Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Počasi, počasi

Zapisi za bodoče arheologe zdrave pameti: Kolumne 2008–2012
Miran Pustoslemšek
Prelistaj
Počasi, počasi -10%
17,91 € 19,90 € Prihrani 1,99 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6803-58-8
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
310 g
220 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
psihologija in psihiatrija
knjige umco
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

MIRAN PUSTOSLEMŠEK (1966), je bil rojen v Celju, odraščal je v Gornjem gradu in končal Poljansko gimnazijo v Ljubljani. Po študiju medicine dela kot psihiater na Psihiatričnem oddelku UKC Maribor, kjer vodi Enoto za forenzično psihiatrijo. Magistriral je na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Od leta 2008 je redni kolumnist sobotne priloge časopisa Večer. Ukvarja se z preučevanjem vplivov tradicionalne kulture in postmodernizma na pojavnost duševnih motenj, njegova biografija pa je objavljena v  biltenu Svetovne zveze za kulturno psihiatrijo (WACP).


*********************************

Današnje generacije se ne zavedajo, kako blizu zmage je bil Hitler v bitki za Moskvo, in le ugibamo lahko, kako bi se zadeve odvijale naprej ob njegovi zmagi. Znani so njegovi načrti, da bi Moskvo in Leningrad zbrisal z zemljevida z zaplinjenjem prebivalstva in miniranjem stavb. Zanimivo, da na temo zmage nacizma ni posnet noben film, vsaj odmevnejši ne, kar kaže na enormen strah v kolektivnem nezavednem na to temo. Ob pomanjkanju tem za scenariste je to nenavadno, glede na znano dejstvo, kateri producentski lobiji so dominantni v Hollywoodu.Mlade korejske in kitajske znanstvenice iz Northwestern univerze v ZDA pa so že zelo blizu odkritja zanimive po­vezave med genomom, nevro-plastičnostjo in preno­som kulturnih elementov. Punce udejanjajo Benediktovo načelo, da je pravi način udejanjanja spiritualnosti trdo delo na Zemlji.Neka poslovodkinja mi je zaupala, da ji je pri teh opravkih pomagal oče, ki je odkupoval jogurte in z njimi krmil prašiče na svoji kmetiji. Dvomim, da je bilo to zanj rentabilno, očetovska ljubezen pač nekaj stane. Očitno res drži, da je vsaka slaba stvar za nekaj dobra, redkokdaj v zgodovini se lahko prašiči predajajo takšnim bogastvom okusov, celo eksotičnim, kot sta na primer ananas ali vanilja. Tudi probiotike dobijo in tiste jogurte, da so manj napihnjeni in bolj sproščeni.Na poti iz Budve v Tivat sem pred kratkim v čudnih urah pobral štoparja, ki dela kot natakar za tristo evrov, sicer pa je diplomiral iz sociologije in filozofije v Beogradu. Resignirano je dejal, da si nikoli ni mislil, da pri petinštiridesetih letih ne bo zmogel vzdrževati družine in bo živel v banana republiki v senci jaht. Bil je jezen, ker mu je neki češki nogometni klub z zmago nad danskim pokvaril zadetek na športni stavi.


(Odlomki iz kolumen)


*********************************

Avtor knjige, znani slovenski psihiater, ne le da zna opazovati družbene, sociološke in osebnostne probleme, zna jih globoko občutiti v sebi, pregnesti v svoji notranjosti, zna »ogovarjati« svoj čas in človeka v njem. S svojim esejističnim razmišljanjem je predstavil duhovno podobo sodobnega človeka, ki je sprejel naravne in duhovne vrednote, z njimi pa tudi nasprotja in anomalije, v katerih je človekova duša pogosto raztrgana in ranjena. Zato pričujoče delo izzveni kot klic, poziv človeku, naj sredi sodobne razdrobljenosti  odkriva  in gradi celotnost in etične vrednote v novi, spremenjeni resničnosti .Izbrati je potrebno samo pravo pot na križiščih življenja, pomiriti človekovo zaprtost, pomiriti njegov strah in ga narediti dostopnega za njegovo pravo moč. In prav to nam v svoji knjigi pomaga iskati dr. Miran Pustoslemšek.

– Prof. dr. Dušan Radonjič


Eden naših, a po mojem tudi eden najboljših kolumnistov sploh: zmeraj aktualen, odličen slog, širok razpon obravnavanih tem, inspirativne teze in drzne miselne povezave, veliko znanja, vendar brez napuha. In nikoli ne zamuja rokov. Profesionalec.

– Dejan Pušenjak, urednik Večerove tedenske priloge V soboto


Branje Miranovih kolumn je kot sprehod skozi labirint ogledal. Nekje vmes se iluzija razpoči in zabliska se prava podoba. Potem se svet vrti dalje v svoji navidezni neurejenosti. Toda ogledala še kar izzivajo ...

–  mag. Norma Bale


Odmev na kolumno v sobotni prilogi Večera, dne 23. junij 2012.

Spoštovani g. Pustoslemšek!

Podpisana čutim dolžnost, da se vam javim in najlepše zahvalim ter čestitam za vašo izjemno kolumno z naslovom Simbolna kastracija. Odslej bom nekoliko lažje prenašala zadnje dneve mojega trpečega, turobnega, iztekajočega se življenja. Globoko vas spoštujem! 93-letna vdova od ustašev ustreljenega prvoborca.

– Ljubomira Skoliber, Ormož


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...