Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina slovanske mitologije v XX. stoletju

Nikolaj Mihajlov
Zgodovina slovanske mitologije v XX. stoletju
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-05-0546-4
Naslov izvirnika Istorija slavjanskoj mifologii v XX veke
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Lijana Dejak, Nada Grošelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17 cm
560 g
220 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
religija
zgodovina
zgodovina > arheologija
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga priznanega ruskega jezikoslovca in semiotika Nikolaja Aleksandroviča Mihajlova [Николай Александрович Михайлов] (1967–2010) je izšla posthumno kar deset let po njegovi smrti. V njej je podan dober pregled številnih raziskav slovanske in baltoslovanske mitologije. Predstavljena so dela, ki so jih pisali proučevalci slovanske mitologije tako na podlagi pisnih kot tudi folklornih, jezikoslovnih in arheoloških virov. Njihovo vrsto začenja delo lužiškosrbskega avtorja Michaela Frenzla o slovanskih malikih, ki je bilo napisano že leta 1691, objavljeno pa šele leta 1719. Sledijo razprave in monografije, ki se vrstijo skozi tri stoletja. Prvotni viri (poročila kronistov in letopiscev) so sicer nepopolni in nejasni, vendar so v tej knjigi ponovno kritično analizirani. Poleg tega je skozi prežitke poganstva rekonstruirana tudi mitologija različnih slovanskih narodov in predstavljena njihova mitsko-ritualistična dediščina.

 

Recenzija Bukla

Urednika knjige Monika Kropej Telban in Nejc Petrič opozarjata, da je zgodaj preminuli ruski jezikoslovec Nikolaj Mihajlov na nenavaden način povezan s Slovenijo. Leta 1988 je na univerzi v Leidnu doktoriral s temo jezikovni spomeniki zgodnje slovenščine, deset let pozneje pa je začel predavati slovenščino na univerzi v Vidmu. V slovenskem jeziku je nastal tudi nedokončani izvirnik pričujočega zgodovinskega pregleda, ki ga je v ruščino prevedla Jelena Konicka, tako da je dopolnjen pred štirimi leti izšel v Moskvi. Ponovni prevod sta za slovensko izdajo opravili Lijana Dejak in Nada Grošelj (iz latinščine). Mihajlov je v knjigi podal pregled pomembnejših raziskav slovanske in baltskoslovanske mitologije, objavljenih v minulem stoletju, in jim dodal tudi nekaj svojih spoznanj, povezanih z mitsko-ritualistično dediščino baltskoslovanskih narodov. Mitologijo pri tem razlaga dvopomensko, kot korpus mitskih oziroma mitoloških tekstov in pričevanj, ter obenem kot znanstveno disciplino, ki se s tem korpusom ukvarja.

Iztok Ilich, Bukla 163

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...