Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Gastronomija Panonske Slovenije

Stičišče okusnih različnosti
Janez Bogataj
Gastronomija Panonske Slovenije
39,00 € 39,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,17 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Hart
Zbirka Gastronomija Slovenije
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-6882-82-8
Fotografije Janez Bogataj, Tomo Jeseničnik, Mateja Jordović Potočnik, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
27,5 x 21,5 cm
830 g
230 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede
kulinarika, dom in vrt

Povej naprej

Založnik o knjigi

V pričujoči knjigi predstavljamo gastronomijo panonske Slovenije z naslednjimi gastronomskimi regijami: Prekmurje, Slovenske gorice, Prlekija, Haloze, svet pod Donačko goro in Bočem, Dravsko in Ptujsko polje, Spodnja Savinjska in Šaleška dolina, Celje, Laško, Kozjansko, Posavje in Bizeljsko.

Zbirka štirih knjig GASTRONOMIJA SLOVENIJE je pomembno založniško dejanje z mednarodnim promocijskim značajem, saj izid zbirke sovpada z letom 2021, ko je Slovenija postaja Evropska regija gastronomije (ERG). Seveda ne smemo iz teh okvirov prezreti tudi pomen knjige v letu 2023, ko bo Slovenija častna gostja mednarodnega frankfurtskega knjižnega sejma.

Zbirka štirih knjig opisuje vseh 24 gastronomskih regij Slovenije in njihovih 430 strokovno izbranih živil, jedi in pijač, ki predstavljajo identiteto ter razpoznavnost gastronomije Slovenije. Živila, jedi in pijače so opisane z zgodbami, recepti in barvnimi fotografijami. Vsaka od 24 regij pa je uvedena z izbrano barvno reprodukcijo umetniškega dela slovenskih slikarjev različnih generacij. Pokrajinske upodobitve opozarjajo na povezanost naravnega okolja in gastronomije ter zavezanost Slovenije k trajnostnemu razvoju. Objavljena umetniška dela hranijo umetnostne galerije in muzeji v Sloveniji ter so pomemben partner knjižnega projekta.

Z zbirko štirih knjig Slovenija predstavlja tudi svojo gastronomsko piramido, ki je temeljni del Strategije gastronomije Slovenije od leta 2006, temeljnega dokumenta države za razvoj tega pomembnega področja v načinih življenja. Knjige ne predstavljajo le zakladnice prehranske dediščine Slovenije ampak s sodobno nadgradnjo lokalnih in regionalnih posebnosti omogočajo sodobno inovativno razpoznavnost slovenske kulinarike. Z izdajo knjig pridobiva Slovenija temeljno delo o gastronomiji, kakršna imajo tudi v številnih drugih državah EU in v svetu. Predstavljeni primeri živil, jedi in pijač sooblikujejo pozitivna svetovna prizadevanja na področju prehrane, ki jih predstavljajo lokalne in regionalne kulture, štirje letni časi, trajnostni razvoj in ustvarjanje lokalnih nabavnih verig. Seveda imajo vsa ta prizadevanja tudi pomen na drugih področjih, npr. v turizmu, vzgoji in izobraževanju, pomenu prehranske dediščine za sodobno prehrano idr.

V okviru štirih knjig s skupnim naslovom GASTRONOMIJA SLOVENIJE so predstavljene makro regije Slovenije z njihovimi živili,jedmi in pijačami: Sredozemska, Alpska, Osrednja Slovenija z Ljubljano in Panonska Slovenija. Knjižna zbirka nastaja v sodelovanju z ministrstvi RS, Slovensko turistično organizacijo, Narodno galerijo in drugimi slovenskimi regionalnimi umetnostnimi galerijami, vrhunskimi kuharskimi mojstri iz slovenskih regij in drugimi pokrovitelji, ki so pomembno prispevali k nastanku gastronomske monografije.

 

o avtorju

Avtor zbirke je prof. dr. Janez Bogataj, strokovnjak s področja etnologije, kulturne dediščine in gastronomije, zaslužen za uveljavitev prenekaterih sadov slovenske gastronomije na ravni Evropske unije. Med drugim je v letu 2018 in sodelovanju s slovensko vlado pomembno prispeval za vstop Slovenije v ERG. Nekatere njegove knjige so prejele ugledne mednarodne nagrade (npr. Best in the World, Gourmand World Cookbook Award). Avtorjevo znanstveno, strokovno in pedagoško delo se zrcali tudi v tej obsežni zbirki, temeljnemu delu gastronomske kulturne dediščine in sodobne kulinarične ustvarjalnosti Slovenije.

 

 

 

Več o knjigi:


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...