Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Praznična omizja

Janez Bogataj
Praznična omizja
36,90 € 36,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,11 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Hart
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7163-14-8

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 19 cm
700 g
143 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čudovita knjiga o praznikih, ki jih obeležujemo v Sloveniji, navadah in jedeh za obloženo mizo. Vendar praznikov ne praznujemo le zaradi hrane, ampak nam praznična miza v tem odtujenem svetu omogoča številna druženja, pogovore, srečanja. Jemo zato, da živimo, a ne živimo, da bi le jedli ! Hrana je eden najbolj temeljnih povezovalcev ljudi. Z živili, jedmi, pijačami, jedilnimi obroki, navadami za mizami in drugimi sestavinami, ki sooblikujejo pojem prehranske kulture, spoznavamo posameznike, skupine, družine, prebivalce lokalnih in regionalnih okolij, držav, navsezadnje našega celega planeta. Hrana pogosto ruši številne ovire, zato so jo nekatere države sveta postavile kot enega izmed temeljev svojih zunanjih politik. S hrano ljudje izražajo svojo kulturo, dediščino in odnose z drugimi skupnostmi po svetu. Jedilni obroki v vseh kulturah pomenijo posebne obrede povezovanja, ko družine, prijatelji in prebivalci lokalnih okolij najdejo nekaj časa zase!

Recenzija Bukla

Naše vsakdanje življenje je vedno bolj storilnostno naravnano in čedalje manj si vzamemo časa za počitek in praznovanje, sploh pa čisto premalo sledimo naravnemu gibanju sonca in ritmom narave … Avtor številnih knjig, monografij in priročnikov, priznani etnolog in upokojeni profesor dr. Janez Bogataj, nas vabi, da obeležimo čim več prazničnih dni, se ustavimo in na okrašena omizja postavimo jedi, ki odražajo našo kulturno dediščino, omogočajo prijazno druženje in okusne užitke. Predlaga, da to storimo večkrat letno, ne samo za veliko noč, ob bližajočem božiču ali slovesu starega leta, pač pa tudi za druge pomembne dni v letu. Za Prešernov dan nam npr. priporoča lešnikovo potico s figami, za valentinovo pogačo iz kvašenega kruš­nega testa, za gregorjevo testene ptičke, na veliki šmaren pa so štruklji menda skoraj obvezni … Krasna in slikovno lepo opremljena knjiga bo prišla prav v prazničnih dneh, ki so pred nami.

Renate Rugelj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...