Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Jugoslavija in svet leta 1968

Hrvoje Klasić
Jugoslavija in svet leta 1968

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-284-061-7
Naslov izvirnika Jugoslavija i svijet 1968
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Višnja Fičor, Seta Knop
Urejanje Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
860 g
449 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > ekonomija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga opisuje položaj v Jugoslaviji v enem najbolj razburkanih let v drugi polovici “kratkega” 20. stoletja. V središču njenega zanimanja je študentsko gibanje v nekdanjih jugoslovanskih republikah in pokrajinah, pri čemer podrobno analizira mednacionalne odnose med njimi ter socialne in politične reforme v Jugoslaviji tega časa, njeno posredniško vlogo med Vzhodom in Zahodom (zlasti v razmerju do gibanja neuvrščenih držav in Varšavskega pakta, kot tudi do “praške pomladi” in sovjetske okupacije Češkoslovaške) in odločilno vlogo predsednika Josipa Broza Tita v teh dogodkih. Knjiga upošteva številna doslej neznana dejstva in arhivske podatke, napisana pa je v živahnem jeziku, ki pred nami nazorno oživlja duh tega v marsičem revolucionarnega zgodovinskega časa, katerega posledice je čutiti še danes.

Hrvoje Klasić (roj. 1972) je ugleden hrvaški zgodovinar, od leta 2003 profesor za novejšo hrvaško in svetovno zgodovino na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Doktoriral je z disertacijo Leto 1968 v Jugoslaviji: družbenopolitične spremembe v Jugoslaviji v kontekstu dogodkov v svetu. Leta 2006 je dobil nagrado združenja univerzitetnih profesorjev v Zagrebu, pa tudi nagrado mesta Sisak za svojo knjigo Hrvaška pomlad v Sisku. Je reden gost številnih mednarodnih konferenc in soavtor priljubljene dokumentarne serije Hrvaška pomlad v produkciji hrvaške radiotelevizije.

Recenzija Bukla

Zgodovinska monografska študija uglednega hrvaškega zgodovinarja, ki je od leta 2003 profesor za novejšo hrvaško in svetovno zgodovino na Filozofski fakulteti v Zagrebu, na široko kontekstualizira »revolucionarno« leto 1968 in ga v smislu odnosa Jugoslavije do varšavskega bloka nekajkrat postavlja tudi v razmerje do podobno kritičnega leta 1948. Klasić (1972) v uvodu predstavi podobo Jugoslavije v letu 1967, ki so jo zaradi ekonomskega zastoja in vse večje brezposelnosti pestile vse večje družbene napetosti. Posledica tega so bile vse ostrejše kritike obstoječega družbenega sistema. Nadaljuje s pregledom časopisa Praxis in korčulske poletne šole in ju predstavi kot intelektualni temelj dogajanj, ki so sledila v letu 1968. Natančno se posveti študentskim demonstracijam, tudi po posamičnih mestih, vključno z Ljubljano, podrobno razdela odnose med študenti in profesorji ter natančno ovrednoti Titovo strateško pametno zapoznelo reakcijo na burno dogajanje, ki pa je po njegovem govoru kmalu povzročila konec študentskega gibanja. Glede na to, da je Sovjetska zveza ob »praški pomladi« s tanki vstopila na Češkoslovaško ozemlje ter tako zaustavila tamkajšnje družbeno vrenje, se Klasić v sklepnem delu posveti še in mednarodnemu položaju Jugoslavije v letu 1968, ob tem pa obdela tudi odnos Jugoslavije do varšavskega bloka ter gibanja neuvrščenih in Zahoda na splošno. Živahna zgodovinska študija, ki razkriva marsikatera do zdaj manj znana dejstva.

Samo Rugelj, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...