Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ob jarkih

Potovanje čez Vzhodno Evropo do Isfahana
Navid Kermani
Ob jarkih Novo
27,90 € 27,90 € Prihrani 0,00 €
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-277-368-7
Naslov izvirnika Entlang den Gräben
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Tanja Petrič

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15,5 cm
750 g
410 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje > potopisi
biografije in spomini
družbene vede > novinarstvo
družbene vede > politika
zgodovina > 20. stoletje
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

54-dnevno popotovanje Navida Kermanija od svojega doma do doma njegovih prednikov, od Kölna do Isfahana. 

»Ampak nekatere stvari razumeš šele, ko potuješ, in ne, ko ostaneš.« 

Po naročilu revije Spiegel se je Navid Kermani podal na 54-dnevno popotovanje od svojega doma do doma njegovih prednikov, od Kölna do Isfahana. Z izjemnim poznavanjem sedanjih političnih razmer in zgodovine in z izjemnim občutkom za ljudi in za pripovedne detajle popelje bralca vzdolž geopolitičnih, verskih, ideoloških in ekonomskih vrzeli med Zahodom in Vzhodom.  

Potuje mimo ruševin uničenih kultur ter sledi novim opustošenjem. Srečuje se z ljudmi, ki so razdvojeni, ker se morajo v iskanju domovine in blagostanja odločiti za eno ali drugo stran.  

Mimogrede postavi vprašanje o tem, kakšno krivdo nosi po Aushwitzu nemški jezik, z nekaj spretnimi potezami obudi nočno življenje velemest, prodajalnice iz sovjetskih časov, kultne kavarnice, sproščenost v bližini bojišč in strah pred Drugimi, kdorkoli že so.  Knjiga Ob jarkih je obvezen vodnik za vsa nadaljnja virtualna in realna popotovanja v te kraje. 

Recenzija Bukla

Navid Kermani (1967) je nemško-iranski pisatelj in publicist, avtor številnih romanov, ki ga je revija Spiegel leta 2016 poslala na pot od Kölna do doma njegovih prednikov, Isfahana v Iranu. Vendar pa se Kermani, ki je to skoraj dvomesečno pot (v resnici je bilo več potovanj, ki jih je zaradi dramaturškega loka združil v eno) kasneje po dnevih popisal v odmevnem in v več jezikov prevedenem angažiranem potopisu Ob jarkih, ki je izvirno izšel leta 2018, domov ni odpravil po najkrajši poti. Izbral je popotovanje po (vedno) občutljivi Vzhodni Evropi: od Poljske skozi Auschwitz, čez Ukrajino skozi Černobil, čez Čečenijo skozi Grozni, čez Gruzijo skozi Tbilisi, čez Azerbajdžan skozi Baku, skozi Erevan čez Armenijo vse do Teherana in Isfahana, njegova pot pa je hkrati zgodovinska, polna ruševin ostankov brutalne zgodovine in (ob tedanjem vojnem stanju v Ukrajini) obenem vizionarska, torej znanilka sedanjih konfliktov, ter tudi izkustvena, saj v stikih z naključnimi sogovorniki poglobljeno izrisuje duh posameznega kraja in časa. Knjiga o poti po nasilni zgodovini, ki prehaja v nemirno sedanjost.

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...