Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ameriška zunanja politika in njeni snovalci

Perry Anderson
Ameriška zunanja politika in njeni snovalci

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7003-14-7
Naslov izvirnika American foreign policy and its thinkers
Prevod Marjana Karer, Seta Knop
Spremna beseda Kornelija Ajlec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
450 g
320 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nova teoretska in empirična študija priznanega zgodovinarja mednarodnih odnosov obravnava ameriški imperializem kot svetovni sistem, in sicer časovno-prostorsko in politično po njegovih razlikovalnih lastnostih v obdobju od 19. stoletja prek druge svetovne vojne in hladne vojne vse do danes. Obenem je tudi kritika obstoječih obravnav ameriške zunanje politike (tako na levici kakor na desnici), kaže njihove poenostavljene razlage, ki zaradi skromnih izhodišč zaobidejo temeljito analizo, ki je onkraj »pobožne želje« po samodejnem propadu imperija in »izpetega slavospeva« o svetovni vlogi ZDA.

Knjiga je razdeljena na dva glavna dela: v prvem z naslovom Imperij avtor razčlenjuje zgodovino nastanka velesile – od prvih znakov do oblikovanja temeljnih kamnov militantnega liberalizma in njegovih posledic, v drugem z naslovom Konzilij pa značilne poteze ameriškega imperializma in njegovih glavnih snovalcev (Brzeziński, Mead, Kagan, Fukuyama, Mandelbaum, Ikenberry, Art idr.) ter sedanje strategije. Sklepno poglavje ima naslov Zunaj trdnjave in prikazuje alternative (Kolko, Chomsky, Bacevich, Calleo, Layne, Chalmers Johnson), zlasti nujnost opustitve imperialnega razmišljanja, saj so njegova »kolateralna škoda« ves čas prebivalci, ne le držav, ki jih velesila »demokratizira« in »kapitalizira«, temveč tudi Američani sami. Knjigi je dodano še poglavje Predaja taktirke z analizo zadnjih ameriških volitev.

Poučna in eruditska knjiga za širši krog bralcev.

Recenzija Bukla

Gre za več kot aktualno knjigo, saj je izvirno izšla spomladi leta 2017. Anderson (1938), mednarodni priznani britanski zgodovinar in publicist ter zaslužni profesor zgodovine in sociologije na Kalifornijski univerzi, nas v njej popelje v genezo ameriške zunanje politike in njenega (imperialističnega) snovanja. Pri tem najprej izhaja iz načina nastanka ameriške države. Ta je temeljila na kombinaciji naseljenskega gospodarstva in ogromnega celinskega ozemlja, ki sta ga ščitila dva oceana, to pa je pripeljalo do pojava najčistejšega kapitalizma. Ameriška zunanja politika je s prihodom Woodrowa Wilsona v Belo hišo pred nekaj manj kot sto leti doživela velik sunek, saj je Wilson začel aktivno in v imenu osvobajanja pošiljati čete v razne države, od Mehike, Kube in Haitija pa vse do Dominikanske repub like in Nikaragve. Z vstopom Amerike v drugo svetovno vojno in obdobjem po njej pa je Amerika samo še razvijala svoje imperialistične težnje vse do današnjih dni. Anderson svojo celovito analizo namreč sklepa z izvolitvijo Trumpa, saj v zadnjem poglavju pretehta tudi to, kakšno Ameriko – in s koliko aktivnimi vojnimi področji – je novemu predsedniku zapustil Obama. Obvezno branje za vse, ki sprem ljajo zunanjo politiko!

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...