IJS. Vodil je tudi Inženirski biro IBE (1968– 1986), priprave na gradnjo 2. jedrske elektrarne v Jugoslaviji skupaj s Hrvaško (1985– 1987) in gradnje šol iz prvega ljubljanskega samoprispevka, poleg tega pa je vodil še Izobraževalne skupnosti Slovenije in Zveze strojnih inženirjev in Energetike pri GZS (1975– 1983). Bil je sekretar SNKWEC in opravljal delo v organih WEC (1992– 2007). Je avtor raziskovalnega in strokovnega dela O lokalnih energetskih sistemih na Svetovnih kongresih WEC, vabljenega predavanja na kongresu WEC v Buenos Airesu 2001, avtor publikacij Energijske tehnologije do 2050 in Energologija. Je avtor knjige Podjetništvo, Naloge in odgovornost podjetniškega vodenja (1990). Natan Bernot je izkušen v delegatskem in poslanskem delu na občinski, mestni,republiški in zvezni ravni.

Recenzija Bukla

Energija je ključ za vsakodnevno živ ljenje in premikanje vsakega živega bitja pa tudi družbe kot celote, zato je njena problematika veliko širša in pomembnejša, kot se zdi na pogled. Natan Bernot (1931), inženir strojništva in kanuist, specialist za jedrsko tehniko, je glavnino svojega publicističnega življenja posvetil ravno knjigam o njenem pridobivanju in vplivu na človeško družbo ter njen razvoj. V svoji obsežni monografiji, ki je v preteklosti že izšla pod nekaj drugačnimi naslovi ter v manj dodelani obliki, je iz perspektive dela in energije pogledal na gospodarski in kulturni razvoj Slovenije in tudi širše. Njegova sintetična študija je inter disciplinarnega značaja, giblje se med etnografijo, zgodovino, sploš nimi ekonomskimi gibanji in inženirstvom, v njej pa skuša nazorno in sistematično pokazati, kako je potekal razvoj po svetu glede na to, kakšna energija je bila na voljo v določenem časovnem obdobju. Zajema čas nekako od konca fevdalizma naprej in vseskozi osvet ljuje, kako sta ravno učinkovita raba energije ter njeno usmerjanje v smotrno ekonomsko izkoriščanje pogosto pomenili tisti ključni jeziček na tehtnici, s katerim je lahko ena država ali pa eno podjetje prehitela drugo. Knjiga, ki vas popelje od parnih strojev do jedrske tehnologije, od triciklov do robotike ter od zemeljskega plina do ekonomskega modela delovanja sodobnega elektrosistema, s katerim se, tudi s samostojno izbiro ponudnika, v današnjih časih sooča tudi vsak državljan. Izjemno delo!

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...