Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nevidne

Kako vrzeli v podatkih in raziskavah oblikujejo svet po moški meri
Caroline Criado Perez
Prelistaj
Nevidne -10%
24,21 € 26,90 € Prihrani 2,69 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,73 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-18-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Invisible women
Podnaslov izvirnika Data Bias in a World Designed for Men
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Miriam Drev

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
660 g
499 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
knjige umco
družbene vede
družbene vede > politika
družbene vede > socialno skrbstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zanašanje na statistične podatke in rezultate raziskav je odločilno za načrtovanje javnih politik na tako pomembnih področjih, kot so dodeljevanje sredstev za spodbujanje ekonomskega razvoja, izboljševanje zdravstvenega varstva in nege ter zavzemanje za dvig ravni izobraževanja. Vendar pa večina podatkov, ki so osnova za odločanje, spregleda spol kot tak, saj temelji na prepričanju, da je osnova za večino merjenj moški spol, ženski pa je nekaj atipičnega in postranskega. Zato sta pristranskost in diskriminacija vgrajeni v naš družbeni sistem na vseh ravneh, ženske pa zaradi njunih zahrbtnih posledic plačujejo ogromno ceno v višji porabi svojega časa, lastnih finančnih sredstev, včasih pa tudi zdravja in življenja samega.

Priznana zagovornica žensk in ženskih pravic Caroline Criado Perez, brazilska raziskovalka, dolgoletna publicistka in aktivistka, ki deluje v Veliki Britaniji, je v svoji večkrat nagrajeni knjigi Nevidne, raziskala šokantne vzroke za spolno neenakopravnost. Preiskala je vse sfere človekovega življenja, od različnih delovnih mest, prek domačih in javnih prostorov ter pokazala na nevarne vzorce pri pridobivanju podatkov, na podlagi katerih potem temeljijo odločitve ter njihove posledice na življenja žensk.

Knjiga Nevidne je napisana na osnovi stotin študij z vsega sveta, gre pa za energično, ostro in domišljeno delo, ki velja za prelomno na svojem področju.


»Najvišje police na omarah so še vedno narejene tako, da jih lahko doseže moški, ne pa povprečno velika ženska.« – Irena Štaudohar, publicistka in avtorica uspešnice Kaj hoče ženska?

»C. Criado Perez ima genialen dar, da vidi stvari, ki jih ljudje spregledamo, in tako pripelje nevidne ženske iz sence na ­svetlo.« – The Guardian

Nagrada Royal Society Science Book Prize in nagrada za poslovno knjigo leta Financial Timesa in McKinseyja

»Preberite to knjigo, potem pa mi recite, da je patriarhat samo plod moje domišljije!« – Jeanette Winterson

 

o avtorici

Caroline Criado Perez, rojena 1984 v Braziliji, je britanska avtorica, novinarka in aktivistka. Diplomirala je na Oxfordu ter razvila zanimanje za jezik in spol ter napetosti, ki izvirajo iz medsebojnega razmerja. S svojo drugo knjigo Nevidne: kako vrzeli v podatkih in raziskavah oblikujejo svet po moški meri, je izpisala prelomno delo na tem področju. Z njim je doživela mednarodni preboj; knjiga je prevedena v trideset jezikov, zanjo pa je prejela tudi nekaj odmevnih nagrad.

 

 

 

 

 

 

Odlomek

»Morda bi si mislili, da so človeška okostja, gledano nepristransko, bodisi moška ali pa ženska, in zato izvzeta iz razmišljanja, naravnanega po moški meri. A bi se motili. Več kot sto let je veljalo, da je vikinško okostje iz desetega stoletja, znano kot 'bojevnik iz Birke', moški – čeprav je njegova medenica po vsem videzu ženska –, ker je bil pokopan skupaj z zbirko orožja in s parom žrtvovanih konj. Vsebina tega groba je kazala, da je bil v njem pokopani človek bojevnik – bojevnik pa pomeni, da je bil moški (arheologi so številne omembe bojevnic v vikinškem izročilu pripisovali 'mitskim olepšavam'). A čeprav pri določitvi biološkega spola argument orožja očitno prevlada nad argumentom medenice, pa ne more prelisičiti DNK-ja, in tovrstna preiskava leta 2017 je potrdila, da gre pri vikinškem okostju tudi v resnici za posmrtne ostanke ženske.« – iz knjige

O KNJIGI V DRUGIH MEDIJIH

O knjigi, ki je napisana na osnovi stotin študij z vsega sveta in velja za prelomno delo na svojem področju, v slovenskem prevodu pa je izšla pri založbi UMco, smo se pogovarjali s prevajalko Miriam Drev

Zapis o knjigi Nevidne v Delavski enotnosti, ki je bila v veliki meri posvečena položaju žensk v družbi, najdete tukaj.

Recenzija Bukla

Ne glede na to, koliko je ženskam uspelo v zadnjem stoletju narediti za svojo enakopravnost, nam izjemna knjiga Nevidne, napisala jo je brazilska publicistka in zagovornica ženskih pravic Caroline Criado Perez (1984), ki deluje v Angliji, pokaže, da je človeška civilizacija še vedno zgrajena po moški podobi. Podatki in raziskave, ki so osnova za vsakovrstne javne politike od načrtovanja mest do organiziranja zdravstvenega sistema, so večinoma namreč takšni, da žensk ne vključujejo – teh podatkov preprosto ni, kar avtorica imenuje »vrzel podatkov po spolu«. Ker večina podatkov, ki so osnova za odločanje, spregleda spol (saj temeljijo na prepričanju, da je osnova za večino merjenj moški, ženski spol pa je nekaj atipičnega in postranskega), sta pristranskost in diskriminacija vgrajeni v naš družbeni sistem na številnih ravneh, ženske pa zaradi njunih zahrbtnih posledic plačujejo ogromno ceno v višji porabi svojega časa, lastnih finančnih sredstev, včasih pa tudi zdravja in življenja samega. Caroline Criado Perez je preiskala vse sfere človekovega življenja od različnih delovnih mest, prek domačih in javnih prostorov ter s stotinami navedenih študij, ki jih včasih zato tudi malce pikro komentira, pokazala na nevarne vzorce pri pridobivanju podatkov, na podlagi katerih potem temeljijo odločitve ter njihove posledice za življenje žensk. Z Nevidnimi je tako napisala energično, ostro in domišljeno delo, ki velja za prelomno na tem področju. Knjiga je do zdaj prevedena že v trideset jezikov, in je povsod, kjer je izšla, imela velik odmev (dobila je tudi nagradi za najboljšo znanstveno in najboljšo poslovno knjigo) in samo upamo lahko, da bo vzbudila zanimanje tudi pri nas.

Renate Rugelj, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...