Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hmelj in slad – božanski hlad

Zgodovina piva na Slovenskem in po svetu
Borivoj Repe
Hmelj in slad – božanski hlad

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2012
ISBN 978-3-7086-0621-7
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Adrian Kert

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
560 g
184 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Borivoj Repe se je prvič srečal s pivom pri sedemnajstih v ljubljanski Šestici in ga takoj vzljubil. Ta ljubezen se je stopnjevala do strokovnega ukvarjanja s pijačo za uživanje. Danes šteje k redkim vrhunskim poznavalcem tekočega zlata na Slovenskem. O statusu piva, njegovi cenjenosti in pivski kulturi na Slovenskem ni preveč navdušen: »Pri nas še vedno velja sardonični \'Dej en pir!\', ne da bi si delali preglavice, da tudi za pivo kakor za vino veljajo merila kakovosti.«
V pričujoči knjigi avtor podaja svoje bogato znanje o pivu, o njegovi kulturni zgodovini od začetkov do danes, o njegovem proizvajanju, o deželah z največjo pivovarsko tradicijo in to s posebnim poudarkom na zgodovini piva in pivovarstva na Slovenskem.
Knjiga je prikupno oblikovana in v njej so objavljene številne stare poslikave oseb, predmetov in objektov slovenskega porekla.

Recenzija Bukla

Slikovno bogata monografija že ob prvem listanju dokazuje, da se je avtor, sicer vrhunski poznavalec tekočega zlata na Slovenskem, ob zbiranju gradiva za knjigo moral zakopati globoko v arhive pivske zgodovine. Zgodovina piva se je začela že pred več tisočletji in se prek Sumercev, Babiloncev, Egipčanov in drugih prvotnih civilizacij vzporedno s pekarstvom razširila po vsem svetu. Med pivovarsko najbolj razvite evropske dežele danes sodijo Nemčija, Češka, Belgija, Velika Britanija in Nizozemska, z drugih celin pa velja omeniti Avstralijo, Kanado, Mehiko, Argentino itn. in seveda tudi ZDA, ki so bile dolgo časa največji proizvajalec piva na svetu. Borivoj Repe je svojo prvo Knjigo o pivu, ki je izšla pred več kot dvajsetimi leti, korenito spremenil in na podlagi izsledkov številnih domačih zgodovinarjev posebno poglavje namenil tudi razvoju pivovarstva na Slovenskem. Najstarejši slovenski zapisi štejejo že več kot 400 let, in čeprav Slovenija ne bo nikoli pivovarska velesila, ima vseeno bogato tradicijo in raznolikost, ki jo dokazuje tudi preglednica pivovarn na Slovenskem, ki lepo zaokrožuje pričujočo monografijo.

Renate Rugelj, Bukla 82-83

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...