Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kaj je socialistična vlada?

Kar je živo in kar je mrtvo v socializmu
Franck Fischbach
Kaj je socialistična vlada?

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-260-128-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Qu'est-ce qu'un gouvernement socialiste?
Podnaslov izvirnika Ce qui est vivant et ce qui est mort dans le socialisme
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Aljoša Kravanja
Uredil Aljoša Kravanja

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
210 g
167 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj je socialistična vlada? je v izvirniku izšla leta 2017. V delu poskuša Fischbach ugotoviti, kaj je ostalo od socializma kot političnega in intelektualnega gibanja po koncu realnega socializma in socialnih demokracij. Ali obstaja jedro socialističnih hipotez, ki bi bile lastne zgolj socializmu – in ne komunizmu ali levici? So te hipoteze lahko vitalne še danes? Fischbachov odgovor je pritrdilen. Z razvojem naše vednosti o družbi, trdi avtor, se razvija tudi naša sposobnost urejanja družbenih odnosov. Socializem je poskus, kako urediti naša razmerja tako, da bodo čim bolj ustrezala sodelovalni naravi modernega dela in hkrati našim zahtevam po enakosti; toda uspešna realizacija tega projekta zahteva od državljanov »napor, refleksivnost in neprenehno izvajanje njihove družbene inteligence.«

O AVTORJU

Franck Fischbach je profesor zgodovine nemške filozofije na univerzi v Strasbourgu. V svojih študijah nemškega idealizma se je posvečal problemom prakse in pripoznanja. Je tudi strokovnjak za marksizem in socialno filozofijo; poznavanje klasičnih filozofov, kot sta Fichte in Dewey, nadgrajuje z uvidi sodobne sociologije. Med njegovimi številnimi knjigami sta Manifeste pour une philosophie sociale (2009) in Philosophies de Marx (2015). V slovenščino je že prevedeno njegovo delo Brez predmeta (2012), ki analizira pojem odtujitve v modernih filozofskih sistemih od Heideggerja do Žižka.

Recenzija Bukla

V časih, ko so se na levem spektru pospešeno pojavljale različne politične tvorbe, vse od »novih evropskih levic« do levoliberalnih strank in protestnih gibanj (najsi gre za različice »­occupy« ali nenazadnje rumene jopiče), se avtor skuša vrniti k tako rekoč »čistemu« pojmu socializma. Opozori na pojem »levice«, ki izhaja iz francoske revolucije, in dokazuje, da med njo in socializem ne moremo postaviti enačaja (ali drugače: levica je socializem vzela kot svoj, a mu je vzela obliko). Zanima ga, če so ideje socializma sploh preživele ali pa so utonile med pojavi, ki jim pogosto pripisujemo sorodnost. Avtor ostaja optimističen, a dodaja, da je nujno reflektirati družbene odnose, vprašanje kapitala in dela, tiste točke, ki jih je mnogim pojavom na levici uspelo potisniti v ozadje. Avtorjev največji doprinos k mišljenju socializma se tako izkaže v tem, da mu ga uspe misliti mimo ustaljenih dihotomij, obenem pa do drugih političnih naporov, ki se morda zavzemajo za nekatere podobne cilje, ne nastopa omalovaževalno, temveč prikazuje, kaj so tiste točke, zaradi katerih jih velja zavrniti, pa tudi če gre pri tem za liberalizem ali celo komunizem.

Aljaž Krivec, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...