Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

(Samo)upravljanje intelekta

Družbena kritika v poznosocialistični Sloveniji
Jure Ramšak
(Samo)upravljanje intelekta
32,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-287-110-9
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Branimir Nešović

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17 cm
700 g
312 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > politika
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Monografija dr. Jureta Ramšaka (Samo)upravljanje intelekta je najbrž prvo zgodovinopisno delo, ki na Slovenskem na osnovi virov bistri pogled na tako imenovana svinčena leta. To so leta, ki so sledila po odjugi vlade Staneta Kavčiča. Leta, ki so še živo v spominu. Še več, takšne ali drugačne interpretacije takratnih dogodkov, povezanih s kritiko režima, dandanes nemalokrat služijo za dnevno politično rabo.

Avtor oporečništvo v Sloveniji postavi v širši časovni in geografski okvir, tudi jugoslovanskega. Fokus je usmeril na oporečniške posameznike in skupine ter reakcije komunistične oblasti oz. represivnega aparata. Prave, organizirane opozicije niti ni bilo. Zato je družbeno kritiko v poznem socializmu v Sloveniji, tudi z ekscesnimi situacijami, kot pravi recenzent dr. Peter Vodopivec, predočil glede na vsebinske poudarke (Kritika socialističnega humanizma, Sociološka kritika samoupravljanja, Kritična teorija družbe, Meščansko-demokratska in nacionalna kritika, Kritika položaja vernikov in verskih skupnosti), pri čemer je jasno, da so avtorji obravnavanih kritičnih besedil in ocen posamezniki, intelektualci, ki se večinoma ne povezujejo v skupine, temveč nastopajo vsak zase, vsak s svojimi stališči. Avtor tako obširneje predstavlja in analizira razmišljanja in polemične razprave Dušana Pirjevca, Tarasa Kermaunerja, Marjana Krambergerja, Veljka Rusa, Vladimirja Arzenška, Franceta Bučarja in Tineta Hribarja ter nekaterih drugih sodelavcev tedanjih kulturnih revij, hkrati pa tudi Edvarda Kocbeka, Franca Miklavčiča, Viktorja Blažiča, Borisa Pahorja, Alojza Rebule in drugih. Posebej obravnava študentsko gibanje ter cerkveno in laično kritiko položaja vernikov in verskih skupnosti ter vprašanja domnevno svetovnonazorsko nevtralnega šolstva in državljanskih pravic vernikov.

Recenzija Bukla

Jure Ramšak (1985) je znanstveni sodelavec na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, ki se v okviru raziskovalnih projektov ukvarja z različnimi vidiki politične, diplomatske in kulturne zgodovine Slovenije. Doktoriral je iz oporečništva v jugoslovanskem samoupravnem socializmu v obdobju 1972 do 1980, ki je sedaj v predelani različici in pod naslovom (Samo)upravljanje intelekta izšlo tudi v knjižni različici. Ramšak se v svoji znanstveni monografiji seveda ne osredotoča ozko zgolj na to obdobje, saj se oporečništva v socializmu loti širše (denimo s primeri iz Vzhodne Evrope) ter tako s konkretne kot teoretične plati. Tako tudi tovrstne procese v Sloveniji zajema že precej pred napovedanim obdobjem, vrednoti družbenokritične revije iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, kot so bile revija Beseda (1951–1957) in Revija 57 ter Perspektive, vse skupaj pa poglobi z letom 1972, ko je v vrhu slovenske partije prišlo do poskusa t. i. »kristalizacije«, kot so v tistem času označili obračun konservativne struje z liberalno strujo predsednika republiškega izvršnega sveta Staneta Kavčiča, kar je sčasoma sprožilo raznovrstno družbeno kritiko. Monografija za preučevalce slovenske polpretekle zgodovine.

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...